MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerin Horlaması Sağlık Problemi Habercisi Mi?

5.11.2019 17:02:40

Kediler doğanın en büyük avcılarından olabilir ama bu onların bütün gün uyumak istemelerine engel değil. Kediler özellikle yavruyken günde 20 saate yakın uyuyabilir. Yetişkin kediler özellikle siz etrafta olmadığınız zaman 16 saate kadar uyuyabilirler. Ayrıca, bazı kediler uyurken horlayabilir.

Kedilerde Horlama

Tıpkı bizim gibi kedilerin de bir uyku döngüsüne sahip olduğu ve horlamanın vücudunun tamamen rahat olduğu durumlarda, uyku döngüsünün en derin aşamasında olduğu kabul edilmiştir. Tamamen rahatladığında, bir kedinin hava yolları daralır ve yumuşak dokuları titreşmeye başlar. Bu titreşimler, burun ve boğaz arasına sıkıştırılan geçitlerde meydana gelir, sesli solunum veya horlama üretir. Horlama birçok kedide tamamen normaldir ve belirli cins kedilerde çok yaygındır. Bir kedinin İran kedisi gibi kısa burnu veya düz bir yüzü varsa, o zaman bu kedilerin horlaması normaldir.

Peki Kediler Neden Horlar?

Kedinizin horlamasına sebep olabilecek birçok neden vardır.

Ağırlık

Obezite aynı zamanda insanlarda da horlamanın en yaygın nedenlerinden biridir. Kediler kilo oladığında hava yollarına yağ dokuları birikir bu da horlamayı meydana getirir. Horlamayı durdurmak için tombik kedinizi diyete başlatabilirsiniz.

Soğuk Algınlığı/Grip

Basit bir soğuk algınlığı veya öksürük bile kedinizin normalden fazla horlamasına neden olur ve bu durum hastalık süresince devam eder. Kedinizin soğuk algınlığına dair işaretler genelde iştah kaybı ve hapşırmaktır. Bu durumda da kediniz daha çok uyumak isteyecektir. Yapacağınız en iyi şey onun konforunu sağlamaktır.

Obstrüksiyon

Kediler doğaları gereği oldukça meraklıdır. Bu merak sonucunda yememesi gereken şeyleri yutabilirler. Buldukları bu küçük şeyler kedinizin hava yoluna girdiğinde muhtemelen horlamaya başlayacaktır. Bunun olduğundan şüpheleniyorsanız bir veterinere başvurun. Kedinizin solunum sisteminden bir nesneyi çıkarmak cerrahi bir müdahele gerektirse bile bu kedilerde oldukça düzenli bir işlemdir.

Astım

Astım, kedilerde yaygın bir horlama sebebidir. Çünkü nefes problemleri vardır ve bu uyurken de devam eder. Astım, izlenmesi gereken bir durumdur. Bu nedenle tanı konulursa kedinizin horlamasındaki değişimleri dinleyin.

Alerjiler

Eğer horlama yeni bir şeyse, kedinizin çevredeki bir şeye alerjisi olabilir. Düşük aralıklı horlama sesi tipik olarak burun içindeki hava akışına müdahale eden alerjiler nedeniyle sıvı birikmesinden kaynaklanır.

Enfeksiyonlar

Bir enfeksiyonun belirtileri burun akıntısı, nefes darlığı, öksürük, hırıltı  ve horlamadan oluşur. Viral bakteriler ve enfeksiyonla kolayca sorunum sorunlarına neden olur.

Garip Uyku Pozisyonu

İnsanlarda olduğu gibi kediler de tuhaf pozisyonlarda uyuduklarında horlayacaklardır. Kedinizin horlamasının gerçek sebebinin uyku pozisyonu olup olmadığından, pozisyon değiştirdiğinde horlama geçiyorsa emin olabilirsiniz.

Polipler

Polipler ve tümörler kedinizin solunum sisteminde ortaya çıkabilir ve hava akışlarını engellemeye başlayabilir. Buna göre, kediniz uyurken kesinlikle nefes almakta zorlanacaktır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar