MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Yaşlanan Kedilerde Sık Görülen Rahatsızlıklar

18.11.2020 13:01:34

Ailenize kattığınız yavru kediniz bir süre sonra yetişkin ve çok çok zaman sonra ise tıpkı insanlar gibi yaşlanacaktır. Doğanın bir süreci olan bu durumun çok daha olağan ve sağlıklı geçmesi ise sizin elinizdedir. Düzenli veteriner kontrolleri ve aksatılmayan aşılar mutlu bir aile hayatı sunmanız neticesinde evcil dostunuz uzun yıllar sağlıklı ve enerjik şekilde yaşamını sürdürecektir. Fakat bizim tahmini 8-10 yaş aralığından sonra onların da yaşlılık sürecine girmesine alışmanız gerekmektedir. İnsan yaşıyla 50-60 yaş aralığına ulaşmış olacak olan bu yaştaki evcil dostlarımızın bazı hastalıklara karşı çok daha açık olacağını göz ardı etmemelisiniz. Davranışlarına dikkat etmek, onu çok fazla yormamak, beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmeniz en azından bu dönemden sonra oldukça önem arz etmektedir. Olası problemleri fiziksel olarak dokunmadan dahi gözlem altında tutarak anlayabilirsiniz.

Yaşlanan Kedilerde Sık Görülen Rahatsızlıklar

Aşırı Kilo Alımı (Obezite)

Bu durum her yaştan kedi için aslında bir risktir. Fakat yaşlanan kedilerde geri kilo verilmesi son derece güçtür. Bu nedenle yavruluğundan itibaren beslenme düzenini kontrol altında tutmanız önemlidir. Uygun beslenme programı ve yaşına bağlı olarak kalorisi düşük kedi maması seçimleri bu dönemde ekstra dikkat istemektedir. Aşırı kilo alımı kalp yetmezliği böbrek ve başka iç hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Dişlerde Dökülme ve Çürüme

Yaşlanınca birçok rahatsızlık tıpkı biz insanlara ne kadar çok benziyor değil mi? Evet, kediler de yaşlanmaya bağlı olarak dişlerin kaybı görülmektedir. Ağız ağrılarına daha da duyarlı hale gelen dostlarımızın diş fırçalamasına karşı alışkanlık kazanması önemlidir. Diş eti rahatsızlıkları, tartar oluşum ve hatta diş eti iltihabını yaşlılıktan önce de yaşayabileceğini unutmayınız.

Koku Duyusunda Azalma

Kediler mükemmel avcılar olmasının temel nedenleri görme ve koku alma yeteneğidir. Zamanla bu durumun körelmesi beklenir. Bu durum iştahının azalmasına da yol açabileceği gibi onları için özel formüle edilmiş mamalar tercih etmeniz gerekir.

Soğuk Algınlığı ve Düşük Vücut Direnci

Evcil dostlarımız bu yaş grubunda, sıcaktan, soğuktan, mevsimsel geçişlerden çok daha çabuk ve olumsuz şekilde etkilenebilir. Bu yaş grubundaki kedilerin ekstra takviye alması düşen vücut dirençleri ve bağışıklık seviyelerini yukarılara çekecektir.

Soğuk ve Sıcağa Karşı Tolerans Seviyesinin Değişimi

Kedilerde ortam şartlarına bağlı olarak vücut ısılarındaki değişimin kontrolü zamanla azalabilmektedir. Burada aktif rol üstlenen hormonların seviyesinin azalması ani ısı değişimlerine uyum sağlamayabilmelerinin önüne geçmektedir. Dışarı çıkarken ya da kış mevsimi geldiğinde eviniz soğurken gerekli önlemleri almayı ihmal etmeyin. Yazın çok sıcak olduğu zamanlarda bol bol su içmesi konusunda onu motive edin.

Kas Erimesi ve Eklemlerde Zayıflama

Kedilerde en sık karşılaşılan yaşlılığa bağlı fiziksel değişikliklerin başında gelmektedir. Eskisi kadar atik ve çevik olamayan dostunuz günün büyük bir bölümü uyku halinde geçirmek isteyecektir. Her ne kadar onunla oyunlar oynamak istemeniz bu durumu değiştirse de yavru olduğu zamanlardaki gibi uzun sürmeyecektir. Bu tip bir problem yaşayan kedide kendi kişisel temizliğine özen göstermemesi ve tuvalet kabını kullanma alışkanlığında dikkatsizlik görmeniz sıkıntı yaşadığına işaret olabilir. Bu fiziksel değişimlerin yanında zihinsel hareketlerinde de yavaşlama ve tembelliğe çok sık rastlanılmaktadır.

Tüm bu sıkıntıların ya da belirtilerin bir ya da birkaçının yaşanması halinde en güvenilir kaynağınız uzman veteriner hekiminiz olmalıdır. Beslenme düzeninden sağlık kontrollerine kadar vereceği detaylı bilgiler sayesinde kedinizin yaşam kalitesinin düşmemesini ve sağlıklı şekilde yaşamına devam etmesini yaşlı olsa bile sağlayabilirsiniz.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar