MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Oluşan Stres Belirtileri ve Azaltma Önerileri

24.11.2020 11:02:41

Köpeklerin de strese girdiği hal ve şartlar bulunmaktadır. Davranışlarındaki bozukluk, korktuğunu belli eden sesler ve yüzlerindeki gerilimi yansıtan bir ifade kesinlikle bu durumu az çok etmektedir. İnsanlarda olduğu gibi birçok canlı da oluşabilen bu durum, köpeklerin de zihinsel ve fiziksel olarak zarar görmelerine neden olabilmektedir.  Kimi zaman müdahale etmeniz gerekmeden ona güvenli ortam sağlamanız sorunun çözülmesini sağlarken kimi zaman da ona yardım ederek birlikte stresin ortadan kaldırılması için çaba gösterebilirsiniz.

Köpekler Stres Altında Yaşadıklarını Nasıl Belli Ederler?

Genelde evcil hayvan sahipleri dostlarının temel ihtiyaçlarının karşılandığı vakit herşeyin yolunda gittiğini düşünürler. Stres konusu hiç akıllarına gelmediği gibi çok rahat ve mutlu yaşadıklarını düşünseler de bu durum kimi zaman gerçek dışı olabiliyor. Çevresel birçok faktörün dahi biz insanları strese soktuğu gibi onların da etkilenmesi kaçınılmazdır. Stres sadece zihinsel açıdan etkilemediği gibi fiziksel açıdan da onların yaşam kalitesini etkileyebiliyor. Stres daha çok ruhsal ve davranış bozukluğu olarak kendini gösterse de bazı köpek sahiplerini bunu anlamada son derece güçlük çekebiliyor.

Davranışlar: Kuyruğunun bacaklarının arasında olması ve başı eğik şekilde pozisyon alması ters giden durumun olduğunu anlamanız adına birer işarettir. Genelde bir sıkıntısı olan köpekler bu tip hareketlerde bulunur. Yürümesi, yürürken titremesi de fiziksel olarak stres belirtileri arasında yer alır.

Çıkardığı Sesler: Köpeklerin havlaması dışındaki sesler buradaki odak noktamız olmalıdır. Ağlar gibi ince ve tiz sesler çıkarması homurtu yapması stres altında olduğunun işaretleri olabilir. Kimi zaman bu sesleri ara ara duymanıza rağmen eğer bu durum sıklaşıyorsa stres altında olduğundan şüphelenebilirsiniz.

Beden Dili: Sadece havlayarak bazı şeyleri bize anlatan dostlarımızın aslında beden diliyle bize her zaman anlatmak istedikleri vardır. Kulaklar göz ve başın pozisyonu dahi bize stresli bir durum altında olduklarını anlatmak için yeterlidir.

Ayrıca tüylerinin aşırı dökülmesi, mantar, yeme iştahsızlık, keyfinde azalma, alerji ve kaşıntı gibi farklı stres altı tepkileri de görülebilmektedir.

Köpeklerde Stresi Azaltma Önerileri

  • Onun kendi özel alanı olmasını sağlayın. Korktuğunda ya da strese girdiğinde çekilebileceği özel köşesi olmalı. Rahatlaması ve dinlemesi adına bu bölge son derece sessiz olmalı ve başka evcil hayvanlarınız var ise onlar tarafından rahatsız edilmemelidir.
  • Stresi ve gerginliği atmalarının en önemli yollarından birisi aktif bir yaşamdır. Onunla oyunlar oynamanız yürüyüşlere çıkmanız zihnini boşaltarak tüm olumsuzlukları yok edecektir.
  • Değişen rutinler olmak zorundaysa burada keskin geçişler yapmamaya çalışın. Mamasını değiştiriyorsanız önceki mamasıyla karıştırarak verin. Yeni bir köpek sahipleniyorsanız mama ve su kaplarını ayırın. Tüm geçişleri kademeli olarak zamana yayarak uygulamanız onun stres yaşamasının önüne geçecektir.
  • Sahipleri olarak sizin yaşadığınız gerginlik ve stresi de rahatlıkla hissedebilirler. Bu durumunuzu onlara çok fazla yansıtmamaya çalışın.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar