MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Sivas Kangalı Özellikleri ve Bakımı

5.11.2019 10:42:49

Sivas kangalı ülkemiz kökenli olup bekçi ve çoban köpekliği konusunda dünyada üne sahip bir köpek ırkıdır. İri köpekler arasında kendisine yer bulan, büyük cüssesine rağmen, yumuşak ve sakin karaktere sahiptir. 2001 yılında yapılan Türk Patent Enstitüsüne başvuru yapılmış ve 2002 yılında ırk tescil edilmiştir.

Tarihçesi ve Kökeni

Irk ile alakalı çok sayıda rivayet ve görüş olmasına rağmen, resmi ağız olan Kangal Kaymakamlığının sitesinde belirtilen açıklamaya göre, Büyük Türk Göçmeleri esnasında Türkistan üzerinden Anadolu’ya giriş yaptığı görüşü kabul edilmiştir. Milli miraslarımızdan birisi olan bu köpeklere dünyanın birçok yerinde rastlamamız mümkün. İlk koruma köpeklerinden olması ve hala bu görevi esasına uygun şekilde gerçekleştirmesi sayesinde tüm dünyada popülerliğini korumaktadır.

Sivas Kangalı Fiziksel Özellikleri

Yapıları itibariyle, iri köpekler arasında oldukça göze çarpmaktadır. Vücuduyla orantılı olarak kafaları da oldukça büyüktür. Ortalama yaşam süresi 10-14 yıldır. Dişleri büyük ve kulakları üçgenimsi yapıya sahiptir. Döş yapısı, kalın ve kaslıdır. Sürü kontrolünden ziyade kurt ve çakallara karşı sağlam koruma ve etkili kavgalar çıkartabilmektedir. Bacakları uzun ve kuvvetli olmakla birlikte, tüyleri kısa ve parlak olmaktadır. Açık bejden gri, sarı, beyaz renklere kadar değişen tonlarda bulunabilir.

Ağırlık konusunda ortalama insan ağırlığına yakındır. Erkekler ortalama 65-70kg, dişilerde ise 55kg ağırlığa sahiptir. Dişiler, 55-60 gün hamilelik süresinde 5-10 yavru arası doğum yapabilmektedir.

Sivas Kangalı Hastalıkları

Bilinen kalıtsal ya da genetik bir hastalığı yoktur. Kendi boyutlarındaki ırk arasında da en uzun yaşayan köpeklerden birisidir. Büyük cüssesi sebebiyle, yaşa da bağlı olarak ilerleyen dönemlerde, kalça displazisi görülebilir.

 

Sivas Kangalı Karakter Özellikleri

Hem bekçi hem de çoban köpeği olarak başı çeken köpek ırklarından gelmektedir. Yapıları itibariyle kadın ve çocuklara oldukça korumacı ve hassas köpeklerdir. Gereksiz havlamaz, yabancılara ve kedilere karşı mesafelidir. Eğitilme konusunda zorluk çıkarmazlar. Oyunla işlerinin olmaması onları ağırbaşlı yapmaktadır. Kendi bağımsız alanlarının ve yalnızlığı sevmeleri nedeniyle, lider karaktere sahiptir. Gözlem ve koku alma tekniği sayesinde Sivas Kangalları mükemmele yakın bekçi köpeklerinden birisidir. Bahçesiz, apartman hayatı bu köpeği sahiplenmek isteyen kişiler dikkat edilmesi gereken husustur.

Sivas Kangalı Bakımı

Rahat edebileceği geniş alanlarda bakılması önemlidir. Unutulmamalıdır ki bu köpekler, bekçi ve çobanlık orijinlidir. Her gün egzersiz ihtiyacı olduğu gibi, haftalık mutlaka taranıp, üzerindeki ölü tüylerin alınması gerekmektedir.

Kurtlarla dövüşüp, onları alt edebilecek nadir köpek ırklarından biri olması nedeniyle, cüssesine bağlı olarak güzel beslenmelidir. Et ve haşlanmış fazla sert olmayan kemik ağırlıklı olmakla beraber, yemek ve su kapları her daim temiz olmalıdır. Ucu sivri ve parçalanmamış kemikler kesinlikle verilmemelidir. Yal olarak bilinen arpa ununun su ile hamur haline getirilmiş halinden verilebilir. Büyüme çağındaki yavrulara, çabuk büyüsün diye gereğinden fazla yemek ve mama verilmemelidir. Hızlı büyüme, onların gelişimi seviyesini ve iskelet yapısını bozabilir. Derisinde ter bezleri bulunmaması sebebiyle Sivas Kangalları yıkanmamalıdır. Kürk ve ciltlerini korumak için yağ bezesi salgılarlar. Soğuk ve sıcak havalarda, ciltlerini nemli tutar ve çatlamalara karşı korur. Yıkanması halinde, bu koruma sistemini ortadan kaldırabilirsiniz.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar