MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedi Gençlik Hastalığı (Kedi Panleukopenia)

10.01.2020 10:43:33

Evcil dostlarımız için en ölümcül hastalıklardan birisidir. Belirli bir alanda yaşayan, kalabalık kedi grupları içerisinde oldukça yaygındır. Virüs ne kadar dayanıklı bir virüs çeşidi olmasa da kesinlikle ölümcüldür. Viral hastalıklarında çoğunda olduğu gibi hızla yayılır ve bulaşır. Tüm kedi hastalıkları arasında en ölümcül olanlarından birisidir. 10-25 derece ortam ısısında virüs yaşamını sürdürür. Birçok temizlik maddesine bağışıklığı bulunmaktadır. Birkaç yılda bulunduğu ortam üzerinde kaybolabilir. Korunmanın tek yolu ise aşıları eksiksiz yaptırmaktadır.

 

Kedi Gençlik Hastalığı Bulaşması

Virüs bulaşmış olan kediden diğer kedilere geçebilmektedir. Bu konuda virüslerin geçmesi adına, idrar, burun akıntısı, tükürük, kan, dışkı veya vücut sıvılarına temas üzerinden geçiş yapabilir. Hep aynı ortamda yaşayan ve kalabalık kedi gruplarında durum çok daha tehlikeli olabilir. Ayrıca evcil dostlarımızın ortak alanları olan, yemek ve mama kapları, tuvaletleri, yatakları virüsün birbirlerine geçmesi açısından dikkat edilmesi gereken noktalardır. Kedilerin hastalanıp ölmesine kolaylıkla neden olabilir.

Kedilerin Gençlik Hastalığı Belirtileri

Semptomları oldukça ciddi olmakla birlikte kedilerin genelde 2-6 ay arası bu hastalığa daha sık yakalandıkları görülmektedir. Virüs vücuda girdikten ilk 7-14 gün sonra hastalanan kedilerde belirtilen görülmeye başlar. Temel olarak hastalığın ilk belirtileri, halsizlik, depresyon hali, iştah kaybı olur. Buna bağlı olarak kilo kaybı da görülmektedir. Oturuş şekilleri de değişmekte olup, kürek kemikleri çıkıntı yapmış şekilde, ayaklarının karın altına toplayarak oturma eğilimi gösterirler.

İlk 10 günlük süreç sonrası rahatsızlık daha da ileri aşamaya geçer. Yüksek derecede ateşlenme, kusman, öğürme, aşırı sıvı kaybı, tüylerde ve ciltte rahatsızlıklar baş gösterebilir. Bu geçiş evresi oldukça ürkütücüdür. Birkaç gün öncesine kadar hiçbir sağlık sorunu olmadığını düşündüğünüz kediniz aradaki birkaç gün içerisinde tamamen farklı bir kedi haline geçebilir. Hasta kedinin uyku ve beslenme düzeni tamamen bozulmuştur. Mama kabının başında dakikalarca bekleyip hiçbir şey yemediğine dahi şahit olabilirsiniz. Devamında kusma ve ishal peşinden gelecektir.

Kesin teşhisin ve müdahalenin yapılması adına bu hastalıkta uzman ve tecrübeli veterinerden yardım almanız şarttır. Kan ve sıvı değerlerine müdahale edilmeli, dehidrasyon acilen durdurulmalıdır. Ayrıca kusma ve ateşi düşürmek için antibiyotik tedavisine geçiş yapılmalıdır. 2-6 ay arası evcil dostlarımızın büyük çoğunluğu bu rahatsızlığa yenik düşmektedirler. Çok az bir oran bu rahatsızlığı atlatabilmektedir. Kedi gençlik hastalığının akut dönemini atlatan dostlarımız ise 7-10 günlük süreç içerisinde tüm belirtilerden kurtularak iyileşebilir. Hasta kedi iyileşse dahi 3-4 hafta boyunca virüsü taşıyıcı olmaktan kendini kurtaramaz. Bu sebeple başka kedilerle münasebetini ve kullandığı ortak eşyalar varsa ortadan kaldırılmalıdır. Eğer dışarıda ya da bahçede vakit geçiren bir kedi ise göz hapsine alınmalıdır. 1.5-2 aylık süreçlerinden evcil dostlarımızın aşılarını eksiksiz olarak yaptırmamız bu tip hastalıkların önüne geçmektedir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar