MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Munchkin Kedisi Tarihçesi Karakteri ve Bakımı

12.12.2019 13:04:12

Görüntü olarak şirin ve sevimli olmasına rağmen kısa bacakları nedeniyle biraz problemli bir kedi ırkıdır. Diğer kedilere göre hareket seviyeleri düşük olan bu canlılar, birçok hayvan sever tarafından üretiminin protesto edilmesine rağmen, genetik bazı hastalıkla birlikte yaşamına devam etmek zorunda kalıyor.

 

Munchkin Kedisi Tarihçesi

İlk bilinen lakapları Kanguru Kedileri olarak insanlardan konulmuştur. Doğal mutasyon sonucu ortaya çıkan bu kediler, 1940’lı yılların başında görülmüştür. İngiltere yarışmalarda boy gösteren bu kediler daha sonra Rusya ve Amerika’da karşılaşmak mümkün. 2003 birçok kuruluş tarafından yeni bir ırk olarak kabul edilse de hala üst düzey konfederasyonlar bunu tanımamıştır. 1994 yılından itibaren doğal mutasyonunun ve özelliklerinin bozulmaması adına özel olarak üretilip nesli korunmaya çalışılmıştır.

Munchkin Kedisi Fiziksel Özellikleri

Kısa bacaklarının ortaya çıkmasını sağlayan genetik özellik onlar için öldürücü olabilir. Bu sebeple iki kısa bacaklı Munchkin çiftleşirse doğan yavrular ölür. Bu sebeple çapraz çiftleştirme yapılması nedeniyle kısa bacaklı kedilerin hayatta kalma şansı daha yüksektir. 2.5-4kg aralığında ağırlıkları değişmekte olup, kafaları yuvarlak biçimlidir. Sağlıklı olanları 15 yıla kadar yaşamaktadır. Özel bir göz rengi olmamakla birlikte her renkte bulunabilir. Bacakları diğer kedilere göre yarı yarıya daha kısadır. Tüyleri uzun olmamakla birlikte her renkte görülebilirler.

Munchkin Kedisi Karakteri

İyi huylu, enerjik ve konuşkan bir kedi ırkıdır. Ne kadar enerji dolu olsalar da kısa bacakları nedeniyle tam olarak her istediklerini gerçekleştiremezler. Diğer kediler ve çocuklarla oldukça uyumlu bir yaşam sürdürebilir. Dikkatli ve yüksek seviyede zekaya sahiptirler. Oyun oynamaktan ve yorulmaktan çok hoşlanırlar. Zıplama, sıçrama yeteneklerinin pek iyi olduğunu söyleyemesek de yüksekte durmayı ve uyumayı çok severler.

Munchkin Kedisi Bakımı ve Sağlığı

Tüyleri için ekstra bir bakıma ya da çabaya gerek yoktur. Haftalık tüy taraması yeterli gelecektir. Enerji seviyeleri yüksek olsa da hareket kabiliyetleri kısa bacaklarından dolayı düşüktür. Buna uygun mama kullanımı ileride kilo almasının önüne geçebilir. Doğal mutasyon sonucu ortaya çıksalar da hastalıklı bir ırktır. Genetik olarak gelen bu sıkıntılar, ağrılı günler geçirmesine neden olmaktadır. Sıklıkla veteriner kontrolüne gidilmeli ve böyle bir kediye sahipseniz cinsiyetine ve ırkına uygun mamalar tercih etmelisiniz.

Yatkın Oldukları Hastalıklar

  • Kamburluk ve belkemiği eğriliği
  • Anormal göğüs kafesi şekli
  • Omurilik rahatsızlıkları
  • Pankreas iltihabı
  • İdrar yolu problemleri

 

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar