MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerin Tüylerinde Renk Değiştirme ve Nedenleri

30.08.2021 15:13:48

Kedilerde dış görünüş tamamen genetik açıdan anne-babalarından gelmekte olup vücut yapısına kadar bu şekilde belirlenir. Bunlara bağlı olarak doğan yavruların renklerinde bariz bir değişiklik olmasa da zamanla ufak farklılıklar oluşabilir. Yavru hallerindeki tüy yapılarıyla yetişkinlik halleri gözle görülür değişiklikler gösterse de bu durum bariz bir fark oluşturmaz. Eğer bunda çok bariz bir değişiklik gözlemliyorsanız bir sorun ya da dış etkenlerin nedeni olabilmektedir. Ayrıca yavru kedilerde yavruluk tüylerinin dökülmesi sonrası kendi yetişkinlik tüylerine geçince farklı bir tüy yapısı ve kimi zaman tüy renk tonlarında bir değişim yaşanması gerçekleşir. Bu durum herhangi bir sorun habercisi olmayıp birçok yavru kedide görülen ve sık karşılaşılan değişimdir.

Kedilerde Tüy Değişiminin Dış Faktörleri

Tüy renginin en büyük faktörünün genetik olduğundan bahsetmiştik. Buna bağlı olarak bazı ırkların göz alıcı ve oldukça farklı yavrular doğurduğunu biliyoruz. Bu yapının etkisiyle sadece tüy rengi değil tüyün uzunluğu ya da seyrekliği de değişkenlik gösterebilir. Ayrıca uyguladığınız bakım rutinlerinin ve hatta kullandığının mamanın dahi olumlu ya da olumsuz etkileri zamanla ortaya çıkacaktır.

Tüm bilgiler ışığında kedilerin kürk ve renk değişimlerindeki en bilinen ve dikkat edilmesi gereken çevresel etkileri şu şekilde sıralayabiliriz.

Beslenme

Kalitesiz ve dengesiz beslenme kedilerin tüy renklerini oluşturan bazı amino asitlerin eksik alınması ve özellikle koyu renklerde değişim yaşanmasına neden olabilir. Ayrıca kalitesiz beslenmenin birçok hastalığa davet çıkarmasına ise burada daha önce bahsetmiştik. Tüm bunların yanında beslenmeyle alınması gereken çinko ve bakır miktarındaki eksiklik de tüylerin renk tonunun açılmasına neden olabilmektedir.

Yaşlanma

Tıpkı biz insanlarda olduğu gibi kedilerde de yaşlanmanın etkileri arasında tüy renginde değişimlerden söz edilebilir. Koyu renkte bir kediniz yok ise bu farkı anlamanız zor olabilir. Ama yaşlanan kedilerde tüylere dokununca his farkını rahatlıkla anlayabilir ve koyu renkli kedilerde tüy renginin grimsi bir tona dönmeye başladığını fark edebilirsiniz.

Sıcaklıklar

Bazı kedi ırklarında tüy renginin en büyük etkisi bulundukları bölgenin sıcaklığıyla şekillenir. Tüy rengiyle başlı başına ilintili olmasa da çok sık güneşe maruz kalmak da kediler için tüy renklerinin ufak bir değişim yaşamasında etkili olabilir.

Hastalık

Kedilerde tüy değişimi diğer etkenlere maruz kalınmadıysa bir hastalığın belirtisi ya da habercisi olabilir. Buna maruz kalmamak adına rutin veteriner kontrolleri ve dostunuzun aşılarının yapılması önem arz eder. Sadece tüy değişimine bağlı bir rahatsızlık değil olası başka bir hastalığa karşı erken önlem alabilme ve veterinerinizin müdahalesi adına kediniz sağlıklı görünse bile kontrollerini aksatmamanız önemlidir. Evcil dostunuzun tüy renginde değişimine neden olabilecek hastalıklara şunlar neden olabilir. Tümör, sara, kist, iltihaplanma, güneş yanıkları, hormonal dengesizlikler ilk dikkat edilmesi gereken rahatsızlıklardır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar