MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Egzama Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

19.09.2019 18:22:41

Köpeklerde egzama belirtileri ve tedavisi nelerdir? Korkulacak bir durum yok. Bu egzema hastalığı, her cinsin deri hastalıklarında en çok karşılaşan bir hastalıktır. Egzama hastalığı köpeklerde çeşitli faktöre bağlı olarak gelişebilir. Bu faktörlerin başında ise kalıtsal faktörler ve alerjik faktörler rol oynamaktadır. Özellikle köpeklerde görülen bu egzama türlerinde alerjik faktörler çok önemli etkenlere sahip olup özellikle mamalar, ilaçlar, toksin maddeler gibi alerjen maddeler alerjik egzamaları oluşturabilmektedir.

Köpeklerde egzama oluşumuna sebep olan mekanik etkenlerin en başında deride biriken ter, kir, toz, çamur gibi dışşal etkenler gelmektedir. Bu faktörler köpeklerde deri bölgesi tahrişine neden olmakta ve egzama hastalığı ile sonuçlanmaktadır. Özellikle uzun tüylü köpeklerin düzenli olarak tıraşlarının yapılması, haftalık olarak düzenli yıkanması ve temizliklerine özen gösterilmesi bu hastalık açısından oldukça önemlidir. Temizliğin yapılmaması deride ter, kir birikimi oluşturur ve egzamaya sebebiyet verir. Köpeklerde egzamaya neden olan şimik etkenleri ise irkiltici kimyasal ilaçlar, temizlik ürünleridir.

Köpeklerde egzama belirtileri;

  • Deride kızarıklık oluşumu
  • Deride ödem oluşumu
  • Kan serumundan sızıntıya bağlı olarak deride nemlilik ya da ıslaklık
  • Deri bölgesinde sertlik, kalınlaşmalar
  • Bölge dersinde lokal sıcaklık artışları
  • Bölgede kabuklanma ve pullanma
  • Şiddetli kaşıntı
  • Deride kepeklenmeler
  • Köpeklerde egzamada görülebilir.

Köpeklerde egzama tedavisi:

Köpeklerdeki egzama vakaları genellikle çok odaklı denilen tedavi yöntemleriyle iyileştirilir, tedavide birden fazla ilaç kullanılır. Tedavideki ilk aşama egzamanın altında yatan nedeni bulmak ve ilk fırsatta bu nedeni ortadan kaldırmak olacaktır. Bazen bu neden köpeğin yaşadığı alandan kaynaklanan maytlar, pireler ve bitler olabilir. Köpeğin yaşam alanı temizlendiğinde doğal olarak nedeni de ortadan kaldırmış oluruz. Bazı durumlarda egzamanın altında yatan bu nedeni tespit etmek ve yok etmek çokta kolay değildir. Bu tip vakalarda veterinerler köpeğinizin diyet programında değişikliğe gitmek zorunda kalır ve yemeklerden kaynaklanan alerjenleri tespit etmek için çeşitli yöntemleri izleyebilirler. Deterjanlar, kimyasallar ve parfümler gibi çevresel faktörlerden kaynaklanan bu alerjenlerin tespiti için çeşitli testler yapılır. Eğer köpek de egzamanın altında yatan neden iyileşmiyorsa bu durumlarda veteriner hekim köpek de ki egzamanın iyileşmesi için ağız yoluyla alınan ya da deri üzerine sürülen bir takım ilaçlar verecektir.

Sebep ne olursa olsun egzamanın yatıştırılması köpeğin kendini daha iyi hissetmesine sebep olur bunun için kullanılan bazı tedavi yolları da kullanılmaktadır. Derideki iltihaplı ve tahriş olmuş dokuyu iyileştirmeye, deriyi rahatlatmaya yarayan şampuanlar ile köpek yıkanabilir. Eğer ikincil bir bakteriyel enfeksiyon görülüyorsa veteriner hekim bu sefer ağızdan alınan ya da deriye sürülen antibiyotik etkili ilaçları da köpeğin reçetesine ek olarak yazabilir. Eğer durum ciddiyse antihistamin adı verilen bazı kremler de kaşıntıyı azaltmak için kullanılabilir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar