Tembel Hayvanlar(Sloth) Neden Bu Kadar Yavaş Hareket Eder?

13.05.2020 13:18:39

Yabancılar tarafından Sloth adıyla bilinen bu resimde gördüğünüz hayvan ülkemizde Tembel Hayvan ismiyle bilinmektedir. Güney ve Orta Amerika’da tropikal ormanlarda yaşamını sürdüren orta büyüklükteki oldukça ağır ve yavaş bir memelidir. Dakikada en fazla 50cm ilerleyebildikleri bilinmekte olup sanılandan çok daha ağır hareketleri vardır. Kedilerden de fazla uyku halinde kalan bu canlıların günlük 15-18 saat uyumaları beklenir. Keskin ve sivri pençeleri sayesinde dalların ve ağaçların her noktasına çıkabilirler ve çok az besin yiyip su içtikleri içinde doğaya en az tahribat veren canlılardandır.

Tembel hayvanın çok daha az hareket ve enerji harcadıkları için yavaş hareketleri de şaşırtıcı olmayacaktır. Fakat sorulması gereken ve merak uyandıran asıl soru yavaş hareket etmesine rağmen yırtıcı kara ve hava avcılarından nasıl kendilerini korudukları ve savunduklarıdır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen nesillerini bugüne kadar farklı coğrafyalara taşımak zorunda kalsalar da sürdürmüşlerdir. Günlük yaşantısının büyük bir bölümünü güçlü tırnaklarından destek alarak baş aşağı geçirir.

Yavaşlık ve ağır hareket etmenin kulağımıza gelen olumsuz yanlarının yanında çok daha kötü özellikleri vardır. İşitsel duyuları ve görme kabiliyeti de fazlasıyla zayıftır. Yaşamını sürdürmek yiyecek ve içecek bulmak için dokunma ve koklama duyularına ihtiyaç duyarlar.

Yavaş Hareket Etme ve Hayatta Kalma

Günlük ortalama hareket mesafeleri 35-40 metre arası değişmektedir. Fakat bu kadar saydığımız ve doğada kötü özellik olarak sıraladığımız hareketler onlara bazı avantajlar sağlamaktadır. Aksi halde doğal seleksiyon sonucu günümüze kadar yaşamaları mantıklı olmazdı. Hayatta kalma ve varlığını sürdürebilmesi "az enerjiye harcamasından" gelmektedir. Evet olumsuz olarak düşündüğümüz bu durum aslında doğal yaşamda onların avantajıdır. Az hareket etmeleri az enerjiye ihtiyaç duymalarını sağlamaktadır. Metabolizmalarının işleme hızının yavaşlığı ve vücut sıcaklığının düşüklüğü de eklenince ihtiyaçları olan besin miktarı ve avlanma ihtiyaçları oldukça azdır. Otçul bir hayvan olması sayesinde kolay besin bulabilmesine ve ağaçların tepesinde yaşayarak devamlılığını sağlamasına yetmektedir. Büyük ağaç dallarında yüksek ağaçlarda kalarak kendini kamufle edebilir. Bu şekilde çok rahat dinlenebilir, uyuyabilir ve ihtiyacı olduğunda çevresindeki ağaçların yapraklarından beslenebilir.

Yırtıcı hayvanlar tarafından fark edilme olasılığı oldukça düşük olup çok fazla hareket edip kendisini av pozisyonuna düşürmezler. Çevrelerindeki ağaç yapraklarından kolayca beslendikleri için herhangi bir yere gitme ihtiyaçları da yoktur. Az hareketin az enerji harcamasına ve bu sayede riskli hareketlere ihtiyaç duymadan kendisini kamufle ederek yavaşlığı kendisine avantaj haline getirmiştir.




Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar