MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Aşırı Havlama ve Çözüm Önerileri

30.12.2019 10:39:06

Köpeklerin de çocuklar gibi istemsiz gerekli gereksiz sıklıkla havladığı görülmektedir. Irkına bağlı olarak, kimi köpek buna daha çok eğilim gösterirken kimi köpek çok daha az havlayabilmektedir. Bunun yanında köpeğinizin eğitimi de diğer önemli etken olabilmektedir. Eğer sizlerde bu durumu bir sorun olarak görüp, çevrenizdeki diğer insanlarla problem yaşayacağınızı düşünüyorsanız sabır ve emekle bu sorunu kalıcı olarak ortadan kaldırabilirsiniz.

Köpeklerin Havlama Sebepleri

Duruma göre her havlama farklı bir istek ve durumu bizlere belirtebilir. Köpeğinizin havlama seviyesi, şekli ve cinsine bağlı olarak karakterini tanıyan sahipleri havlama sebebini çok daha kolay etüt edebilmektedir.

Koruma İçgüdüsü

Kendi yaşadığı ve sahiplendiği alana bir başkan hayvan ya da insan girmesi köpeğin onları tehdit olarak algılamasına yol açar. Bu da koruma ve bekçilik iç güdülerinin devreye girmesini sağlar. Tehdit gördüğü şeyler ona yaklaştıkça agrasyonu artar ve havlamaları sıklaşır. Köpekler bu tip durumlarda oldukça agresif hale geçebilir ve yükselebilirler.

Tetikte Kalma ve Korku Hali

Bazen bir his olarak tehlikede oldukları hissetme ve alarm haline geçmeleri olasıdır. Bölgelerini korurken kendilerini de korumak adına gergin bir korku haline geçmeleri onların sıklıkla havlama eğilimi göstermelerine neden olabilir.

Tek Kalma

Köpekler doğada ve sokaklarda genelde aile ve sürü olarak yaşamakta olup, tek kalmaya pek alışkın hayvanlar değillerdir. Yalnız kalan ve sıkılan köpekler genelde havlar, ilgi ve dikkat çekmek isteyebilirler. Özellikle yavru köpeklerde bu sebeple havlama çok sık görülmektedir. Bunun uzun süre tekrar etmesi köpeğinizin depresyona girmesine neden olabilir.

Oyun İsteği ve Heyecanlanma

Köpekler sevdiği diğer köpekleri ve sahiplerini gördükleri zamanla heyecanlarına yenik düşüp, havlayarak onları karşılayabilirler. Mutluluk belirtisi olup, endişe duyulması gereken bir durum değildir. Ama bunu kontrol etmek de önemli bir ayrıntıdır. Zıplama, hareketlenme, kuyruk sallama ve havlama hepsi bir arada görülebilir.

 

Aşırı Havlamaya Karşı Çözüm Önerileri

Havlama ve ses çıkarmak köpeklerin doğasında olan bir durumdur. Bunu komple ortadan kaldırmak ve havlamalarını engellemek yanlış ve olması zor bir eylemdir. Fakat vereceğiniz eğitim ve komutlarla bunu kontrol altına alabilir, karşılıklı birbirinizi daha rahat anlayabilirsiniz. Sabır, pratik ve düzenli eğitim bu olayın çözüm anahtarı olacaktır. Sert olmak, ona bağırmak, sözlü ve fiziksel şiddet uygulamak hiçbir zaman çözüm yolu olmamakla birlikte köpeğinizi daha agresif hale getirebilir.

Havlamaya başladığında “sessiz ol” ve “sus” komutlarını kullanmak beden dilinizle sus işareti yapmak ve bunu eğitim olarak evcil dostunuza öğretmek uzun vadede size büyük kolaylık sağlayacaktır. Havladığı sırada asla ödül vermeyin ya da onu takdir etmeyin. Susmasını bekleyin ve ödül maması ile onu mükafatlandırın. Sessiz ol komutundan sonra alacağı ödül ile köpeğinizin havlamaması gerektiğini anlayarak ödüllendirildiğinin farkına varacaktır. Havlama sebeplerini de anlamanız oldukça önemlidir. Yalnızlığa bağlı olarak havlayan köpekler, üzerlerinde enerjiyi atamamaları sebebiyle de sıklıkla gereksiz şekilde havlayabilirler. Günlük egzersizlerini yapan, üzerindeki fazla enerjiyi atıp, yorgun düşen köpekler havlama yerine köşesinde dinlenmeyi tercih etmektedirler. Uzun yürüyüşler, oyun oynamalar evcil dostlarınızın günlük ihtiyaçları arasında olmazsa olmazlar arasındadır. Köpeklerin alışkanlıkları ve bunlardan kurtulmaları uzun süreler alabilir. Sabır ve düzenli eğitim birçok problemli çözmeye yetecektir.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar