MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Muhabbet Kuşlarında Nezle

18.07.2019 16:26:46

İnsanlar gibi muhabbet kuşları da nezle oluyor. Evet, tam olarak bizlerin yakalandığı nezleden bahsediyorum. Kuşlar bu konuda oldukça hassaslar. Özellikle söz konusu muhabbet kuşu ise bir ceryan onu hasta edebilir. Minicik bedenleri çevre ve hava değişiminden çok hızlı etkilenir.

Ani sıcaklık değişimleri ise onların düşmanıdır diyebiliriz. Soğuk havalar ve hava akımı (cereyan, rüzgâr vs.) gibi etkenler muhabbet kuşunun bağışıklık sistemini zayıflatır. Bunun sonucunda muhabbet kuşu nezle olabilir. Bu sebepler dışında ise kuşunuzun hasta olması başka hasta bir kuştan da kaynaklanabilir.

Muhabbet kuşlarında soğuk algınlığı

Nezle, muhabbet kuşlarında soğuk algınlığı, genellikle halsizlik, iştahsızlık şeklinde gösterir. Hasta muhabbet kuşunun tüyleri kabarır ve tüneğinde uyuma saatlerinin dışında uyuduğunu görürsünüz. İlerleyen süreç ise nefes darlığı ve ishal... Çok geç kalındığında ise muhabbet kuşunu zorlayarak kusturabilecek kadar ciddi anlamda hapşırma ve burun akıntısına şahit olabilirsiniz.

Muhabbet kuşunuzun nezle olmamasını istiyorsanız onu soğuk ve rüzgârlı ortamlardan uzak tutmanız gerekiyor. Kafesin, yemek ve suluğun temizliğine ise oldukça önem göstermeniz gerekiyor. Ayrıca kuşunuza açıkta çok uzun süre beklemiş mamalar yedirmemelisiniz. 

Korumak için oldukça geç kalmışsanız hastalığın hangi evresinde olduğunu anlayıp derhal bir veteriner hekime başvurmanız gerekiyor. Peki, hastalığın evresini nasıl anlayacaksınız?

İlk evre: Halsizlik, iştahsızlık başlangıcı.
İleri evre: Nefes darlığı, ishal yapar.
Daha ileri evreler: Kusma, burun akıntısı ve hapşırma

Muhabbet kuşu nezle tedavisi

İlk evrelerde kuşlara vitamin takviyesini aksatmamalısınız. Bunu her gün taze meyve veya sebze vererek yapabilirsiniz ancak meyveleri kurutmadan muhabbet kuşunuza vermeniz ishale sebep olabilir. Ayrıca veteriner hekimlerin tavsiye ettiği gibi, suluğa vitamin damlası damlatılabilir.

İler evrelerde ise bir antibiyotik tedavisine başlamak gerekebilir ancak bu konu çok hassastır. Bu tedavi için en uygun yolu veteriner hekim çizmeli. 
Daha ileri seviyelerde ise burun akıntısı sebebiyle burun derinlikleri tıkanmaya başlayacak. Bu engellenemediğinde ise buradaki mikroplar gözlerine veya gagalarına kadar yayılacaktır. Bu durumun tedavisi için ise mutlaka veterinere başvurmalısınız. 

Tedavisi tamamlanan kuşunuzun kafesini sodalı bir sıcak suyla ve asit borikli suyla güzelce yıkayıp kurutmalısınız. 

Geçmiş olsun...

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar