MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Bağırsak Kurdu Oluşumu ve Tedavisi

10.09.2020 10:57:12

Kedilerin sağlığını olumsuz yönde etkileyen rahatsızlıkların başında gelmektedir. Ev kedilerinin dahi %50'lik bir oranının bu hastalığa yakalanma oranı yüksek olup oran fazlasıyla yüksektir. Günümüz teknolojisi ve ilaç sektörü sayesinde müdahale edildiği taktirde kısa sürede kurtulma şansına sahip olup veteriner hekiminizin yönlendirmesi sayesinde kedinizin ekstra bir olumsuzluk yaşamasının önüne geçilebilmektedir.

 

Kedilerde Bağırsak Kurdu Oluşumu

Kedilerin vücutlarında bağırsak kurtlarının yer edinmesi kurdun türüne göre değişiklik gösterir. Ev kedilerinde görülmesi düşük olduğu düşünülse de her kedinin bu hastalığa maruz kalması beklenebilir. Genelde kedilerin bu enfeksiyona maruz kalmış kedilerin dışkılarıyla temasları sonucu yakalandıkları bilinmektedir. En temel bulaşma yolu bu olmakla birlikte dışkılara temas ettikten sonra kendini temizlerken ya da farklı bir şekilde yutması ve yalaması voltranı tamamlamaktadır.

Sokak kedileri açısında tüm bu ihtimallerin yanında başka bir tehlike daha bulunmaktadır. Dışarıda kemirgen hayvanları avlamaları çok normal bir durum olmakla birlikte avladıkları canlının iç kısmındaki kurt lavralarının kendi vücutlarına transfer ederler. Bu durumu kemirgenle beslenen kedide dokuların yeni bir yaşam kurmasına zemin hazırlar.

Kediler arasında bağırsak kurdu fazlasıyla bulaşıcı olup eğer birden fazla kediniz var ise tuvaletini ve kendilerini en kısa sürede birbirlerinden ayırmak gerekir. 1-2cm uzunluktaki bu kurtlar kedilerin bağırsaklarında kendilerine bir yaşam kurar. Bu durum evcil dostunuzun yaşam kalitesini ve sağlığını fazlasıyla tehdit eder. Ürettiği yumurtaların bir kısmı dışkıyla dışarı atılırken burada temasa maruza kalan başka sağlıklı bir kedi de bu sorunla mücadeleye girişmek durumunda kalabilir.

Yavru Kedilerde Bağırsak Kurdu Riski

Yavru kediler güçsüz ve zayıf bir bünyeye sahip oldukları için çok daha fazla zarar görebilirler. Hassas bünyelerinin yanında vücut dirençlerinin tam olarak yeterli seviyeye çıkmaması anemiden, can kaybına kadar sonuçları olabilir. Büyüme ve gelişme çağında olmaları nedeniyle bağırsak enfeksiyonlarına karşı hem korumasız hem de yakalandıklarında ölüme varan sonuçlara maruz kalabilirler. Evcil dostunuzda kusma, ishal, kilo azalması veya dışkı kan gibi sorunlar fark ediyorsanız bağırsak kurtlarının buna sebep olduğu düşünülebilir. Vakit kaybetmeden veteriner yönlendirmesine ihtiyacınız vardır.

Bağırsak Kurdu Tedavisi

Fiziksel muayene sonucu veterinerler sorunu ve çözümü size anlatabilir. Sağlık taramasının yanında kan testleri ya da dışkı örneğinin incelenmesi de sağlık durumu hakkında kısa sürede kesin sonuçları vermektedir. Evcil dostunuzun yaşı cinsi ve diğer sağlık problemlerine bağlı olarak doğru ilaç tedavisi sayesinde ilerleme durdurulur ve tamamen kaybolması sağlanır. Takip ve tedavi süreci birkaç hafta sürebileceği gibi aylara uzanabilir. Tamamen yok olması için ağızdan hap verilmesi genelde veterinerler tarafından sahiplerine söylenir.

Kedileri Bağırsak Kurduna Karşı Koruma

Öncelikle kedilerin genel sağlığı için tüm aşılarının eksiksiz ve veteriner kontrollerinin aksatılmadan yaptırılması gerekir. Bu durum olmazsa olmazlar arasında olup sağlıklı ve mutlu bir kedi bakımı açısından gereklidir. Konumuz bağırsak kurdu olduğu için bizim kişisel olarak dikkat etmemiz gereken en önemli nokta kedinin kumunu aralıkla değiştirmek ve günlük olarak kumun temizliğine özen göstermek olmalıdır. Misafir kedilerin evcil dostunuzla aynı tuvalet kabına izin vermemeli ve sokak kedileri ile kedinizin etkileşime geçmemesi konusunda dikkatli olmalısınız.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar