MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Ağız Kokusu, Nedenleri ve Önlem Alma

27.12.2019 10:16:05

Normal olduğu kadar bazen de bir hastalık habercisi olabilir. Sağlık sorunu konusunda işaret vermesi erken müdahale ile sorunların çözümünü sağlarken bu kokunun sebebini anlamak ve iyi ya da kötü bir duruma işaret verdiğini anlamak biraz tecrübe gerektirir.

Kedi bakımı, özellikle yavrularda özen ve sabır gerektiren bir durumdur. Kedilerde ağız kokusu genelde telaş yapmayı gerektirecek bir durum değildir. Ciddi seviyede ağır ve günlerce geçmeyen bir koku var ise bu durum karşısında, sağlık problemleri olabileceği hakkında şüphelenmeniz de yersiz olmayabilir.

Ağızda biriken ve çoğalan, koku yapılmasına neden olan bakterilerin ortaya çıkması ile ağız kokusu oluşur. İlk şüphelenebileceğiniz durum, ağızda yara, diş ve diş eti problemlerini olabilir. Dişlerinde oluşan tartar ve plaklarda ağız kokusu problemini ortaya çıkarabilmektedir. Yavru kediler de ise insanlar gibi diş değiştirme ve bebeklik sonrası süt dişi değişimi görülebilmektedir. Bu değişim aralığı ve geçiş evresi kimi zaman yavru kedilerde ağız kokusu oluşumuna neden olabilir. Oldukça doğal bir geçiş evresidir. Endişe duymaya gerek yoktur.

Ağız kokuları günümüzde yetişkin kedilerde genelde mama sebepli olmakta olup, kısa sürede geçmektedir. Beslenme biçimi kedinin ağız kokusunun iyi ya da kötü kokmasının başlıca sebebidir. Bunun yanında birçok kedi sahiplerinin, ağız bakımı ve diş fırçalama konusunda ekstra bakım yapmaya üşense de ağız problemleri yaşanmasının önüne geçmek ve kedinizin sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlamak adına önemlidir.

Ağız kokuları bazen de farklı sorunların habercisi olabilir. Solunum ve sindirim sistemi ile problemler, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları ağız kokusunun ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Problem tipi ve bölgesi ne olursa olsun ağzı kokan bir kediniz var ise bu durumu takip etmelisiniz. Ne zamandan beri süregeldiği, sebep olabileceği şeyleri, kedinizin yeme alışkanlıklarındaki değişiklikleri kısacası uzun süredir gözünüze çarpan farklılıkları takip altında alın. Gözünüze çarpan olumsuzlukların uzun sürmesi halinde ise veteriner hekimlerden destek almak olası büyük hastalıklara erken teşhis ihtimalini doğurur.

Kedilerde Ağız Kokusunu Önleme

Genelde az da olsa kokunun normal olduğu düşünülse de sağlıklı kedilerde bu tip bir durumla karşılaşmanız söz konusu olamaz. Evcil kedilerin ağız sağlığı bizlere genel olarak vücut sağlığının durumunu da genel olarak özetleyebilir.

  • Gizli bir iç hastalık kaynaklı ağız kokusu olabileceğinden dolayı, evcil dostunuzun rutin bakım ve aşılarını aksatmadan yaptırmaya özen gösterin.
  • Veteriner kontrollerinde ağız ve diş kontrollerinin yapıldığından emin olun.
  • Yavru ve yetişkin fark etmeden kedilerinizin diş bakımını günlük yapacak vaktiniz yoksa haftalık olarak mutlaka rutin şeklinde yapın. Kediler için üretilmiş diş macunları ve fırçaları kullanarak onu yavru iken bu bakıma alışmanız işini kolaylaştıracaktır.
  • Veterinerinizden de fikir alabileceğiniz üzere, onun ağız ve diş sağlığına destek olabilecek macun, ek besin ve mamalardan oluşan beslenme programlarının tavsiyelerini alın.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar