MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Yüksek Kolesterol Belirtileri ve Tedavisi

9.10.2021 09:53:27

Kedilerde Yüksek Kolesterol Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde yüksek kolesterol kan dolaşımında normalden fazla yağ bulunan durumlar için genel bir terim olarak kullanılmaktadır. Yüksek kolesterol, insanlarda ve hayvanlarda olduğu kadar sık görülmese de kediler için de önemli bir sağlık sorunudur.

Yüksek Kolesterol Nedir?

Bilimsel olarak bir diğer adı hiperlipidemi olan kolesterol kedide ki fazla yağa verilen isimdir. Kandaki lipid düzeyinin yemek yedikten sonra bir süre yükselmesi ve bir süre sonra normale dönmesi olağan bir durumdur ve bu duruma lipemi denir. Doktorlar kan testi yapmadan önce lipemi durumunun teşhisi yanlış etkilemesinin önüne geçmek için testten önce aç olunmasını istemektedir. Kedilerde birincil ve ikincil olmak üzere iki farklı tip hiperlipidemi görülebilir. Birincil hiperlipidemi, lipidleri etkileyen genetik bir rahatsızlıktır. İkincil hiperlipidemi ise başka bir hastalıktan dolayı kan lipid düzeylerinde aşırı bir artış meydana gelmesi sonucu oluşur.

Yüksek Kolesterolün Nedenleri

Obezite, yüksek yağ içeren yemeklerden oluşan diyet programı, kullanılan ilaçlar, pankreatit, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, nefropati, tiroid problemleri, safra kanalı tıkanıklığı, gebelik, böbrek bozuklukları gibi belli başlı nedenlere ile ortaya çıkmaktadır.

Kedimin Yüksek Kolesterole Sahip Olduğunu Nasıl Anlarım? Belirtileri Nelerdir?

Kediler yağ sindirme konusunda mükemmel bir seviye de olsa da nadiren görülebilen bir durumdur. Yüksek kolesterolün başlıca belirtileri;

  • Karın Ağrısı
  • Ateş
  • Kusma
  • İshal
  • Sinirsel Problemler
  • Görme Bozuklukları
  • Susuzluk Hissiyatı
  • Fazla Tuvalete Çıkma
  • Anormal Davranışlar
  • Karında Şişlik
  • İştah Kaybı

Yüksek Kolesterolün Tedavisi

Kan tahlilleri neticesinde veterinerler tarafından yüksek kolesterol ortaya çıktıktan sonra bunun altında yatan sebepler bulunmaya çalışılır. Öncelikle yüksek kolesterolün birincil mi yoksa ikincil mi olduğu tespit edilmeye çalışılır ve bunun için ileri laboratuvar testlerine ihtiyaç duyulur. Eğer altta yatan bir sebep bulunamazsa kedide birincil hiperlipidemi olduğu varsayımı üzerine tedavi süreci planlanır. Bu durumda veterinerler genellikler tedavi olarak diyet değişiklikleri uygular. Çoğu kedi hayatının geri kalanında yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durarak sağlıklı bir yaşam sürebilir. Birincil hiperlipidemide genellikle ilaç kullanmaya gerek duyulmaz. İncelemeler sonucu yüksek tansiyona neden olabilecek bir sonuca ulaşılırsa kediye ikincil hiperlipidemi teşhisi konur. Bu durumda yüksek tansiyona neden olan hastalığa göre veteriner uygun tedavi yöntemi uygulayacaktır. Sebep ilaçlar ve diyet programı ise veteriner ilaçları veya dozlarını değiştirecektir. Aynı zamanda diyet programında da uygun değişikliklere gidecektir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar