MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Bayılmanın Temel Nedenleri Ve Yapılması Gerekenler

7.07.2020 12:35:59

Bayılma durumu, insanlarda sık görülse de köpeklerde de görülmektedir. Bayılma durumu, beyine giden kan akışının geçici bir şekilde azalarak, şuur kaybına sebep olması durumudur. Genel olarak ise yaşlı köpeklerde görülür.

Predispoze Yani Bayılmaya Daha Yatkın Irklar

Bazı köpek ırkları bayılma durumuna daha çok yatkındır. Bunların arasında; cocker spaniel, minyatür schnauzer, pug, boxer ve Alman köpek türlerini sayabiliriz.

Başlıca nedenleri

Aslında bunun pek çok nedeni olabilir, fakat başlıca nedenlerinden bahsedecek olursak.

*Kalp hastalıkları

*Beyin tümörleri

*Aşırı stres (duygusal olarak)

*Aşırı heyecan

*Kan glikoz, kalsiyum ve sodyum seviyesinin düşmesi

*Yan etkisi olan bir takım ilaçlar

*Zehirlenmeler

*Bazı alerjenik reaksiyonlar

*Sıcak çarpması

*Kafa travmaları

Bunlar dışında daha sayamadığımız pek çok sebepten ötürü de olabilir.

Bayılma Halinde yapılması gerekenler

1- İlk başta, köpeğin şokta olup olmadığı kontrol edilmelidir. Köpeği, sakin rahat bir yere doğru alın, üzerine bir battaniye örtün, şok haline karşı bir şişeye sıcak su doldurarak yanına koyun.

2-Solunumunu kontrol edin, tasmasını genişletin, rahatlamasını sağlayın. Boğazını tıkaması muhtemel dil, kırık diş, kemiklerin hemen çıkarılmasını sağlayın ve ağzından çıkan tükürük kan kusmuk gibi maddeleri temizleyerek yapay bir şekilde solunuma başlayın.

3-Nabız kontrolü, nabız almadığını hissederseniz eğer, sol sol işaret ve orta parmağınızla, köpeğin dirseği üzerinden göğsüne bastırarak nabzını kontrol edin. Şayet nabzın olmadığını fark ettiğiniz anda, kalbin bulunduğu göğsün sol kısmına elinizi koyarak, kalp masajına başlamalısınız, kalp masajı yaparken de içinizden saymalısınız, her saniye bir baskı uygulamalısınız. Şayet 3,4 dakikadan sonra hala nabız alamıyorsanız, beyin hasarı meydana gelmiş demektir.

4-Kanama kontrolü yapmalısınız. Oluşmuş her hangi bir kanamadan ötürü, acil tampon uygulaması ile kanamanın derhal durdurulmasını sağlamalısınız.

Köpeklerde bayılma anında acil müdahale gerekebilir. Bu sebepten ötürü, acil bir şekilde veteriner hekimden yardım almak gerekiyor. Durumun ne denli ciddi olduğunu kestiremediğimiz zamanlarda veteriner hekimin, köpeğin bayıldığı yere çağrılarak,köpeğe olay yerinde müdahale etmesi daha sağlıklı olacaktır. Yukarıda belirttiğimiz bayılma halinde yapılması gerekenleri uygulayarak, veteriner hekim gelene kadar köpeğin stabil durumunun korunması gerekmedir. Veteriner hekimin gelemeyeceği durumlarda ise, köpeğin en hızlı ve en stabil şekilde veteriner hekime ulaştırılması sağlanmalıdır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar