MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Tavşan Bakımı ve Genel Bilgiler

12.11.2019 09:51:58

Tavşanlar kemirgen sınıfına dahil olmakla birlikte gece aktif olan hayvanlardır. Hassas, gösterilen ilgi ve sevgiye karşılık veren sevimli canlılar olmasıyla bilinirler. Oldukça sosyal canlılar oldukları bilinmekle birlikte doğada sürü halinde yaşadıkları göz önüne alınırsa, çift olarak yaşamaları oldukça uygundur. Geceleri aktif olan canlılar olduklarından bahsetmiştik. Peki geceleri ayakta kalan ne yapar bu sevimli canlılar? Tabi ki kazmak ve kemirmek.. Bu hareketlerden kısıtlı kalmaları durumunda dişleri ve sindirim sistemleri zarar görmektedir. Yaşam alanlarında bu ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri oldukça önemlidir. Gündüzleri vakitlerinin büyük bir kısmını uyumakla geçirirler.

Tavşanlar İçin Yaşam Alanı

Tavşan dostlarımız hem içerde hem dışarda eğer güvenliği ve gerekli yaşam alanları sağlanabilirsen rahatlıkla beslenebilen hayvanlardır. Zehirli bitkiler, elektrik kabloları, prizler onları korumamı gereken ve yaşam alanlarında koşup, zıplayacakları bölgelerinin olması dikkat edilmesi gereken noktalardır. Ev içerisinde bakılıyorsa, mümkün olduğu kadar geniş bir alanı onlara ayırmamız gerekebilir. Unutulmamalıdır ki tavşanlar, yetişkinliğe erişince cinsine bağlı olarak oldukça büyük hale gelebilir. Kafeste ya da kulübede bakıldığı taktirde ise diğer kemirgenlere nazaran oldukça büyük boy seçim yapmanız uygun olacaktır. Bunun dışında günlük 4-5 saat sizin gözetiminizde ev içerisinde koşması, enerjisini atması onun doğal yaşantısından geri kalmaması ve gerekli günlük egzersizini yapması açısından önemlidir. Eğer balkon tarzı tamamen ona ayırabileceğiniz bir bölge oluşturabilirseniz değmeyin keyfine. Tavşanlar dar ve rahat hareket edemeyecekleri alanda bakılırsa, eklem ve kas ağrıları çekmeleri olasıdır. Bunun yanında asosyal, aksi ve saldırgan davranışlar sergilemesi kimseyi şaşırtmamalıdır.

Tuvalet eğitimi konusunda biraz kedilere benzemektedirler. İdrar ve kaka yaptıkları bölgeyi takip edip, belirledikten sonra oraya tuvalet kabı ya da tepsisi koymanız ve günlük temizliğini sağlamanız yeterli olacaktır. Özellikle yaz aylarında bu temizliğe ekstra özen gösterip, onların bakteri ve parazit tarzı hastalıklar yaşamasının önüne geçmelisiniz.

Tavşanlar, yavruluktan sahiplenildiği taktirde 1.5-2 aralığında sütten kesilmesi beklenmelidir. Başka kemirgenlerle aynı kafese konulmamalıdır. Yoksa üzücü olaylarla karşılaşmanız olasıdır.

Tavşanlarda Beslenme

Tavşan bakmak istiyorsanız saman, saman, saman. Onlar için önemi oldukça büyük ve gelişimleri açısından diğer tüm besinlere göre fazla ihtiyaçları vardır. Kısa olmayan, yaşam alanlarının çevresinde sınırsız şekilde bulunması gerekir. Bu sindirim sistemlerinin kusursuz çalışmasını sağlarken, diş gelişimleri için ise bulanmaz nimettir. Bunların yanında eğer bir yemek menüsü oluşturmak istenirse pramitin tepesine samanı koyduk. Geri kalan yiyecekleri, kuru ot, kuru mama, havuç, salatalık, marul, maydanoz, lahana ve ıspanak olarak listeleyebiliriz. Sanılanın aksine çizgi filmlerden olsa gerek, tavşan denilince havuç aklımıza gelir. İçinde barındırdığı yüksek şeker yüzünden her gün verilmemelidir. Zaten tavşanlarda havuç delisi değillerdir. Her canlımızda olduğu gibi günlük tazelenmiş suyunu eksik etmemeliyiz. Bunun yanında tavşanlar biraz sakar ve oyunbaz hayvanlardır. Suluğunu bir yere sabitlemek ya da bu tip satılan suluklara sahip olmak bu kısmı çözmenize yardımcı olacaktır.

 

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar