MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Hamilelikte Ve Yavrularda Toksoplazma Enfeksiyonu

16.07.2020 12:26:47

Kedilerde genellikte fazla bir şekilde gözlemlenen sorunlardan başlıcalarıda parazitlerdir. Parazitler iç parazit ve dış parazitler olmak üzere 2 ye ayrılır. Dış parazitler vücudun içine girmeden dışarıda tüylerin arasında, derisinin içinde bulunan parazit türleridir bit, kene, sarkoptik akarlar ve tricodectestir bu parazitler, kedilerde tüy dökülmesi ve kaşıntı gibi birçok probleme neden olurlar. İç parazitler ise bulundukları bölgelere göre çeşitli zararlar verir. İç parazitlerden bir tanesi olan toskoplazma kedilere ağız yoluyla bulaşan, ve bağırsaklarda çoğalabilen bir parazit türüdür. Yalnız bu parazit sadece kediler değil hayvan aleminin bir çok ferdinde bulunabilir. Bu parazitin kedilerde çok görülmesinin sebebi ise, yaşam döngüsünde eşeyli üreme evresi kedilerin bağırsaklarında gerçekleşiyor olmasıdır. Toskoplazma hastalığının, kediler üzerindeki etkisi nelerdir?, nasıl anlaşılır? ve tedavi sürecinde neler yapılması gerekir?

Nasıl Bulaşır

Toskoplazma çok tehlikeli tek hücreli bir parazittir. Kediler bu paraziti bir kemirgenden veya yedikleri herhangi bir canlıdan kapabilmektedirler. Aslına bakarsanız kediniz sokakta gezmiyorsa paraziti kapma olasılığı çok düşüktür yalnız yok değildir. Çünkü bu paraziti, dışarıdan evinize kıyafetlerinizin üzerinde getirme olasılığınız vardır. Ayrıca yavruyken, anneden yavruya anne sütüyle bulaşma olasılığı vardır.

Toskoplazma Belirtileri Nelerdir Nasıl Anlaşılır

Parazitle her hangi bir yolla temas halinde çoğalması 15 gün sürmektedir. Yalnız asemptomatik bir hastalık olduğu için, kedilerde herhangi bir sorun gözlemlenmeyebilir. Yine de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Özelliklede yavru kedilere dikkat edilmelidir. Bu parazitin bir başka bulaşma yöntemi ise plasentedan anne karnında iken, bu yolla bulaşan hastalıklarda ise yaşama riski çok düşüktür. Yaşamayı başarabilen yavrular ise halsizlik ve iştahsızlık sorunları gözlemlenebilir. Ayrıca antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen yüksek ateşte gözlemlenebilir. Yavru kedilerin bünyesi çok zayıf olduğundan, soluk almada zorluk, akciğerlerde ödem, kalp kası iltihaplanması gibi semptomlara da rastlanabilir.

Ayrıca yukarıda ki belirtilerden hariç şu belirtilerde gözlemlenebilir.

-Kusma

-İshal

-Ağırlık ve güç kaybı

-Gözlerde buğulanma

-Sarılık

Teşhis Ve Tedavi

Saydığımız bu belirtilerin yanı sıra kesinliğini anlamak için veteriner hekimlerin yaptığı, elisa testi yardımcı olmaktadır. Erken teşhis ile ilaç tedavisi çabuk sonuç göstermekle birlikte (2 hafta kadar), parazitin ilerlemesi engeller ve iyileşme süreci başlamış olur. Bu sebeptendir ki erken teşhis hayat kurtarır. Belirtilerin kaybolması ardından tedaviye biraz daha devam edilmelidir. Bu sırada beslenme oldukça önemlidir, ishal gibi sorunların yaşanmaması için, sindirilebilirliği yüksek, pirinç lapası veya doğal yoğurt verilebilir. Ayrıca prebiyotiklerden verilmesi de yardımcı olacaktır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar