MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Astım Hastalığı, Belirtileri ve Tedavi Yöntemi

2.01.2020 15:10:41

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde bizim gibi aynı hastalıkları yaşamakta ve aynı sıkıntıları yaşayabilmektedir. Bunlardan birisi olan astım hastalığı, kedilerde solunum yolu hastalıkların başında gelmektedir. Solunum yolu tıkanan kedinin, alerjilere karşı bağışıklığı da azalmaktadır. İnsanlar gibi kronik bir hastalık olarak görülmesi muhtemelen olan bu rahatsızlık mevsimlere bağlı olarak değişkenlik gösterdiği de bilinmektedir.

Tedavi edilmediği taktirde birçok hastalığı tetikleyecek bu durum, nefes alma güçlüğü yaratması, hayati bir ehemmiyete sahip bir hastalık tipidir. Her kedide farklı bir belirti ile görülebilen astım, ırk, yaş ya da cinsiyet ayrımı yapılmaksızın her kedide görülebilir.

Kedilerde Astım Hastalığı Belirtileri

Kediler tüy kusarken genelde bir öğürme eğiliminde olduklarından dolayı birçok kedi sahibi bu durumu karıştırmaktadır. Kedilerde genelde öksürük şeklinde en büyük belirtisi belli olmaktadır. Hırıltılı ve nefes alışverişlerinde öksürüğe bağlı olarak sıkıntı çekmektedirler.

Zor nefes alma durumu da astım belirtilerinin en çok göze batan rahatsızlık şeklidir. Sık sık ve kesik şekilde nefes alışverişleri bir sıkıntı olduğunun göstergesidir. Nefes alışverişinde vücudunda titreme ve hareketlerinde istemsizce titreme görülüyorsa dikkat edilmesi gerekir.

Alınan nefeslerin hep hırıltılı olması ve bunun uzun süre geçmemesi de astım belirtilerinin başında gelir. Astım şüphelisi evcil dostunuzun nefes alıp vermesinin yanında bunun ne kadar sağlıklı olduğu da hırıltı çıkarması halinde sıkıntılı olduğunu bizlere göstermektedir.

Ayrıca normal eğlenceli ve hareketli halinin gitmesi, uyuşuk, iştahsız, halsiz bir hale dönüşmesi astım başta olmak üzere evcil dostunuzun bazı hastalıkların etkisi altında kaldığının düşünülmesi için geçerli sebeplerdir. Kedinizi göz hapsine alıp, bu sürecin geçici bir durum olmadığına kanaat getirmeniz haline acilen veteriner ziyareti gerçekleştirmelisiniz.

Evcil dostlarımızda astım hastalığının görülmesi çok sık yaşanılan bir durum değildir. Dişilerde bu rahatsızlığın görülmesi, erkek kedilere göre 2 kat fazladır. Şişman ve sağlıksız beslenene kedilere ek olarak, 1.5-9 yaş arası görüldüğü araştırmalar neticesinde açıklanmıştır. Bunun aksine her yaşta kedide ve ırkta görülmesi ihtimaller dahilindedir. Burun yapılarının da etkisinin olması, Siyam ve bu kedilerden üretilen diğer kedi ırklarından fazla ortaya çıktığı bilinmektedir.

Kedilerde Astım Tedavisi

Bu hastalık oldukça dikkat edilmesi ve ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Bilinmeyen, üstün körü geçici veteriner kontrolünde olmayan tedavi yöntemleri işleri daha da kötüye ilerletebilir. Hayati öneme sahip bu rahatsızlığın, hastanede yatış şeklinde ya da evde ilaç tedavisi şeklinde yapılması veterinerlerin inisiyatifindedir. Rahatsızlığın ilerleme derecesi ve evcil dostunuzun yaşı tedavi aşamasında dikkate alınan hususlardır. Sorunun alerjik bir sebepten yaşanması ise bunun tespit edilip, sıkıntılı durumun ortadan kaldırılmasıyla çözüme kavuşturulabilir. Kronik rahatsızlıklar çok daha uzun tedavi sürecine tabii tutulur. Ayrıca tedavi sürecinin sonunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Kilo dengesine ve sağlıklı beslenmesine yardımcı olmanız gerekir. Aşırı gürültü ve stresten uzak tutmak, kullandığınızın kedi kumunun da kalite ve tozutmayıp, kolay topaklanan bir kum olmasına dikkat etmelisiniz. Mama kabı ve tuvalet kabında hijyene, onun yaşam alanının temizliğine ekstra özen göstermelisiniz. Sigara kullanımı, parfüm, ağır dezenfektanlar, oda kokularını onlardan uzak tutmalısınız.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar