MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Sıcak Havalarda Köpek Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

14.04.2020 13:26:17

Sıcak havaların gelmesiyle evcil dostlarımızın bakımında ve sağlığında dikkat etmemiz gereken birtakım tedbirleri de beraberinde getirmektedir. Onları soğuklardan koruduğumuz kadar sıcaklardan da gerekli önlemleri alarak korumamız gerekir. Köpeklerin de bizler gibi sıcak havalardan sıkılıp bunaldığı ve rahatsızlık yaşadığı bilinen bir gerçektir. Biz insanlara göre sıcak çarpması ve dehidrasayon yaşanması ihtimali köpeklere çok daha fazladır. Köpeğinizin sıcak havalarda bakımı ve yapabilecekleriniz konusunda yeni tavsiyelere klima ve vantilatör dışında açıksanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Irkına ve tüy yapısına göre köpeklerin iklimleri ve hava sıcaklarına uyumu değişkenlik göstermektedir Kısa tüylü bir köpeğin uzun tüylü ve soğuk iklimleri anavatanı olan bir köpeğe göre sıcaklarla ilişkisi kesinlikle farklılık gösterecektir. Kimi köpek karların üstüne saatlerce yuvarlanabilirken kimi köpek de sıcağı görünce acı acı havlayabilir.

Sıcak Havalarda Köpek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bu konuda kendimize uyguladığımız yöntemlerin birçoğunu evcil dostlarımıza da uygulayabiliriz. Sıcak çarpmasından korumak ve rahat bir gün geçirmeleri için dikkat etmemiz gereken noktalar şu şekilde sayılabilir. İlk dikkat etmeniz gereken şey evcil dostunuzu sıcak ortamlardan uzak tutmaktadır.

Arabada Evcil Dostunuzu Unutmayın!

Özellikle haberlerde ve internette çok sık geldiğimiz bir durum olan bu üzücü harekete köpeklerimizi maruz bırakmak ölümcül olabilir. Alışverişe giderken dahi köpeğinizi yanınıza alabileceğiniz ya da köpeğinizin yanında refakatçi bırakmanız çözüm yolu olabilir. Camları açık bırakmak ya da yarı açık bırakmak çözüm önerisi değildir. Eğer köpeğinizi yanınıza alma durumunuz yoksa evde ya da bahçede bırakmanız çok daha faydalı olacaktır.

Gezinti Saatlerini Düzgün Ayarlayın

Tuvalet ve egzersiz yürüyüşlerinde güneşin en tepede ve sıcak olduğu saatlerin aksine sabah ya da akşam güneşin batmasını beklemeniz zamanlama açısında çok daha mantıklı olacaktır. Birçok evcil hayvan dostunun yaptığı hatalardan birisi olan bu durum siz müsait olduğunuzda değil hava sıcaklığı müsait olduğu zamanlara göre denk getirmelisiniz. Sıcak saatlerde köpeğinizi yürüyüşe çıkarmak son derece zararlıdır.

Köpeğinizi Güneş Alan Yere Bağlamayın

Evcil dostunuzun kulübesi yatağı ya da dışarı çıktığınızda bağlamanız gerektiğinde gölge dahi olsa güneşin dönebileceği bir noktaya asla bağlamayın. Özellikle teras balkon ve çatıda köpek bakan insanların çok büyük hataya düştüğü bu durum karşısında güneş gelmese dahi o an ki yüklenen sıcaklık onları rahatsız etmeye fazlasıyla yetmektedir.

Klima ve Vantilatör Kullanın

Sıcak ve güneş alan bir eviniz ya da işyeriniz var ise ortamı elektronik cihazlardan destek alarak serinletmekte fayda vardır. Bu tip cihazların onları hasta edeceğine ya da üşüteceğine dair herhangi bir bilgi bulunmamakla birlikte hem sizler için hem onun için kullanmaktan çekinmeyin. Eğer dostunuz vantilatörün sesin ve pervanesinden korkmuyor ise bu tip destek almak da özellikle güneşin sıcak ve tepede olduğu saatlerce oldukça faydalı olacaktır. Tüm bunların yanında klima ve vantilatörün soğuk üflediği havayı ne direkt kendi üstünüze ne de evcil dostunuzun üzerine gelmemesine dikkat etmelisiniz. Amacımız ortamı serinletmek!

Sahiplenmeden Önce Irk Seçimine Dikkat Edin

Evet bu konuda insanların yaşadığı bölgenin mevsimsel şartları ve köpeğin ırkına dair özelliklerine bakılmadan yapılan yanlışların başında gelmektedir. Eğer bu yazımızı okuyacak kadar araştırma içindeyseniz hangi ırk köpeklerin hangi bölge şartlarına ve sıcaklığında rahatça yaşayabileceğine dair araştırmaları zaten yapacağınızı düşündürtmektedir.

Bol Sıvı Tüketmesini Teşvik Edin

Her daim köpeklerinizin önüne taze temiz ve su dolu bir kap olmasını sağlayın. Çok sıcak havalarda birkaç küp buz katarak suyun soğumasını sağlayın. Sıcak çarpması problemi yaşadıysanız evcil dostunuzun sıcaktan en çok etkilenen bölgeleri olan kafa koyun ve boynuna buzla masaj yapın. Kısa sürede toparlanmasına yardımcı olacaktır. Dışarı çıktığınızda ise yanınızda onlar için mutlaka su bulundurun. Sık sık içmesi için onu teşvik edin.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar