MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpekler Yüzebilir Mi? Köpeğinizi Suya Alıştırmak İçin İpuçları

16.06.2020 10:43:48

Köpeklerin kazma, eşeleme, havlama, koruma, insanlarla yakınlaşma gibi temel iç güdüleri bulunmaktadır. Yüzme ise biraz yeteneğe dayalı bir iç güdü kategorisindedir. Her köpeğin yüzmeye yatkın olduğunu düşünmek yanlıştır. Doğuştan kazanılan bir yetenek olmayan bu durum bazen zaman ve sabır gerektirmektedir. Bazı ırk köpekler suyu fazlasıyla sevmekle birlikte bu yeteneğe doğuştan sahip olabilir. Egzersiz ve köpeklerin enerji atması açısından fazlasıyla yararlı bir aktivite olan yüzme, her köpeğin doğuştan bildiğine dair yanlış bir inanışa da sahiptir.

Doğuştan Yüzme Bilme Meselesi

Golden Retriever, Irish Setter, İngiliz Setter, Labrador, Newfoundland gibi köpek ırkları vücut ve tüy yapıları gereği yüzme konusunda diğer birçok köpeğe göre başarı oranları yüksektir. Fakat bu durum dahi yüzme konusunda kesin sonuç vereceğini bizlere garanti etmez. Bütün köpekler yüzebilir mi sorunun cevabı maalesef hepsi yüzemez. Bazı köpeklerin koşma konusunda üstün yetenekleri olabilirken bazı köpeklerin koruma ve avcılık iç güdüleri gelişmiştir. Demin yukarı da saydığımız gibi bazı köpeklerin de suyla arasının iyi olması sayesinde yüzme yetenekleri öne çıkmaktadır.

Köpekleri Suya Alıştırma

Her yıl binlerce boğulan köpek haberi istatistiklere yansımakta olup hayatlarını kaybetmektedir. Genel olarak kaza sebebi havuza düşme ve yüzerek çıkma konusunda yaşadıkları başarısızlıktır. Köpeklerin su altında kalmayı ve çıkmayı öğrenmesi ve su üstünde ilerleyebilmeleri becermeleri fazlasıyla önemlidir. Sudan korkmaması öncelikle bir köpek için çok önemlidir. Sudan korkan köpekleri yüzmesini beklemek ise hayalperestlik olacaktır. Köpeklerin kafasını su üzerinde tutabilmelerini ve enerjik şekilde patilerini hareket ettirerek zevkle yüzmeleri her köpek sahibinin hayali olmakla birlikte sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Yüzleri basık ve kısa bacaklı köpekler de yüzme konusunda genel olarak başarısız ırklardır. Yüzme bilmeyen ve suyu görünce korkan bir köpeği havuza ya da denize atlaması konusunda çok baskılamayın. Ayrıca hiçbir yüzme eyleminde onun tek başına hareket etmesine müsaade etmeyin.

İlk tanışma ve suyu görünce keyif alıyorsa bu problemi çabuk aşacaksınız demektir. Suyun sıcaklığı da fazlasıyla önemli olup bazı köpekler çok fazla üşüyebilir. Deniz tatili yaptığınızda evcil dostunuzu direkt su içerisinde alışmasını sağlamak yerine ayaklarının sahil kenarında alışmasını sağlayın. Bunu kademe kademe kendi yürüyerek çıkabileceği şekilde en sevdiği oyuncaklarla oyun haline getirin. Suyun korkulacak bir şey olmadığını anlayan ve hisseden köpeğiniz sizin suyun içerisine girmenizden sonra sizi takip etmek isteyecektir. İlk su ve yüzme eğitimi aşamasında onun sıkıldığını ve korktuğunu hissettiğiniz an fazla zorlamayın. Aksi taktirde köpeğinizin suya yatkınlığı olsa bile fobi oluşmasına neden olabilirsiniz.

Güvenlik Önlemleri ve Sabır

Ömür boyu işine yarayacak bu aktivite için biraz zaman ve biraz sabır önemlidir. Onun sonsuza kadar sudan korkmaması ve yavaş yavaş suya alışması için bu süreyi ona tanıyın. Güvenlik önlemlerini almayı asla unutmayın. Havuzlu bir evde yaşıyorsanız onun düşebileceğini aklınızdan çıkarmayın. İlk denemelerinizi sizin de boyunuzu geçmeyecek şekilde güvenli bölgelerde yapın. Panik olan bir köpek sizin de suyun altına batmanıza neden olabilir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar