MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde İnsanlar Gibi Hapşırıyor mu?

30.12.2020 11:28:36

Endişe duyulması gereken bir vaziyet olmayıp onların da tıpkı biz insanlar gibi hapşırması olağandır. Ağız ve burundan nefes alan kedilerin burun kanallarındaki çeşitli sebeplere bağlı olarak verdiği bu tepkinin nedenleri bizlere de benzemektedir. Kimi zaman aşırı strese dayalı heyecan içerisindeki kedilerin de hapşırması görülebilir. Eğer anormal bir durum gördüğünüzde veterinerinizden bilgi almanız sağlığı açısından bir sorun olmadığı konusunda emin olmanızı sağlaması önemli olabilir. Bazı durumlarda ciddiye almamız gereken bu durumun tüm olası nedenlerine göz atacağız.

Kedilerin en temel hapşırma nedenleri arasında eğer bir hastalığa bağlı ise enfeksiyonlar oluşturur. Ayrıca gıcıklayıcı ve alerjen etkisi olan maddelerin yanında bulunarak soluması kısa süreli de olsa çok sık hapşırık etkisi yapabilir. Özellikle sokaklarda ve barınaklarda yaşamış olan kedilerde çok daha sık karşılaşılan bu davranışın altında viral enfeksiyonların da olabileceğini göz ardı etmemeliyiz.

Kedilerin Hapşırmasının Arkasındaki Nedenler

Genel olarak onların hapşırdığı birçok şeye bizlerde aynı tepkiyi verebiliriz. Ama onların solunum sistemi ve vücut dirençlere bizlere nazaran daha naif ve zayıf kalacağı için onların göstereceği reaksiyon çok daha farklı olacaktır. Ayrıca kedilerinin bünyelerinin birbirleri arasında farklılık göstereceği de göz ardı edilmemelidir.

Kimyasallar

Oda kokuları ve sigara dumanı en tehlikeli ve hapşırık etkisi yapan kimyasal maddelerdir. Solunum yolunu da tahriş eden bu ürünler kedilerin hapşırtmasını ve aksırmasını gün içerisinde defalarca tetikleyebilir. Tüm bunların yanında yaktığımız mumlar, diğer kimyasal temizlik malzemeleri fe bu etkiyi gösterebilir.

Enfeksiyon Etkisi

Viral bir enfeksiyonda insanlar nasıl hapşırıyorsa kediler de bu durumdan şüphelenmelidir. Üst solunum enfeksiyonuna bağlı bu durum nedeniyle kediler ara ara da olsa sıklıkla hapşırır. Gözlerin akması ve kızarması burun akıntısı ve halsizlik de bunun yan etkileridir.

Kedi Kumu ve Tuvaleti

Aslında ayrı başlık açacak kadar kendisine yer bulması ve bilinmesi gereken bir husustur. Aşırı toz yapan ve topaklanma konusunda yetersiz kedi kumlarının kedileri bu duruma sokması sıklıkla görülür. Tüm bunların yanında sık temizlenmeyen kedi tuvaletlerinin de onları rahatsız edeceği ve hapşırığa tutabileceği unutulmamalıdır.

Mevsimsel Geçişler

Toz, polen, küf, rutubet de kedilerin hapşırmasında oldukça etkili olduğu gibi bildiğiniz üzere özellikle toz ve polen artışı mevsimsel geçişlerde görülür. Bu dönemlerde bunların artışının fazla olacağının bilincinde olup kedilerin durduk yere hapşırmasını yadırgamamalısınız.

 Hapşırma Sonrası Veterinere Gitmeli miyiz?

Her hapşırma hastalık belirtisi olmaz. Mevsime bağlı etkenler ya da üst solunum yolu enfeksiyonu belirtisi de kolaylıkla geçen rahatsızlıklardır. Dostunuz çok sık hapşırıyor ve burnundan kan geliyorsa dikkat etmeniz gerekmektedir. Kimyasal nedenlerden dolayı ya da sigara kokusundan dolayı ise evcil dostunuzun buna maruz kalmasının önüne geçmelisiniz. Her koşulda onu gözlem altında tutarak hapşırma sıklığı ve diğer belirtileri göz önünde bulundurarak veteriner hekiminizden en doğru bilgiyi ve yönlendirmeyi takip edin.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar