MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Yasal Olarak Evcil Hayvan Beslemenin Hakları Nelerdir?

6.08.2020 17:27:26

Hayvan hakları evrensel beyannamesinde tüm canlıların yaşamları boyunca bir takım hakları olduğunun ve insanlar tarafından her ne olursa olsun bu haklara saygı duymasının  bir insanın başka bir insana gösterdiği saygıdan farklı olamayacağının altını çizmektedir
Herşeyden önce bu hakların, evcil hayan sahipleri tarafından bilinmesi gerekmektedir. Böylelikle hem kendilerinin hemde can dostlarının mağdur olmalarının önüne geçeçeklerdir. Bu hususta evcil hayvan sahiplerinin evcil hayvanlarını beslerken bilmeleri gerekan bir kaç hukuki konular bulunmaktadır. Bu hukukuki hakları bildikileri zaman kişilerin ve hayvan dostlarının maduriyeti ortadan kalkacak ve kendilerini savunabileceklerdir. Bu apartman yönetim planı ise tapu sicil dairelerinde, belediyelerde veya gayrimenkul işlem dosyalarından bulunabilir.

İlk olarak bakılması gereken belgelerden birisi; Apartman bölge planıdır. Yönetim planında evcil hayvan beslenip beslenemeyeceği ile ilgili yazılmış her hangi bir madde var mı onu kontrol etmek gerekir.
Eğer evde evcil hayvan beslemek yasak ise, Apartman yönetim planı apartman anayasası olarak kabul edildiğinden, kimse hayvanınız hakkında herhangi bir hukiki yaptırımda bulunamaz. Ancan hayvanın apartmanda yaşamına devam edebilmesi için, yönetim planına aykırılıktan dava açılmış olması lazım ve bu koşullar altında yargılama yapılmalı. Yargılama süreci sonrası hayvana tahliye kararı verilebilir. Herhangi bir yargı kararı veya yönetim kurulu kararı ile hayvan tahliye edilememektedir.

En Merak Edilenler

Apartmanımda evcil hayvan besleyebilir miyim?

Öncelikle apartman yönetim planına bakılmalıdır. Eğer yönelmelikte açıkça hayvan besleme yasağı var ise, beslediğiniz takdirde tarafınıza yönetim planına aykırılık nedeniyle dava açılabilir. Ayrıca yönetim planında evcil hayvan bakılabilme kararı var ise hayvanınız için hiç bir şekilde tahliye davası açılamaz. Evin müilkiyetinin sizin üzerinize olmamasıda konuyla alakası yoktur yine aynı şekilde apartman yönetim planına bakılır.

Yasal Düzenlemeler

*Sahipli hayvan; her ne kadar tasvip etmesekte “mal” kapsamında olması nedeni ile Türk Ceza Kanunu kapsamındadır. Sahipli bir hayvanın yaşam hakkına kast etmek, zarar vermek veya zarar vereceği ile tehdit etmek de suçtur ve cezaya tabidir. Sahipli hayvana sadece mahkemeler müdahale edebilir; başka hiçbir kurum veya kişi müdahale edemez.
*Belediyeler toplayıp kısırlaştırdıkları sahipsiz hayvanları daha sonra sonra aldıkları yere bırakmaları gerekir bu bir yasal bir hükümlülüktür. Hiçbir hayvanın yeri değiştirilemez, alıştığı ve yaşadığı yerde yaşaması gerekir hükmüne dayanır.
*Hayvanları Koruma Kanunu, belediyelerin bütün ilgili makamlarında sahipsiz hayvanların bakılıp beslenmesinin gönüllülerce yapılmasını da hükme bağlamıştır. Hayvanlara sokaklarda yasaklar koymak, onları besleyen gönüllülere engel olmaya çalışmak, merhamet ve vicdan duygularına aykırı olduğu gibi, yasaya da aykırıdır.
*Hayvanları Koruma Kanunu gereğince,hayvanların yaşam hakları yasal güvence altına alınmıştır. Bir hayvanı sahibinden veya yaşadığı yerden ayırmaya yönelik her türlü teşebbüs ve baskı, sadece  evcil hayvan  sahibine değil hayvana da şiddet unsurları da içerir ve yasalar şiddete karşı insanı nasıl koruyorsa hayvanı da o şekilde korumaktadır. 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar