MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Hayvanlardan İnsanlara Bulaşan Hastalıklar

2.08.2019 04:23:41

Evcil hayvan beslemek özellikle çocuklar için harika bir öğrenme şeklidir. Çocuklara sorumluluk, nezaket ve diğer canlılara saygı duymayı öğretir. Ancak hayvanlar bazı enfeksiyonları insanlara özellikle de çocuklara yayabilir. İnsanlar gibi hayvanlar da mikrop taşır. Ayrıca bazı parazit, bakteri ve mantarları da taşıyabilirler.

Ailenizi evcil hayvanlarla ilgili hastalıklardan korumak, hayvanı eve getirmeden önce başlar. Örneğin, amfibiler ve sürüngenler, bebek veya çocuk olan evlerde evcil hayvan olarak beslenmemelidir.

Kediler ve Köpekler


Köpekler ve kediler en popüler evcil hayvanlardır. Ancak aşağıdaki enfeksiyonları taşıyabilirler.

Kampilobakter Enfeksiyonu: İnsanlarda ishal, karın ağrısı ve ateşe neden olan bakteri, köpeklerin, kedilerin, hamsterların, kuşların ve bazı çiftlik hayvanlarının bağırsaklarında bulunabilir. İnsanlara kirli su, dışkı, az pişmiş et ya da pastörize edilmemiş süt ile temas yoluyla bulaşır.

 

Kedi Tırmığı Hastalığı: Bir kişi “Bartonella Henselae” bakterisi enfekte olmuş bir kedi tarafından ısırıldığında veya tırmalandığında meydana gelir. Belirtileri şiş ve hassas lenf 

bezleri,  ateş, baş ağrısı ve yorgunluktur. Eğer enfeksiyon şiddetliyse doktor antibiyotik verebilir.

 

Kuduz: İnsanlara, virüs bulaşmış hayvanın vücuda açtığı yaradan ya da temas eden tükürüğünden bulaşır. Kuduz virüsü taşıyabilen hayvanlar köpekler, kediler, rakunlar, yarasalar, kokarcalar ve tilkilerdir. Fakat kedi ve köpeklerin yaygın olarak aşılanması hem hayvanlarda hem de insanlarda hastalığın geçişini azaltmıştır.

 

Rocky Mountain Benekli Ateşi (RMSF): “Rickettsia Recketsii” bakterileri tarafından enfekte edilen keneer tarafından yayılır. Bu keneler sıklıkla köpekler tarafından taşınır. Belirtileri yüksek ateş, titreme, kas ağrıları ve baş ağrıları ile bilek, ayak bilekleri, avuç içi ve vücudun her tarafına yayılabilecek döküntülerdir. Antibiyotik ile tedavi edilebilir.

 

Saçkıran: Toprakta, insan ve evcil hayvanların derisinde bulunan çeşitli mantar türlerinin neden olduğu bir cilt enfeksiyonudur. Çocuklar kediler ve köpeklere dokunarak saçkıran olabilirler. Kafa derisi etkilendiğinde, alan kızarık veya şişmiş olabilir. Genellikle kel yamalar vardır. Saçkıran şampuanlar ve ilaçlar ile tedavi edilebilir.

 

Toksokariyaz: Köpek ve kedilerin bağırsaklarında yaşayan parazitik yuvarlak kurt “toxocara”nın neden olduğu bir hastalıktır. Solucanlardan çıkan yumurtalar,  çoğu zaman çocukların oynadığı toprağı kirleten kedi ve köepk dışkılarından geçer. Bir çocuk kirlenmiş toprağı yediğinde kurtlar bağırsakta yumurtadan çıkarve larvalar diğer organlara yayılır. Belirtileri ateş, öksürük, genişlemiş karaciğer, döküntü veya şişmiş lenf bezleridir. Semptomlar kendiliğinden iyileşebilir veya bir doktor larvaları öldürmek için ilaç yazabilir.

Kuşlar


Evcil kuşlar bir kafeste tutulsalar bile, şu hastalıkları bulaştırabilirler:

Kriptokokoz: Bir kişi kuş dışkısında bulunan organizmaları soluduğunda özellikle de zatürreye neden olabilecek bir mantar hastalığıdır. HIV ya da kanser gibi hastalıklardan bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde bu hastalığa yakalanma ve menenjit gibi ciddi komplikasyonlar geliştirme riski daha yüksektir.

 

Psittakoz (Papağan Hastalığı): Enfekte papağanın dışkısı veya kafesi içinde biriken toz ile temastan kaynaklanan bir hastalıktır. Belirtileri öksürük, baş ağrısıdır. Antibiyotik ile tedavi edilir.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar