MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Yavru Köpeklerin Sosyalleşmesi İçin Yapılması Gerekenler

19.12.2019 12:08:43

Köpeğinizle bir ömür boyu mutlu ve birbirini anlayan huzurlu bir süreç yaşamak istiyorsanız dikkat edilmesi gereken noktalardan en önemlisi evcil dostunuzun sosyalleşmesi. İlk kez köpek sahibi oluyorsanız bu konu üzerine çok daha fazla araştırma yapmalı, köpek bakmanın tuvalet eğitimi ve önüne mama suyunu eksik etmeyerek bitmediğini iyi anlamalısınız. Yavru köpeklerin yetişkinliğe adım atarken kendi kendine sosyalleştiğini düşünmeniz oldukça yanlış olmakla birlikte, eksiklik yaşaması ileride birtakım sorunları beraberinde getirebilir.

Yavru köpekler doğdukları an anne ve kardeşleriyle beraber sosyalleşme sürecine adım atarlar. Sütten kesildiklerine döneme kadar bu grupla daha sonra hayvan severler tarafından sahiplenilmeleri halinde yeni aileleriyle 6. aylarına kadar devam eder. Sahiplenildikten ve 6 aylık sürece gelen kısım ayrı vakit harcamamız ve sabır göstermemiz gereken zaman dilimidir. Sosyalleşmesi zayıf köpeklerin, ürkek, agresifliğe yatkın ve komik şeylerden korkması mümkündür. 3-4 aylık bir patinin çalışan çamaşır makinesinin karşısında kaçması saklanması uzaktan havlaması biraz komik gelebilir fakat ileride her makine çalıştığında hırlayan, havlayan, agresif hareketler sergileyen bir köpek haline gelmesi de ortaya çıkacak diğer senaryodur.

Genelde yavru köpeklerin 2 aylıktan önce annelerinden ayrılmaması önerilir. Bu öncelikle sütten kesilip kuru mamaya geçiş yapacağı süreyi bizlere belirtirken ayrıca annesi ve kardeşleriyle olan sosyal ilişki süresinin de yeterli seviyeye çıkması için beklenilmesi elzem süredir. Ve bu süreden sonra sosyalleşme evresi yeni sahipleriyle devam eder. Çevreyi, çocukları, diğer köpekleri ona tanıtmanız, öğretmeniz gereken süreç 2.5-3 aylıktan sonra başlamalıdır.

Sosyalleşmesine Yardım Etmek İstediğiniz Köpeğinize Yapabilecekleriniz

Araba Gezintileri

Ona çevreyi ve olan biteni güvenli bir şekilde gösterirken, ileride arabayla gitmek zorunda olacağınız yerlerde arabaya alışması ve korkmaması için ideal bir giriş olacaktır. Eğer aşıları tam değil ve henüz doğa ile tanışma süresine zaman var ise bu yöntem çok işe yaracaktır.

Köpeğinizi Sevmek İsteyenlere Müsaade Edin

Dışarı yapacağınız gezintiler üstündeki o sevimlilik nedeniyle birçok çocuk ve insan köpeğinize dokunmak ve sevmek isteyecektir. Yabancı insanlara karşı, yavru iken sevilmelerine izin verilen köpeklerde ileride yabancılara karşı çok fazla agresif tavır sergilemeyecektir. Köpeğinizin karakteri ve ırkını da göze alarak başka insanlarla kaynaşmasını karşı olmayın.

Gezi Rotanızı Değişik Yerlere Yapmaya Çalışın

Köpeğinizin farklı yerlere ve kokulara alışması, sizinle güvenli bir şekilde dolaşması, onun görsel ve koku hafızasının gelişmesi oldukça yardımcı olacaktır. Köpekler kedi ya da kuş değildir. Sosyal olmaya çok fazla ihtiyaçları olduğu gibi üzerlerindeki fazla enerjiyi atmak için koşup, oynamaya çok fazla ihtiyaç duyarlar.

Başka Köpeklerle Arkadaş Olmasını Sağlayın

Yavru köpekler genelde anneleri gözetiminde kardeşleriyle sıkça vakit geçirirler. Beraber karınlarını doyurdukları gibi oyunlar da oynarlar. Karşıdaki köpeğin tanıdık bir köpek olmasına ve karakterinin nasıl olduğuna dair fikirlerinizin olması oyunun ve tanışmanın kötü sonuçlar doğurmasının önüne geçecektir. İyi anlaşsalar bile gözünüz hep üzerinde olsun.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar