MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedim Neden Kusuyor Sebepleri ve Çözüm Önerileri

29.11.2019 10:22:39

Kedilerimizin kusması, şekilden şekle girmesi kedi sahiplerini endişelendiren ve üzülmelerine yol açan bir durumdur. Genelde zararsız olması ve kendi iç temizliğini yapması nedeniyle ortaya çıkan bu durum kimi zaman bizlere bazı işaretler veriyor olabilir, her daim dikkatli ve tetikte olmakta fayda var.

Burada sorulması gereken birkaç soru var, yuttuğu tüyleri midesinden atma sebepli mi ya da herhangi bir iç hastalık sebebiyle rahatsızlık yaşamasından ötürü mü bu durum meydana geliyor. Eğer kusma eylemi gerçekleşmişse gerekirse fotoğrafını çekme şartıyla, ileride veteriner hekimlere başvurmamız gerektiğinde çok yardımcı olabilir. Neyi ve ne kadar kustuğunu ne kadar sıklıkla bu eylemini gerçekleştirdiğini not etmek gerekir. Yemek dışında herhangi bir madde görülmediği taktirde mama veya tüy kusma olasılığı ağır basmaktadır. Potansiyel kusma sebeplerine hep beraber göz atalım.

Mama Kaynaklı

Midesine ağır gelen ya da sık kullandığınız mama yerine farklı bir mamaya geçiş yapmak midesine dokunabilir. Ayrıca kuru mamadan yaş mamaya geçişlerde de bu durum görülmektedir. Bolca su içmesini sağlayıp dehidrasyon yapmasına yardımcı olmalısınız. Daha önce severek yediği mamaya dönüş yaparak bu sorunu ortadan kaldırmanız mümkündür.

Çim ve Farklı Ot Yemeleri

Eğer balkon ve bahçenizde farklı bitki ve otlar var ise bunlardan herhangi biri ona dokunmuş olabilir. Bitkilerin yapraklarını çiğneme eğilimi gösteren kedilerin doğasında bulunan bu gizli atıştırmalar ona zararlı gelmekle birlikte onu zehirleyip hayatını kaybetmesine kadar götürebilir. Daha önceki yazılarımızda paylaştığımız üzere buradan kediler için zararlı bitkileri inceleyebilir ve botanik bahçenizi bu şekilde tekrardan gözden geçirebilirsiniz.

Hızlı Yemek Yemeleri

Kedilerin genelde çok aç hissettikten sonra yarınlar yokmuş gibi yemeleri bazen midelerine rahatsızlık verebilmektedir. Bu durum insanlarda da görülmekte olup, kıtlıktan çıkmış gibi hızlıca ve nefes almadan yediğimizde mide problemleri yaşadığımız pek çok zaman olmuştur.

Parazitler

Bazen iç parazitler de kusmasına neden olabilir. Sindirim sistemlerine de kimi zaman etki ettiği görülen bu durumda, kedinin dışkısı da kontrol edilmeli bundan kaynaklı bir durum olduğunu düşünüyorsanız veterinere acilen gitmeniz gerekebilir.

Tüy Toplarını Dışarı Atma

Kediler günün büyük bir bölümünü kendilerini temizleyerek geçiren hayvanlardır. Özellikler uzun tüylü kedilerde daha sık karşılaşabileceğiniz bu durumda kediler yalanırken yuttukları tüyler midesinde tüy topları şeklinde birikir. Bunu kimi zaman kusarak dışarı atarlar. Kedilerin kusma sebeplerinin belki de en çok karşılaşılanı budur. Bunu çok da problem olarak nitelendirmek doğru olmayabilir. Midelerindeki tüyleri bir şekilde dışarı atmak zorundalar. Bu onların doğası gereği en temel hareketlerinden birisidir. Tüy toplarını atmalarına yardımcı ve sindirim sistemlerini rahatlatıcı evde kendinizin de yetiştirebileceği kedi çimlerini kullanabilirsiniz.

Yazımızdan anlaşılacağı üzere kedilerin kusması kimi zaman doğal akışı içerisinde olabilirken kimi zaman da bizlere işaret vererek herhangi bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkmış olabilir. Eğer kan, yabanca madde yok ise korkuya mahal vermeye gerek kalmaz. Tüy toplarını dışarı atma sebepli ya da mamanızdan kaynaklı olabilmektedir. İshal, diş etleri, ishal ve ateş semptomlarından biri ya da birkaçının olup olmadığını her daim kusma sonrası kontrol edin.

Bu konuya özel videomuz için:

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar