MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeğiniz Kaza Geçirdiyse Yapılması Gerekenler

5.03.2021 10:41:29

Özellikle günümüz şehir popülasyonları oldukça kalabalık olmasının yanı sıra trafiğiyle de tehlike olabilmektedir. En ufak bir dalgınlık evcil dostlarımızın yanı sıra sokak köpeklerinin de trafik kazası yaşamasına yol açabilmektedir. Kemiklerinin kırılması, çatlaması gibi üzücü durumların günlük tuvalet ya da rutin yürüyüşler esnasında dahi gelişebilmesi mümkündür. Panik yapmadan atmanız gereken adımları bilmek kendi dostunuza ya da başka bir köpeğe yardım ederken belki de hayat kurtarıcı olabilir. Onun hayatını ve sağlığını kurtarmadan önce o an ki durumla veteriner arasındaki dikkat etmeniz gereken noktalara bakalım.

Kaza Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Kaza dediğimiz olay yanlışlıkla ya da beklenmedik biçimde başımıza gelen olaylar silsilesidir. Umuyoruz ki hiçbirimizin köpeğinin başına bu tip fiziksel kaza gelmesin! Ama olası bir fiziksel kaza sonrası dikkat etmeniz gerekenleri de bilmeniz hayat kurtarıcı olacaktır. Onu kucaklayıp veteriner götürmeden önce yapmanız gerekenleri eksiksiz yapmanız son derece önemlidir.

Yaralanmanın şiddeti ve kanama durumu oldukça önemlidir. Açık bir yara var ise yaralı bölgenin üstüne yatmasına müsaade etmeden yarayı temiz bir bezle kapatmaya çalışarak kanama varsa kontrol etmelisiniz. Eğer kanamasız bir kaza ise onu sağ tarafına yatırarak bir battaniye yardımıyla üstünü örtmeye çalışarak taşıyabilirsiniz.

Kazan sonrası bilinçsiz halde ise nefes alışverişlerini mutlaka kontrol edin. Boyun pozisyonunu ve dilinin içeri kaçıp kaçmadığına dair fiziksel kontrolü yapın. Göğüs kafesine bakarak nefes kontrolü yapabileceğiniz gibi nefes yolunu tıkayabilecek bir cisim yuttuysa onu dilini ve boğazını mutlaka kontrol edin.

Muhtemelen araçla veteriner ya da hayvan kliğini yoluna çıkıyorsanız araç içinde çok fazla sarsılmamasına ve daha da ağrılarının depreşmesine izin vermeyin. Sizinle gelmesi için bir arkadaşınızın ya da komşunuzun olması en azından yolculuk esnasında daha da acı çekmesinin önüne geçecektir. Araç kullanırken ani frenlerden uzak durmalı ve temkinli bir sürüş yapmalısınız.

Yaşanabilecek Kaza Tiplerine Dair

Boğulma: Boğulma tehlikesi de yaşanan kazalar içerisinde özellikle denize kıyısı olan yerlerde sık karşılaşılan bir durumdur. Bu tehlike yaşandıktan sonra aynı insanlarda olduğu gibi hayat öpücüğü ya da ayaklarından havaya kaldırarak yuttuğu suyu dışarı çıkarmaya çalışabilirsiniz. Ciğerlerine dolan suyun çıkması için acele davranmak önemlidir. Nefes almadığını fark ettiğiniz durumda göğüs kafesine bastırarak yuttuğu suyu dışarı atmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kırık ya da Çatlak: Ani hareketlerden kaçınmalı ve açık yara kontrolünü yapmalısınız. Kaza yaptığı bölgeyi hareket ettirmeden sabit tutmalı ve onu sarsmadan taşımalısınız.

Kanamalı Durumlar: Evcil dostunuzun açık yarası var ise orayı temiz bir bez ya da ilk yardım çantasındaki sargı beziyle sararak en yakın veteriner kliniğine ulaştırmalısınız.

Zehirlenme: Evet bu durum da bir kaza olup bizim ihmalkarlığımızın ya da evcil dostumuzun fazla merakı da neden olabilir. Ayrıca dış mekân gezintileri fazla olan köpeklerin onları takip edemediğimiz bir anda bir şeyleri yemesi ya da yutması sık karşılaşılan bir durumdur. Belirtiler genelde halsizlik kusma ya da ağızdan köpük çıkması şeklinde olabilmektedir. Eğer şüpheleriniz bu yöndeyse herhangi bir şey yemesine ya da içmesine izin vermeden acilen veteriner gitmeniz önemlidir. Vücuduna zehirli bir madde temas ettiyse ağızlık kullanarak ağzını kapatmalı ve kendisini yalamasına izin vermemelisiniz.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar