MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kış Aylarında Köpek Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

28.11.2019 11:46:57

Kış aylarıyla beraber soğuk havalarda da kapımıza dayandı. Köpekler kediler gibi evden çıkmayan canlılar olmadığı için bunun bir şekilde yüzleşiyor ve bizim gibi hissediyor haliyle. Soğuk havalar ve yan etkileri hakkında, köpeklerimizin yaşayabileceği hastalıklar konusunda bilinçlenmeli ve gerekli önlemleri almalıyız.

Genel evcil dostlarımızın uzun tüyleri sebebiyle pek üşümeyeceğini, kolay hasta olmayacağını öngörsek de aslında işin aslı tam olarak böyle değildir. Soğuk havanın sertliği her hayvan için kötüdür. Bu sebeple sokakta doğup, büyüyen hayvan dostlarımızın ömrü çok daha kısadır. Bu konuda evcil dostlarımızın bakımına ekstra özen göstermeli ve hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olmalıyız. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde hipotermi geçirebilirler. Bu sıkıntılı durum aniden vücut sıcaklığının düşmesiyle ortaya çıkmaktadır. Kasları katılaşarak, iç organlarının çalışmasına zararlı etkileri olabilir. Titreyerek başlayan bu durumda, köpeğinizin ıslandıktan sonra o halde çok kalmamasın dikkat etmelisiniz. Soğuk ısırması ise görülmesi muhtemelen diğer sıkıntılı durumdur. Hemen etkilerini belli etmemesi çok tehlikelidir. Köpeğinizin patileri, kulakları, kuyruğu çok üşüme nedeniyle uçları buzlanabilir. Kan akışı bu uzuvlardan içeri doğru kat eder.

Köpeğinizi Soğuk Havalarda Nasıl Koruma Altına Alabilirsiniz?

  • Eğer siz kabanla bile üşüyorsanız o da üşüyordur. Kış ülkelerine has, soğuk iklimden gelen bir köpek ırkı beslemiyorsanız, boynu ve gövdesini tutan bir mont ya da kazak giydirin.
  • Tuvalet ya da egzersiz ihtiyacı için dışarı çıkmanız gerekiyor ise güneş olduğu zamanlar ya da yağmur, kar yağışı olmayan zamanları kollayın.
  • Kış aylarında beslenme programını da ona göre hazırlayıp, dışarı da geçireceğiniz vakitleri biraz sınırlayın. Her ne kadar sıkılsa da hasta olmasından çok daha iyidir.
  • Köpekler oldukça enerjik ve oyun oynamayı seven canlılardır. Fakat sağa sola, çimlere, taşa yatmasına izin vermeyin. Bu hem üşütmesine neden olacakken hem de tüylerinin kirlenip yıkanması gerekliliğini gündeme getirecektir. Soğuk havalarda köpeğinizin yıkanması da oldukça riskli bir durumdur.
  • Dışarı çıkarken köpeğinizin patilerinin çamurdan ve soğuktan korumak için ayakkabı giydirin. Bu evde kendiniz de yapabileceğiniz gibi uygun fiyatlarda farklı yerlerden de temin edebilirsiniz.

  • Köpeğinizin yatağa alışmasını sağlayın. Eğer yavru iken sahiplendiğiniz bir köpeğinizin var ise oldukça şanslısınız alıştırma konusunda çok zorluk çekmezsiniz. Unutulmamalıdır ki evde bütün gün kombi açık kalsa bile zemin her zaman evin en soğuk bölgesi ve onun üşütmesine sebep verecek en sıkıntılı yerdir.
  • Kuru ve soğuk havalarda köpeğinizin cildinin nemlendirilmesi özen göstermeye çalışın.
  • Eğer evinizde elektrikli ısıtıcı var ise güvenlik önlemini kesinlikle alın. Çok fazla bunun karşısında uyumalı vücut ısı dengeleri bozabilmekle birlikte, tüylerinin yanmasına da neden olabilir.
  • Soğuk havalarda egzersiz saatleri düştüğü için, beslenme alışkanlarını bu doğrultuda tekrar gözden geçirin. İnsanlarda olduğu gibi yazın kilo vermek için diyet programlarını takip etmek zorunda kalırsınız. Obezite birçok hastalığın temel sebebidir. Dikkatli olmakta fayda var.
  • Yazın daha fazla olmakla birlikte kışları da köpeğinizin su içtiğinden emin olun.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar