MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Şaşılık Sendromu Ve Teşhisi

16.07.2020 18:09:28

Bu sevimli can dostlarımızın ne istediklerini konuşarak anlayamadığımız için, .beden dillerinden, bakışlarından anlayabiliriz. Köpeğimizin gözlerine iyi bakmalıyız, çünkü köpeklerde birçok göz problemi ortaya çıkabilmektedir. Bu göz problemleri dostunuzun kaliteli bir hayat sürmesi için büyük bir engel teşkil etmektedir. Konjunktiva iltihabı, göz kuruluğu, glokom ve katarakt gibi köpek göz hastalıkları yaygın olarak görülmektedir. Bunlara ek olarak köpeklerde her ne kadar zararsız olarak gözükse de, şaşılık sorunu ciddi hastalıkların işaretçisi olabilir.

Peki Şaşılık Nedir?

Şaşılık insanlarda da olduğu gibi iki gözün birbirine paralel olarak bakması durumudur. Bu durumun asıl sebebi de gözlerin hareket etmesi ve yerinde durmasını sağlayan kasların sorunlu olduğunu göstermektedir. Gözlerin hareket etmesini sağlayan 6 adet kas vardır bunlardan her hangi bir tanesi düzgün çalışmadığı takdirde şaşılık gözlenecektir. Yukarıya şaşılık, aşağıya şaşılık, içe şaşılık ve dışa şaşılık olmak üzere 4 tip şaşılık vardır. Köpeklerde sıklıkla görülen şaşılık ise içe şaşılıktır.

Köpeklerde Şaşılık Ve Şaşılığın Irklarla Bağlantısı

Şaşılık sorunu hemen hemen her köpekte ve yaş aralığında görülebilir. Ama bazı köpek ırkları şaşılığa daha yatkındır. Aşağıdaki köpek ırkları bunlar arasında yer almaktadır.

-İrlanda Kurt Köpeği

-Shar Pei

-Golden Retriever

-Akita

-Boston Terrier

-Pug

-Chihuahua

Şaşılık probleminin köpekler üzerinde oluşmasının birçok sebebi var. Bunların altında yatan sebeplerden birisi de kalıtsal olan anormal şekilde kasların büyümesidir. Özellikle Boston terrier cinsi köpek kalıtsal olarak birbirlerine yaygın olarak şaşılık problemini aktarmaktadır. Köpeklerdeki bazı bağışıklık sistemi hastalıkları (örneğin Kas enfeksiyonu) da sebep olabilir. Ayrıca, troid beziyle ilgili sorunlara şaşılığa sebep olabilir. Tümörler, köpeklerde şaşılığın bir başka sebeplerinden biridir. Göz küresine yakın bir noktada veya gözün tam içerisinde oluşan bir tümör kaslara baskı yapar ve bu kaslar giderek fonksiyonlarını yitirir ve sağlıklı bir şekilde görevini yerine getiremez hale gelir. Köpeklerde şaşışık gerçekleşen bir travma sonrası da gerçekleşebilir.

Şaşılık Belirtileri

Köpeklerde şaşılık, kalıtsal olmayan sebeplerden ötürü oluştuysa genellikle yaralanma durumunda sinir hasarı gibi durumlar neticesinde meydana gelmiştir. Bu gibi durumlarda şaşılık hemen anlaşılabilir. Her iki gözde de görülebilen şaşılık durumu ileriye baktıklarında iki gözü veya tek gözü orta çizgiden sapar. Aynı şekilde vestibüler sistemlerinde sorun olan köpekler dönüyormuş gibi hissederler ve dengelerini korumakta güçlük çekerler.

Teşhis Ve Tedavi

Birçok sebepten ötürü oluşabilen şaşılık problemi basit bir şey olarak görülüp göz ardı edilmemelidir.  Şaşılık belirtilerini ilk olarak teşhis ettiğiniz anda, vakit kaybetmeden en yakın veteriner hekime başvurulmalısınız veteriner hekim tanının konulmasında size yardımcı olacaktır. Elbette ki her zaman uzman bir kişinin tecrübelerinden faydalanmakta yarar var.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar