MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Herpes Virüs Enfeksiyonu (Feline Viral Rhinotracheitis)

25.04.2022 12:02:06

Kedilerde Herpes Virüs Enfeksiyonu (Feline Viral Rhinotracheitis)

Sevimli dostlarda üst solunum yollarında hırıltılı solunumu, öksürük, gözlerde akıntı, salivasyon(salya çıkarma), kilo kaybı ve ateşle karakterize edilmiş bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalığın etkeni feline herpes virüstür. Evcil dostlarımızın üst solunum yollarında lokalize olan ve çok bulaşıcı viral bir hastalık olarak bilinmektedir. Bu hastalık öncelikle solunum yoluyla başlar. Bunun dışında hamile ve aşısız olan sevimli dostlarımızda hastalık plasenta yolu ile de yavrulara bulaşabilmektedir. İntrauterin bulaşma nedeniyle enfekte olmuş yavrular doğumlarından birkaç gün sonra hastalık belirtileri göstermiş olurlar. Çoğunlukla 2-3 hafta içerisinde ölmüş olurlar. Bu hastalığın bulaşmasının en önemli faktörü ise nekahet dönemindeki evcillerin (hastalıktan yeni kurtulmuş) aralıklı olarak virüsü çıkarmaları olarak bilinmektedir. Genellik 2-6 günlük inkübasyon devresinden sonra klinik bulguları ortaya çıkmaktadır. Hastalık yazımızda belirttiğimiz üzere solunum, öksürük, gözyaşı akıntısı, salya ve kilo kaybı olarak bilinmektedir. Yüksek ateş ile seyreden hastalığın klinik bulgularının şekillenmesi kısa bir süre de olur. Sütten yeni kesilmiş olan yavrularda daha şiddetli olarak seyretmektedir. Bu hastalık kedilerin yaşlarına, etkenin hastalık yapıcı gücüne ve vücudun savunma sistemine bağlı olarak akut ve kronik form olarak iki şekilde görülebilmektedir.

Akut Form

Yavru kedilerde özellikle şiddetli enfeksiyonlar ve ölüm ile seyreden akut form, ilk şekillenen karakteristik belirtileri hapşırık, gözyaşı ve burun akıntısı olarak bilinmektedir. 1-2 gün içerisinde gözyaşı ve burun akıntısı bakteriyel enfeksiyonların etkisi ile iltihaplı bir yapışkan karakter kazanmaktadır. Bundan dolayı göz kapaklarında yapışma, burunlarında tıkanma ile burun deliklerinin daralmasına yol açmaktadır. Buna bağlı olaraktan hırıltılı ve ağızdan solunumla gözlenmektedir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde alt solunum yollarında da enfeksiyon oluşmaktadır. Böylelikle sevimli dostlarımız her hapşırıkta etrafına ifrazat (balgam, kan, irin vb.) saçar. Yemek yeme istekleri ortadan kalkar ve halsizleşirler. Akut formda, gözde ülseratif keratitis (iltihap) odakları şekillenmektedir. Bu odakların birleşmesi ile meydana gelen yaygın olarak ülseratif lezyonlar viral rhinotracheitis (herpes virüs) de karakteristik bir belirtidir. Bazen ülseratif glossitis gözlenmektedir.

Akut Form

Çoğunluk olarak akut formun bir komplikasyonu şeklinde gelişmektedir. Klinik bulguları aynı olmakla beraber şiddet ve seyirleri arasında farklılık görülmektedir. Belirtileri nöbetler halinde olmaktadır. Burun akıntısı süreklilik arz etmektedir.

Tedavisi Nedir?

Göz ve burun civarında ki kabuklu eksudat özenle kaldırılmalıdır. Sekunder bakteriyel enfeksiyonları önlemek amacıyla antibiyotik tedavi başlanmalıdır. Yetişkin kedilerde hastalık, sekunder enfeksiyonlar gelişmediği süre boyunca ölümcül değildir. Fakat hastanın yaşam kalitesi oldukça düşük olabilir. Yavru kedilerde ise tedavi tamamlandıktan sonra ki ilk ay içerisinde hastalık nüksetmezse vakit kaybetmeden aşılanmaya geçilerek bağışıklık oluşturulmaya çalışılmalıdır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar