MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kediler Neden Kavga Eder? Nasıl Önlenir?

31.03.2020 13:35:03

Kediler hem bölgeci olmakla beraber hem de kıskançlık duyabilmektedirler. Her ne kadar sevimli gözükseler de aralarında kavgaya neden olabilecek birçok sebep doğabilmektedir. En sakin ve kucak delisi kedi bile aksi bir durum gördüğünde kan bağı olan kediyle bile kavga edebilmektedir.

Birden fazla kedileri olan insanların özellikle yaşadığı bu problemi bazı tüyolar ve onların kavga etmesini önlemek adına alacağınız önlemlerle belki de ortadan kaldırabilirsiniz. Sadece sokak kedilerinin kavga ettiğini düşünmek doğru olmayan bir bilgidir. Evde büyüyen sokağa çıkmamış kedilerin dahi evdeki diğer kedilerle yer kavgası, oyuncak kavgası, sahibinin sevmesi nedeniyle kıskançlık kavgası çıkarabileceği sıkça görülen durumlardır.

Kediler Neden Kavga Eder?

Kediler bölge sahiplenmeye ve bunun için gerekirse kavga edip o bölgeyi korumak için savaşan canlılardır. Bu genetik olarak kodlarında bulunup, tehdit altında hissettikleri anda kendilerini ve bölgelerini korumak için kavga edebilirler. Bazı durumlarda ise iki erkek kedinin kavga etme sebebi ortadaki dişiyle çiftleşme isteği olabilir.

Kavgalar oldukça hızlı cereyan edip aynı hızda da hiçbir şey olmamış gibi kesilebilir. Siz bile olayların nasıl gelişip sona erdiğini anlamakta güçlük çekebilirsiniz. Bazen müdahale etmeniz gerekebilir. Oldukça hareketli ve şiddetli kavgaların sonucunda birbirlerini yaralamaya kadar gidebilecek seviyeye çıkabilir. Kavga sona erse dahi karşı karşıya geldiklerinde elektrikli anlar yaşanması günlerce devam edebilir. Bu tip yeni tanışmış kedilere sahipseniz ya da kedilerinizde agresif davranışlar gözlemliyorsanız belirli bir süre tek başlarına kalmalarına müsaade etmemelisiniz.

Evinizde zaten uzun zamandır yaşayan bir kedi varsa ve aileye yeni bir kedi katmak istiyorsanız yaşları ve ırkları ne olursa olsun kavga büyük ihtimal çıkacaktır. Dikkatli olmalısınız. İki tarafında strese girmeden birbirine adapte olmaları konusunda belirli süre ve sürecin geçmesi gerektiğini bilmelisiniz.

Kedileriniz kısırlaştırılmaması ve ara ara kızgınlığa girmesi de kavga çıkmasına neden olabilir. Hormonsal olarak üst düzey gerginlik ve enerji seviyesine sahip zamanlarında sıklıkla anlamlı anlamsız kavga etmeleri olası bir durumdur. Umulmadık hamilelik durumu ve sahiplenilmesi zor sayısız yavru kedinin de önüne geçmek adına kısırlaştırma işleminin yapılması işleri düzene sokacaktır.

Kediniz kendini tehdit altında hissettiğinde ya da yabancı bir koku ya da birisini gördüğünde sandığınızın aksine farklı agresif karaktere bürünebilir. Size saldırabilir ve pati atabilir. Kedilerin kavga etmesi sadece başka kedilerle de olmayacaktır. Sahiplerine karşı da olumsuz hareketlerde bulunabilirler. Bu tip durumlarda evcil dostunuzu korkutan ve strese sokan sebepleri anlayarak ortadan kaldırmalısınız. Daha sonra sakinleşmesini bekleyerek normale dönmesi konusunda ona zaman tanımanız önemlidir.

Kedilerin Kavgalarını Önleme

Müdahale normal şartlarda pek önerilmese de kendilerini yaralayacak seviyeye gelebilecekleri de göz önüne alınmalıdır. İkisine de eşit mesafede olup kıskançlığa sebebiyet vermemelisiniz. Kavga esnasında kedilerin dikkatini dağıtmak için çok sevdikleri oyuncakları ya da sesleri kullanabilirsiniz. Kavga sonra erdiğinde onlara sözlü ve fiziksel şiddet asla uygulamaya çalışmayın. Kızmanız hiçbir zaman durumu daha iyi hale getirmeyecektir. Kısa süre patilemek tıslamak ve tüy kabartma hareketleri onlar arasında olağan durumlardır. Buna alışmanız gerekebilir. Olası büyük kavgalar sonrası kedilerinizin mama ve su kaplarını hatta tuvalet kaplarını ayırmanız gerekebilir. Eğer imkanlar dahilinde ise 2-3 gün farklı odalarda kalmasını sağlamak sorunların zaman içinde azalarak bitmesine yardımcı olacaktır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar