MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Diş Değişimi ve Diş Kaybı

31.08.2021 13:59:22

Sağlıklı ve herhangi bir rahatsızlık yaşamamış bir yetişkin kedinin 30 tane sağlam dişi olması gerekmektedir. Kedilerin en azından köpeklerde kadar ağız ve diş temizliği açısından bakım yaptırmaya müsaade etmemesi ileride yaşanabilecek diş kayıplarının en temel nedeni olmakla birlikte erken yaşta yavrularınızın diş sağlığına dikkat etmenizi öneririz.

Kedilerde tıpkı insanlarda olduğu gibi yavruluk döneminde diş değişimi görülmektedir. Bu durum sonucunda ileride kalıcı ve ömür boyu kullanacağı yetişkinlik dişleri yerine gelmektedir. Aksi durumlarda ise özellikle yetişkin haldeki bir kedinin diş kaybı bir kaza ya da rahatsızlığın göstergesi olabilir. Bu durumlarda vakit kaybetmeden veteriner hekiminizin kontrolü önemlidir.

Yavru Kedilerde Diş Kaybı

Kedilerin de tıpkı biz insanlar gibi iki dönemde farklı diş yapısına sahip olduğundan bahsetmiştik. Süt ve yetişkin kedi dişleri olmak üzere adlandırılan bu diş tipleri öncelikle 2-4 haftalıkken çıkmaya başlar. 1.5 Ay sonra yavru kedilerde 26 diş oluşmaktadır. Yavru kedilerin diş değişimini biz genelde fark edemeyiz. Mama yerken ya da oyun esnasında bu dişler düşer ve hatta yavrumuz bile bunu fark edemeden kalıcı dişleri çıkmaya başlar. Aksi bir durum yaşanmadığı taktirde yavru kedilerin süt dişlerinin düşmesi ve değişimi olağan sürecin devamıdır. Yavrular dişlerini değişirken ekstra olarak 4 azı dişi daha eklenerek 30 toplam diş sayısıyla yetişkinliğe geçiş yapılır.

Yetişkin Kedilerde Diş Dökülmesi

Eğer sağlık açısından bir sorun var ise erken teşhis hem dişleri hem de ağız sağlığını koruyacaktır. Bu nedenle rutin kontrollerini evcil dostlarımızın atlamamalısınız. Yetişkin kedilerde diş kaybı kesinlikle anormal bir durumdur. Fark edilemeyen diş eti ve rahatsızlıkları dişlerin çürümesine ve dökülmesine yol açacaktır. İlk başta plak ve tartar oluşumuyla başlayan bu süreç ileride tedavisi mümkün olmayan bir hal alabilir. Bunların devamında ise oluşan enfeksiyon ve iltihaplanma gibi sorunlar diş kaybını meydana getirir. Ayrıca beslenme kalitesi ve diş fırçalama rutin alışkanlığı da bu tip sağlık konularında son derece faydalıdır. Kedilerde yaşanan ağız sağlığı ve diş sağlığı sorunlarının belirtileri nelerdir peki?

  • Ağız kokusu
  • Dişlerin kanaması
  • Yeme güçlüğü ve iştahta azalma
  • Ağızdan gözle görülür biçimde salya akması
  • Ağızda yara
  • Ağzı yarım kapatma

2.5-3 yaş aralığına kadar herhangi bir ağız bakım rutini oturtulmayan kedilerin çoğunluğundan bu tip sorunlarla karşılaşmaları büyük bir olasılıktır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar