MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Yavru Köpeklerde Aşının Önemi ve Aşı Takvimi

5.01.2021 10:45:45

Her evcil hayvanda olduğu gibi köpekler açısından açı hayati bir öneme sahiptir. Dostlarımız kediler gibi daimî evde durmadıkları ve ihtiyaçları doğrultusunda dışarıya çıkmak zorunda olmaları nedeniyle tehlikelere karşı da açık hale gelmektedirler. Çevreden kapabilecekleri birçok hastalık olabileceği gibi başka köpeklerle direkt temas yoluyla da kapabilecekleri çok sayıda virüs ve parazit bulunmaktadır. Onların hayatına son verebilecek birçok hastalık aslında basit bir aşıyla ortadan kaldırılabilmektedir. Yan etkisi de yok denebilecek kadar az olan bu aşıların dostlarımıza güvenli bir koruma sağladığını aklımızdan çıkarmamalıyız. Yavruluğundan itibaren veteriner hekimler tarafından sunulan takvime uymalı ve aşı dozlarını eksiksiz şekilde yaptırmaya dikkat etmeliyiz.

Yavru köpeklerde aşının önemi daha da artıyor. Sağlıklı büyümeleri ve hastalıklara karşı korunmaları konusunda en büyük destekçileri! Dikkat edilmesi gerekenler, köpek aşı takvimi ve programı aşı sonrası dikkat edilmesi gibi temel bilinmesi konularda aklınıza takılan sorulara geçelim.

Yavru Köpeklerde Aşı Takvimi

Evcil dostlarımızın aşıları genelde 2 aylıktan sonra başlanmaktadır. Bu döneme kadar ki süreçte annesinden aldığı sütün koruyucu etkisi aynı aşı görevi görmektedir. Bu nedenle yavru köpeklerin annesinden yeteri kadar süt emmeden ayrılması da önerilmez. Anne sütünün koruyucu etkisi ileride çok daha sağlıklı ve güçlü bir köpek olmasında da önemli bir unsurdur. Bundan sonraki süreçte genelde veterinerler sizi yönlendirecektir. Aşıların çoğu belirli aralıklarla 2'şer doz halinde yapılmakta olup bu dozların arasındaki süreyi kaçırmamalısınız. Aksi taktirde yaptırdığınız ilk dozun etkisi kaybolacak ve tekrar aşıyı baştan almak zorunda kalacaksınız. Bu durum maddi açıdan da ekstra külfet getirecektir.

Veteriner hekimlerin bazılarında değişiklik gösterse de genel olarak aşı takvimi yavru köpekler açısından şu şekilde ilerlemektedir.

6-7. Hafta: İç-Dış Parazit

8. Hafta: Karma Aşısı (1. Doz)

9. Hafta: Bronşin aşısı (1. Doz)

10. Hafta: Corona Aşısı (2. Doz)

11. Hafta: Karma Aşısı (2. Doz)

12. Hafta: Bronşin Aşısı (2. Doz)

13. Hafta: Corona Aşısı (2. Doz)

14. Hafta: Kuduz Aşısı

Köpeklerde Aşılama Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Aşı sonrası evcil dostlarınızın bir miktar ateşinin çıkması ve halsizlik hissetmesi normaldir. Fakat bunun çok uzun sürmesi ve veteriner hekiminizin verdiği tavsiyelerin üzerine çıkması haline acilen kontrole gidin.
  • Belirli bir derecenin altında soğuklukta bekletilmemiş ve tarihi geçmiş aşılar kesinlikle kullanılmamalıdır. Aşılar buzdolabında ya da buz kalıplarıyla taşınması gerekiyorsa taşınır.
  • Evcil dostunuzun mutlaka aşı karnesi olmalı ve yaptırdığınız her uygulamanın burada kayıtlı olmasını sağlamalısınız. Olası problemlerde ya da yurtdışına taşınmanız gerektiğinde bakılacak ilk belge budur.
  • Yavru köpeklerde aşılar tamamlanmadan dışarı gezintilerine çıkmamalı ve başka köpeklerle yan yana gelmesine izin vermemelisiniz.
  • Aşıları tamamlansa bile hastalıklara karşı köpeğinizin %100 korunacağını garanti eden bir durum yoktu. Beslenmesinden hijyenine kadar dostlarınızın bakımına dikkat etmelisiniz. Rutin kontrollerini aksatmamalısınız.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar