MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Chihuahua (Şivava) Köpek Irkı Tarihçesi Karakteri ve Bakımı

25.12.2019 12:24:39

Dünya üzerindeki en küçük köpek ırklarının popüler isimlerinden birisidir. Anavatanı olan Meksika’nın Chihuahua eyaletinden ismini aldığı bilinmektedir. Güney Amerikalı “Techichi” ve Çin köpeklerinin çiftleşmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Çabuk üşümeleri ve sıcağı sevmeleri nedeniyle daire hayatına uygun aile köpekleridir.

Chihuahua (Şivava) Tarihçesi

Kökeni ve ismini Meksika’nın bölgesinden almıştır. Ülkemizde Şivava ismi ile de tanınmaktadır. Vahşi doğada yaşadığı ve insanlar tarafından evcilleştirildiği düşünülmektedir. Eski yapılarda ve yazıtlarda bu küçük yapılı köpeklerin resimleri görülmektedir. Ortaya çıkış tarihi tam olarak bilinmemektedir. Birçok rekor sahibi olmakla birlikte oldukça çok yarışmada derece almış bir köpek ırkıdır.

Chihuahua (Şivava) Karakteri

Ufak ırklarında genel olarak hepsi oldukça cesur hayvanlardır. Cüsselerine bakmadan korumacı ve güven sahibi olabilmektedirler. Sahiplerine oldukça bağlı olmakla bir kişiye aşırı itaatkâr davranabilmektedirler. Yabancılara oldukça mesafeli olan bu köpekler, yüksek enerjiye sahiptir. Yetiştirildikleri ortam ve eğitimlerinin düzgün verilmesi halinde, oldukça sıcakkanlı ve sevgi dolu köpek ırkıdır. Gözlem yetenekleri ve çevresine karşı duyarlılığı iyi olan bu ırkta biraz inatçılık seviyesi yüksektir. Huyunu ve karakterinin sahiplerinin iyi gözlemlemesi gerekebilir. Kendi ırkları ile iyi anlaşmaları sayesinde çift olmaları çok mutlu olmalarını sağlar.

Chihuahua (Şivava) Fiziksel Özellikleri

Bu köpek ırkı, fiziksel özelliklerinin çok hoş gelmesi ve minyon yapısı sayesinde popüler olmasını sağlamıştır. Hafif kalkık orta büyüklükte bir burna sahiptir. Bunun yanında, elma şeklinde karakteristik bir yüz yapısına sahiptir. Genelde koyu renk gözlere sahip olmakla birlikte mavi renkler köpeğin kökeninde problem olduğuna işarettir. Kısa ya da uzun tüyleri bulunabilir fakat çabuk üşüyen canlılar olduğu unutulmamalıdır. İdeal ağırlıkları 1.5-3kg arası olmalıdır. 15-23cm uzunluk arası bilinmekte olup, sağlıklı bir Şivava’nın 13-20 yıl arası bir ömre sahiptir. Altın renk tonları en yaygın kürk rengi olmakla birlikte siyah, krem, beyaz, çikolata renkleri de görebilmeniz mümkündür. Dünyanın en küçük köpek cinsleri arasında yer alırlar.

Chihuahua (Şivava) Bakımı ve Sağlığı

İnce ve narin bir yapıya sahip olduklarından ötürü çok çabuk üşürler. Soğuk havalarda gezmeye çıktığınızda giysi ile korumanız gerekebilir. Bunun haricinde oldukça dayanıklı ve güçlü canlılardır. Diğer köpeklerden bakım konusunda ekstra yapmanız gereken bir şey olduğunu söylemek doğru olmaz. Apartman ve daire ortamı bu köpek ırkı için oldukça uygundur. Biraz şımarmaya ve inatçılık yapmaya uygun karakteri olması, aradaki ilişkinizin mesafenizi korumanız açısından ilerideki yıllarda önemli hale gelebilir. Uzun tüye sahip olanlar için haftalık taranma ve tüy bakımı rutin geline getirilmelidir. Öğünleri az az ve sıklıkla olması kabul görülmekle birlikte çok fazla beslenmesi tavsiye edilmez. Enerjik ve hareketli ırk olmasından dolayı günlük egzersizleri ve yürüyüşleri atlamamanız ev içerisinde huysuzluk yapmasını engelleyecektir. Küçük ırklarda eğitim diğer ortak ve büyük ırklara göre biraz daha fazla sabır gerektirebilir. Evcil dostunuza bu ilgiyi ve sabrı göstereceğinizden şüphemiz yok.

Genetik olarak ırk özelinde bilinen sağlık sorunları bulunmasa da yatkın oldukları hastalık tipleri bulunmaktadır. Diş kapağının dışarı çıkması sorunu zıplama, atlama veya bir yere çarpma sonucu oluşabilir. Sakatlığın evresine göre ameliyat gerektiği durumlar olmuştur. Düşük kan şekeri, trake çökmesi yani nefes alıp verme ile yaşanabilecek sorunlar, göz kuruluğu, bıngıldak problemi olarak listelenebilir. Bıngıldak kafanın ortasında darbelere hassas bir bölgedir. Yavru iken çok belirgin ve hissedilebilir olmasına karşın büyüdükçe kaybolmaya başlamaktadır. Darbe ve çarpmalara karşı köpeğinizin kafasını korumanız önerilir. Evcil dostunuza sık sık D vitamini takviyesi yapmanız gerekir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar