MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Yavru Köpekler Ne Zaman Yetişkin Olur?

17.02.2020 10:26:04

O belki hala gözümüzde yavru olarak kalsa da ama büyümesi ve yetişkin bir köpek olması çok da uzun sürmeyen bir durumdur. Yetişkinliğe geçiş süresinden sonra bazı alışkanlıkları ve beslenme düzenlerinde radikal değişiklikler gerekli olmaktadır. Evcil dostunuzun yetişkinliğe geçiş evresini nasıl anlayacaksınız?

Geçiş Evresi

Öncelikle yavru köpeklerin yetişkinliğe geçtikten sonra beslenme programlarının değiştiğini bilmelisiniz. Çok daha hareketli ve enerjik olarak yavruların içerdiği besin değerleri çok daha yüksek olan gelişimlerini ve sağlıklı büyümelerini destekleyen mama içeriklerinden, yetişkin köpeklere özel onların ırkına ve ihtiyacı olan enerji miktarına geçiş yapılması önemlidir. Fazla kilo almaması ve çok daha sağlıklı bir hayata sahip olması adına bu kritere dikkat edilmelidir.

Yetişkinliğe geçiş evresi ve yaş konusunda kesin bir yargıda bulunmak doğru olmayacaktır. Hayvanın cinsine ve bu cinsin büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebilmektedir.

  • Küçük ırk köpeklerde yetişkinliğe geçiş evresi çok daha çabuk gerçekleşmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde 10 aylık ve üzerine çıktıklarında yetişkin köpek kategorisinde girmiş sayılmaktadırlar. (Chihuahua, Bulldog)
  • Orta ırk köpeklerde ise durum biraz daha ileri giderek geçiş süresi 12 aylık sürece denk gelmektedir. Yaşını alan köpeklerin ayrıca yetişkinliğe adım attıkları da düşünülmektedir. (Boxer, Sibirya Kurdu Golden, Retriever)
  • Büyük ya da dev ırk olarak da geçen bu köpeklerin gelişimleri küçük ırklara göre hayli yavaş ilerlemektedir. Çok daha hareketli bir yavruluk dönemi de geçiren bu köpeklerin 15-18 arası tam olarak yetişkinliğe geçiş evresi sürebilmektedir. (Amerikan Mastiff Dogo, Argentin)

Bu dönemler ve dönemler arası geçişte evcil dostunuzun bakımının da değişebileceğinin asla göz ardı etmemelisiniz.

Beslenme Önerileri ve Önemi

Yavru olduğunda gelişim büyüme ve oldukça hareketleri olmaları gerekçeleriyle çok fazla yemek yeme ve su içme ihtiyaçları olmaktadır. Yavruluktan çıktığında ise beslenme düzeninde değişiklik olmalı, öğünlerin sayısı ya da miktarında ufak değişiklikler yapılmalıdır. Yiyecek oranı eğer yavruda olduğu gibi yetişkinlikte devam ettirilmesi halinde bazı sağlık sorunları ve obezite riski hep olacaktır. Yavru ve küçük ırk köpeklerin beslenmesinde günü 3’e bölerek öğünler şeklinde pay edebilirken, yetişkinliğe erişmiş köpeklerin sabah ve akşam olmak üzere 2 öğün yemesi yeterli olacaktır. Sağlıklı ve hastalıksız bir yaşam sürmesi her evcil sahibinin istek ve arzusudur. Çok fazla ev yemeği ve yaş mama vermeden kuru mama ve ek olarak bu tip besinlerle programını çeşitlendirmek, yaşına ve ırkına bağlı olarak egzersizlerini yaptırarak onun fit kalmasını sağlamak oldukça önemlidir. Yaşını bilmediğiniz köpeklerin son durumunu ve ayrıntılı bilgi alarak çok daha sağlıklı koşulları ona sağlamak için her zaman veterinerinizden bilgi alabilirsiniz.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar