MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Doğum ve Yavruların Bakımı

4.11.2019 11:37:08

Kedilerde doğum genelde stabil ve problemsiz geçmektedir. Fakat bu bizim herhangi aksi bir durumda her türlü olumsuzluğa hazırlıklı olmamız gerçeğini değiştirmemektedir. Doğuma yakın kasılmalar artar ve çoğalır. Anne kedi kendi belirlediği, kuytu ve karanlık köşede dakikalık kasılmalarla doğumu gerçekleştirir.

Kedilerde Hamilelik Kaç Ay Sürer ve Doğum Belirtileri

Kedilerde hamilelik süresi 55-60 gün arası sürmektedir. Bu sürenin uzaması halinde veteriner desteği alınmalıdır. Bebekler anne karnında, iç parazit sebebiyle yeteri kadar gelişmemiş olabilir. En kötü senaryoda anne karnında ölmüş bile olabilir. Anne kedinin zehirlenmesine yol açabilir.

Davranış ve beslenme değişiklikleri göze en çok çarpan değişimlerdir. Doğum sebebiyle iştahı artan anne kedinin, doğuma yakın köşeye çekilme, içine kapanma ve iştahında azalma görülebilir.

Doğuma son 1-2 gün kala anne kedinin meme uçlarından, koyu krem rengine yakın ilk sütü gelmeye başlar. Ayrıca doğumun yaklaştığı son saatlerde vücut ısısında düşme görülebilir.

Kedilerde Doğum

Doğum süreci memeli canlıların doğasına uygun şekilde gerçekleşir. İlk adım, doğum esnasında rahmin bebekleri itmek için dakikalık olarak kasılmaya başlaması ve doğum yolunun açılmasıdır. Anne kedi üzerinde huzursuzluk, daha önce duymadığınız şekilde miyavlama sesleri ve bu süreç 10 saate kadar sürebilmektedir. Bu sırada hafif bir akıntı olması oldukça olağan bir durumdur.

Diğer adım ise, doğal doğum evresi olan yavruların dünyaya merhaba deme kısmıdır. Güçlü kasılmaların olması, anne kedideki huzursuzluk seviyesinin artması, sık sık yer değiştirme davranışları görülebilir. İlk yavru doğumu gerçekleştikten sonra var ise diğer yavruların doğması süresi, 10 dakika ile 1 saat arası sürebilir. Hatta tüm doğum sürecinin sona ermesi 1 günü bile bulabilir. Burada anne kedi, anormal nefes alışverişleri yapabilir, Panik yapmamak ve müdahil olmamak en uygun hareket olacaktır. Doğum kasılmalarının yarım saatten uzun sürmesi ve 24 saati geçen doğum sürecinde kesinlikle veterinerden destek alınmalıdır.

Doğumun son aşaması anne tarafından, yavruları yalayarak temizleme ve solunum yapmaya başlamaları için uyarma kısmıdır. Doğum esnasında ve sonrasında anne kedi, göbek bağını ve plasentayı içgüdüsel olarak, iz bırakamamak ve yavrularını korumak için yer. Zayıf ve güçsüz düşen annenin kimi zaman bu işlemde yardıma ihtiyacı olabilir. Kuru bir peçete yardımdıyla, annenin müsaade etmesi halinde yavruyu kurulama işleminde destek olabilirsiniz. 

Doğum Sürecinde Anne Kedi Bakımı

Bu doğal sürece çok da müdahil olmamakla birlikte bazı hazırlıklar yapmak kaçınılmazdır. Doğuma yakın bir sürede onun doğum için belirlediği bir bölge kesinlikle olacaktır. Onu ve yavruları fazla rahatsız etmemek için kolayca ulaşabileceği şekilde, su, mama ve tuvalet kapını yakın tutup, kumu sıkça temizlenmelidir. Gerekli ilgi ve sevgiyi onun yanında olduğunu mutlaka hatırlatmalı, gerektiğinde bunu göstermelisiniz. 

Yeni Doğan Yavru Kedilerde Beslenme

Yavru kediler tahmini 85-115 gram arası doğmaktadır. Anne kedi eğer olduğu yerde huzursuz hissederse evde dahi doğum yapsa, onları başka yere taşıma eğilimde olabilirler. İlk 6 hafta kadar, anne sütü yeterli olmaktadır. Birçok hastalığa karşı koruyucu özelliği olması, ileride yavruların daha sağlıklı yetişkin kediler haline gelmesinde oldukça önemlidir. Anne içgüdüsel olarak 2-3 saatte bir onları emzirecektir. Bunu gözünüzle takip etmeli ve yavruların gerekli sütü aldığından emin olmalısınız.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar