MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Astım Belirtileri Nedir?

22.09.2021 12:31:05

Köpeklerde Astım Belirtileri Nedir?

Köpeklerde astım kedi ve insanlarda ki kadar yaygın gözükmese de ne yazık ki görülebiliyor. Köpeklerde astım alerjik bir olay olarak nitelendiriliyor. Alerjiler akciğerlerde ki küçük hava yolları iltihaplanan köpeklerde astım krizi oluşturabiliyor. Küçük ırk köpeklerde görülme sıklığı artan bu solunum yolu hastalığı genel olarak genç ve orta yaşlı dostlarımızda teşhis ediliyor.

Köpeklerde Astım Nedir?

Köpeklerde astım alerjik olarak da bilinen, çoğunlukla çevrede bulunan, üst hava yollarının daralmasına yol açan ve akciğer bronşlarının mukusla dolarak rahat nefes alınmasını engelleyen bir alerjenin solunması sonucu oluşan bir durum olarak tanımlanabilir. Köpeklerde astım farklı seviyelerde görülebilir ve durumun ilerleme seyrine göre köpeklerde astım belirtileri değişip şiddetlenebilir. Köpeklerde astım tamamen tedavi edilen bir durum olmadığı için köpeklerde astım belirtisi erken teşhis edildiğinde sorunun yönetilmesi ve köpeklerin hayat konforunun artırılması mümkündür.

Hızlı Soluma

En sık görülen astım belirtisi köpeklerde hızlı solumadır. Normal şartlarda köpeklerimiz koştuğu zaman veya sıcaklarda bir süre hızlı soluma yapar ancak astım köpeklerde koşma veya sıcaklar olmadan bu durum ortaya çıkar. Buda bir astım belirtisidir. Bu durumlarda veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

İştah Kaybı

Astım akciğerlerin şişmesini ve mideye baskı yapması durumunda iştahsızlık ortaya çıkacaktır. Bu durum mide ağrıları ve tokluk hissi uyandıracağı için iştahsızlığın kaynağı bu durumdur. İştah azaldığında köpekler dengeli ve yeterli beslenemezlerse astım ilerleyebilir ve ek sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle köpeklerin iştahının ve yeme alışkanlıklarının yakından gözlemlenmesi önemlidir.

Tedavisi Nedir?

Köpeklerde astım tedavisi hastalığın ciddiyetine ve aynı zamanda köpeklerde astım krizinin aktif olarak yaşanıp yaşanmadığına göre değişebilir. Köpeklerde astım krizi acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Oksijen tedavisi gerekebilir. Aynı zamanda veteriner hekimler ilaç ve sıvı tedavisi verebilir. Aktif bir enfeksiyon söz konusu olduğunda antibiyotik tedavisine de başlanır. Hafif ataklarda ya da hastalığın hafif ve orta seyirli ilerlediği durumlarda temel ilaçlar kullanılır. Reçete edilen ilaçlar akciğerlere hızla ulaştırılabilir ve solunan hava nemlendirildiği için solunum salgılarını gevşetebilir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar