MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerle Kıskanma Duygusu: Neden Kıskanırlar?

2.01.2020 13:22:03

Aileye yeni birisinin giriş yapması, onun üstüne yeni bir köpek daha sahiplenme, bebeğinizin olması, ilginin onun üzerinden dağılması kıskanmalarına sebep olur. İçgüdüsel olarak köpeklerin sürü hayvanı olması ve bağlılık duyması, kıskançlık hissiyatı yaşamalarının en büyük sebebidir.

Sahipleri yani itaat ettikleri kişilerle bağlarını her daim güçlü ve kararlı tutmak istemeleri, doğal olarak gelen içgüdüsel bir histir onlar için. İnsanlar gibi hislerle gelişmese dahi evcil dostlarımız da küsüp, sizlere mesaj gönderme amaçlı istenmeyen davranışlar ve hareketlerinizi görmezden gelerek tepki gösterebilirler. Bizdeki kıskançlık sebebi ile köpeklerin farklı olsa da temelde aynı mantığa oturur. Evi ve ailesini yani sizi onun sürüsü olarak kabul edersek, bir bebeğin katılması ya da yavru bir köpeği sahiplenmeniz onun sürüdeki yerinin sıkıntıya düştüğünü hissetmesine neden olur. Bu onları rakip olarak görmesine ve tehlike altında olduğunu düşünmesine dahi yol açabilir.

Evcil dostlarımızın ırkına ve karakterine bağlı olarak kıskançlıklarını farklı yollarla gösterebilirler. Kimi zaman sahibinin ilgisini çekmek için oyunlar yaparken kimi zamana rakip gördüğü kişi ya da hayvana agresif tavırlar sergileyebilir. Her koşulda evcil dostunuzun düzeni değiştiğinde ya da normalde gösterdiğiniz ilginin azaldığını ve vakit ayıramadığınızı düşündüğünüzde garip hareketler içerisine giriyorsa gözünüzü pek üzerinden ayırmayın.

Köpeklerde Kıskançlık Belirtileri

Bütün köpekler kıskançlık hissetmezler. Her köpeğin verdiği reaksiyon ve duyduğu kıskançlığı ifade etme şekli farklı olabilir. Kimisi hiç umursamaz da olup hayatına olduğu şekilde devam edebilir. Evcil dostunuzun ırkının ve sizinle geçirdiği süreye ek olarak karakterinin etkisinin olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

 

Agresif Hareketler

Isırma, hırlama ve diş gösterme başta olmak üzere evcil dostunuzda agresif hareketler gözlemlemeniz ortada bazı şeylerin ters gittiğinin göstergesi olabilir. Kıskandığı kişi ya da başka bir hayvanı kendisine rakip göstermesi ve ona karşı tavır takınması kıskançlığını açığa vuruş şekillerinden birisidir.

İstenmeyen Yerleri İhtiyacını Gidermek

Tuvalet eğitimi olmasına rağmen olur olmadık yere ya da eve idrar ve dışkısını yapıyorsa size bir mesaj vermek istiyordur. Bu bölgesini tekrardan rakiplerine karşı işaretlemek amacı da taşıyabilir. Kendini ve bölgesini huzursuzluk içerisinde görmesi nedeniyle birçok köpek sahibinin muzdarip olduğu bir durumdur.

Havlama

Normale kıyasla olur olmadık yere yüksek sesle havlaması, tepki gösterme şeklidir. Eve gelen yabancılar, yeni bir bebek, başka bir hayvana ilgi göstermeniz, onun kıskançlık yaşamasına neden olan en belirgin harekettir. Aşırı havlama hareketi genelde küçük ırk köpeklerde görülmekle birlikte, ilgiyi seven köpek ırkları da bu eylemi sahiplerine karşı gerçekleştirmektedir.

Eşyalara Zarar Verme

Evcil dostunuzun, sahibinden göremediği ilgiyi tekrar kazanma şekli olarak da tanımlayabilirsiniz. Sahibinin kişisel ve özel eşyalarının yerini değiştirme, onlara zarar verme ilgi çekmek için sizlere verilen mesajdır. Ayrıca kimi zaman köpeklerin kendi özel eşyalarına da zarar verdiği gözlenmektedir.

Evcil dostunuzun bu tip kıskançlık krizlerine girmemesi ve önlem almak tamamen sizin elinizdedir. Onun üzerinden ilginin azalmamasına dikkat etmek ve onu ara ara ödüllendirmek aranızı iyi tutmanıza yarayacaktır. Ayrıca yeni katılan yeni bir evcil dostun ya da aile üyesinin ona tanıtılması ve aileden biri olduğunun hissettirilmesi belki de yaşanacak problemi, yaşanmadan ortadan kaldıracaktır. Onlara bol bol ilgi gösterip, üzerinden sevginizi lütfen eksik etmemeye çalışınız. Ayrıca erken yaşlarda sosyalleşen köpekler bu tip kıskançlık krizlerine girmeden çok kolay yabancılarla kaynaşıp arkadaş olabilmektedir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar