MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Böbrek Hastalıkları ve Tedavisi

25.11.2019 10:37:24

İnsanların doğasında olduğu gibi hayvanlarda da bazı iç hastalıklar görülmesi oldukça olağandır. Böbreğin temel işlevlerini tam olarak yerine getirememesi sonucu ortaya çıkan bu hastalıkta, büyük sorunları beraberinde getirmektedir. Hormon, enzim ve kan hücrelerinin oluşmasını sağlayan böbreğin ayrıca, kan basıncının kontrolü ve düzenlenmesini sağlar. Belirli bir yaştan sonra kedilerde görülen bu hastalık, beslenme ile alakalı olup, erken kontrol ve takip ile önüne geçilmesi mümkün olan bir hastalıktır.

Kedilerde Böbrek Hastalığı

Öncelikle belirli aralıklarla veteriner kontrolü ve sağlıklı beslenme bu sorunu yarı yarıya ortadan kaldırmaktadır. Genelde kedilerde böbrek hastalığı 6-7 yaşından sonra görülmekte olup, erken teşhis ile hayatına herhangi bir kötü etkide bulunmasının kısmen önüne geçilebilmektedir. Çünkü böbrek hastalıkları %50’nin üzerine çıkmadığı sürece dışarıdan etkileri belli olmamaktadır. Bu da iş işten geçtikten sonra kendini belli ederse yapılacak çok da bir şeyin kalmamasına neden olabilmektedir.

Özellikle bazı kedi ırklarında böbrek hastalıkları kalıtsal olabilmekte ve bu ırk kedi sahiplerinin beslenme ve kontrollere ekstra dikkat etmesi gerekmektedir. Fars kedileri ve Ankara kedilerinde böbrek hastalıklarına yakalanma oranı diğer kedi ırklarına göre bir hayli yüksektir.

Kedilerde Böbrek Hastalığı Belirtileri

Genelde bu tip hastalıklar yaşa bağlı olarak zamanla ortaya çıkar fakat bu süre zarfında bazı belirtiler ile işaretler vermesi olasıdır. Aşağıda sayacağımız belirtilerden birkaçını yaşıyor ve kedinizde huzursuzluk seziyorsanız çok vakit kaybetmeden sağlık kontrollerini acilen yaptırın. Kedilerde böbrek hastalığı iki tip halinde görülebilir. Kronik ve akut böbrek yetmezliği. Kronik böbrek yetmezliği yıllar içerisinde ortaya çıkarken, akut böbrek yetmezliği 3-4 hafta içerisinde kendini göstermektedir.

  • Kanlı ve kırmızımsı idrar
  • Normalden fazla su tüketme ve idrara çıkma
  • İştah azalması
  • Uyuşuk hareketlere bağlı olarak fazla uyuma
  • Kusma hali
  • Ağız kokusu
  • Boğaz ağrısı

Kedilerde Böbrek Hastalığı Tedavisi

Yetişkinlikten, yaşlılığa geçiş evresinde daha sık görülen bu rahatsızlık, ölümcül etkilere sebep olduğu için veteriner desteği alınması şarttır. Sıvı oranı yüksek, beslenme programları, bu hastalığı yaşayan kedilere özel mamalar kullanmanız gerekebilir. Protein alımının azaltılması için bu tip içeriğe sahip mamaları tercih etmeniz zorunlu kılınabilir. Kedinin ırkına, yaşına, hastalık seviyesine göre hastalığın kontrolü süreci değişebilmektedir. Fosfor oranının düşük olduğu mamalarda, hastalığın ilerlemesini durdurması sağlanmaktadır.

Böbrek hastalığı neticesinde kedinizde oluşabilecek hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz.

Kanser ve yüksek tansiyon görülen en kötü etkilerin başını çekmektedir. Böbrek taşına bağlı olarak idrar yolu enfeksiyonlarının çıkması, zorlanması ve acı çekmesine neden sebebiyet verecektir. Az idrar yapma ve kum kabının yanına işeme durumları görülmektedir. Yaşlanmış ve fazla kiloları olan kedilerde görülme oranı oldukça yüksektir. Fosfor seviyesi düşük mamalar ve içeriğinde çok fazla kimyasal barındıran kalitesiz mamalarda, böbrek hastalığı oluşumunu tetikleyen ve hızlandıran etmenlerin başını çekmektedir.

Kedinizin böbrek hastalığına yakalanmaması adına yapmanız gereken ve birçok hastalık konusunda sizi koruyacak altın kuralları şekilde dile getirebiliriz. Onunla sıkça oyun oynayarak kilo almasını önlemek ve obez bir kedi olarak hayatına devam ederken, hastalıklara kolayca yakalanmasını istemiyorsanız günlük olarak verdiğiniz mama miktarı ve mama kalitesini gözden geçirmelisiniz. Sıkça su içmesini teşvik etmeli, günlük olarak taze su içebilmesine olanak sağlamalısınız. Tuvalet kabını temizlemeyi unutmamalı, virüs ve bakterilerden uzak tutmalısınız.

 

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar