MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Yeni Doğmuş Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

14.01.2022 20:46:08

 Bir yavru kediyi sahiplenmeden önce, yeni doğmuş kedi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Şunu unutmayın ki hiç bir anne yavrusunu bırakıp gitmez. Yavru kediyi sahiplenmeden önce yavru kedinin çevresinde annesi olmadığından, terk edilmiş olduğundan emin olun. Eğer buna dikkat etmezsek anne kedinin üzülmesine neden olmuş oluruz. Anne kedi yavrularından uzaklaşmamış veya başına bir şey gelmemiş ise mutlaka geri dönecektir. Bunun için eğer yavru kedi sahiplenmek istiyorsak uzun bir süre gözlem yapmamız gerekmektedir. Ancak yavru kediler bakımsız, aç ve sürekli miyavlıyorlarsa annelerinden mahrum kalmış ve bakıma ihtiyaçları vardır. Yeni doğmuş bir yavru kedinin bakımı çok zordur, eğer bir yavru kedi sahiplenmek istiyorsak artık onun annesi sizsinizdir. Bu sorumluluğun farkına vararak bir yavru kedi sahiplenmelisiniz.

Yeni Doğmuş Kedi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru Kedilerin Vücut Sıcaklığı ve İlk Yardım

Şunu unutmayalım ki bir yavru kedi sahiplenmek istiyorsak, artık onun annesi sizsinizdir. O sizi sizde onu sahiplenirsiniz. Bu yüzden onu bir bebek, Kendimizi de onun annesi olarak görerek el uzatmalıyız. Annesini kaybetmiş bir yavru kediyi ilk elimize aldığımızda, ilk fark edeceğimiz yavru kedinin vücut sıcaklığının düşük olmasıdır. Üç haftalıktan küçük bir yavru kedi kendi vücudunu ısıtamaz, onu bir battaniye ile sarmalısınız ve de battaniye altında sıcak su torbaları ile iyice yavru kediyi ısıtmalıyız. Yavru kedi halsiz ve kendini bırakmış ise vücut ısısını dengeledikten sonra kan şekerini arttırmaya çalışmalıyız. Bunun yolu ise beslenmesinden geçmektedir. Bir su bardağına bir tatlı kaşığı bal veya 2-3 kaşık çay şekeri ile ağzına damlatabiliriz. Yavru kedi yutkunamayacak kadar bakımsız kalmış ise ağzına bir parmak bal çalarak yalama refleksini arttırabiliriz. Buradaki amaç hem bakım kontrolünde bulunmak, hem de bakımını üstlenmek olacaktır.

Tüm bu ayrıntıları öğrendikten sonra, küçük bir kutunun içine bir battaniye koyarak yavru kediyi içine yerleştirebiliriz. Çok ışık olmayan bir odada , 18-21 derece  oda sıcaklığı yavru kediye iyi gelecektir. Yeni doğmuş kedi bakımında yavru kedi 4 haftalık olana kadar vücut ısısı düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Yeni Doğmuş Kedinin Beslenmesi

Kedilerin beslenmesi ile ilgili aklımıza ilk gelecek olan, pastörize inek sütüdür. Ancak inek sütü besleyici olmamakla birlikte, kedilerde ishale neden olmaktadır. Bu yüzden yavru kediler için en sağlıklı olanı toz süt ile yapılan süttür. Şayet toz süt bulamaz isek, en faydalı olacak olan keçi sütüdür. Biberona sütü koyduktan sonra yavru kedimizin başı yukarıda olacak şekilde eğimli ve sırt üstü yatar pozisyonda elimize almalıyız. Ardından biberon 45 derece açı ile tutularak yavru kedinin beslenmesine yardımcı olmalıyız. Ortalama bir yavru kedi, 100 gr vücut ağırlığı için 30 ml süte ihtiyaç duyar.1 haftalık yavru kediler için, 2 veya 3 saatte bir, 3 haftalık olan yavru kediler için ise 6 veya 8 hafta beslenilmelidir. Yeni doğmuş bir yavru kedinin gelişimi iyi gitmiyor ise ek öğünler vermeliyiz. Yeterli beslendiğini anlamamız için karın şişliği görsel uyarı olmaktadır. Beslenme sonrası oluşacak gaz problemi için de yavru kedinin sırtına hafif vurarak gazını çıkarmalıyız. 4-5 haftalıktan büyük yavru kedileri süt ile beslemekten ise konserve mamaları ile beslemek daha doğru olacaktır. Konserve içindeki parçalar büyük geliyor ise rondodan geçirmeliyiz

İdrar ve Dışkı

Anne kediler, yavrularının dışkı ihtiyaçlarını tetiklemek için arkalarını yalarlar, yavru kedilerde bu ihtiyaca ıslak mendil yardımcı olacaktır. Her öğün arası yavru kedinin arkası alkolsüz ıslak mendil ile temizlenmelidir. Ayrıca yavru kedinin gaz ihtiyacına yardımcı olmak için karnı yavaşça ovulur.4 haftalıktan daha büyük kediler artık kedi kumu üzerinde vakit geçirmelidirler.                                                                                                                    

Genel Temizlik ve Parazit Kontrolü

Sokakta yardıma muhtaç kedileri sahiplendiğimiz zaman birkaç gün yıkamamalıyız. Alkolsüz ıslak bir mendil ile temizlemeliyiz. Her öğün sonrası kedilerin ağız kenarları ıslak bir mendil ile bastırmadan hafifçe temizlemeliyiz. Bir hafta geçtikten sonra kedinin sağlığı yerinde ise, yıkayıp kurutmalıyız. Yeni doğan yavru kedilerde kulak içleri de unutulmamalıdır. Kedilerin kulak içlerinde siyah bir kir fark edersek hemen veteriner hekime götürmeliyiz.

Yavru kediler için pire fark ettik ise, yavru kedinin ayı belirlenerek ilacı mutlaka alınmalıdır. Ancak pire kullanamayacağımız kadar küçük bir yavru kedimiz var ise pire tarağı ile mutlaka taranmalıdır. İşlem bittikten sonra kullandığımız mendil ve havluyu mutlaka atmalıyız. Pire sonrası bebekler için uygun olan bir şampuhanla muhakkak yıkamalıyız. Bazı deri hastalıklarının da kedimizde olma ihtimalini düşünerek kedimizin deri yüzeyini kontrol etmeliyiz. Bazı bölgelerde kabuklanma, dökülme ve kaşıntı var ise mutlaka bir veteriner hekimden destek almalıyız.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar