MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerin Hamilelik Süresi ve Belirtileri

4.12.2020 13:26:58

Biz insanlarda olduğu gibi köpeklerin de hamilelik süreci biraz stresli ve bebeklerin sağlığı açısından annenin bakımlarına özen istemektedir. Bu dönemi rahat geçirmeleri açısından özellikle beslenmelerine normal zamanların aksine biraz daha önem vermeniz bu süreci daha iyi yönetmenize destek olacaktır. Köpeklerin hamilelik süreci ırkına bağlı olarak ufak değişiklikler gösterse de 55-68 gün arası sürmektedir. Irk, boy ve yaşının hamilelik süresinin üzerinde etkisi büyüktür.

Hamililer belirtileri çiftleşme sonrası gözlem altına almanız halinde birkaç hafta sonra rahatlıkla anlayabilirsiniz. Hamilelik süresi boyunca evcil dostunuzu çok fazla başka köpeklerle yan yana getirmemeli ve ona sakin bir ortam sağlamalısınız.

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri

Sahipleri olarak çiftleştiklerinden haberli olsak da bazı işaretleri takip etmek en azından yalancı gebeliğe karşı ve onların sağlığı açısından gerekli şartları sunabilmemiz açısından önemlidir. Fiziksel olarak birçok değişkenlik her ilerleyen aşamada karşınıza çıkacaktır. Hamile kaldıktan sonraki 2. ya da 3. haftadan sonra yavruları emzirmeye de başlayacağından dolayı meme uçları belirginleşir ve pembeleşmeye başlar. Tabi bundan da önemlisi 4-5 hafta sonra karnı gözle görülür şekilde şişmeye başlamaktadır. Irkına bağlı olarak bu şişme değişkenlik gösterse de hamiliğin en önemli belirtisidir.

Davranış açısından olağan hallerinin dışında çok fazla gözle görülür değişim görmek zordur. Özellikle hamileliğin son günlerine kadar bu açıdan bir değişim belirtisi yakalamak birkaç kriter dışında olası değildir. Hamileliğin en azından son 10 gününe kadar rutin yaşam döngüsüne çıkmak istemezler. İçgüdüsel olarak son zamanlarında güvenli bir yeri doğum için belirlemeye çalışabilirler. Fazla yeme gibi bir dürtüsü oluşmayan dostlarımıza özellikle son 2-3 hafta kala takviye gıdalar verebilirsiniz. İştahlarının açılması gibi bir durum sizin zorlamamanız halinde çok sık gerçekleşmemektedir.

Yaşadığı ortamı artırarak sıcak ve güvenli bir uyku ortamı hazırlayın. Yavruların içerde de olsa onları çok fazla yoracağı aşikâr olan bir durumdur. Hamile olan köpeklerin enerjisinin düşmesi genelde hasta olduğu düşüncesini tetiklese de dinlenmeye ve uyumaya ihtiyaçları bu döneme girişte biraz daha artar. Tabi ki hamilelik süresinde veteriner desteği alarak kaç yavru sahibi olabileceğini ultrason üzerinden görmeniz de mümkündür. 3. Haftadan sonra yavruların görülebileceği boyuta ulaşmaları beklenir. Köpeklerin hamilelik süresince başka köpekler var ise ayrılması da önemlidir. Özellikle diğer erkek köpeklerin onu rahatsız etmesi sonucu agresif ve korumacı bir yapıya bürünmesine yol açmaktadır. Tek olan dişi köpeklerin bu tip sıkıntısı olmasa da rekabetçi bir ortamda hamileliğe adıma atan köpeklerin baskıcı bir hale bürünmesi de sık karşılaşılan bir durumdur.

Hamilik sonrası onlar için ayrı bir bölge tahsis etmeli ve yavrularını emzirebileceği bir köşe ya da yatak seçimi yapmanız işinin rahatlamasını sağlayacaktır. Daha önce kullandığı tüm eşyaları temizlemeli ve mama kabını diğer köpeklerinizden ayırmalısınız. Ekstra vitaminler , yaş mamalar ve gerekirse evde pişirebileceğiniz et yemekleri toparlanma süresi açısından yorulacak anneyi diri ve sağlıklı tutmaya yetecektir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar