MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Yaşamın İlk Altı Haftasında Yavru Kedi Gelişimi

2.07.2021 10:33:59

Bir yavru kedinin hayatındaki ilk altı hafta, gelişimi için çok önemlidir. Hızla büyüyecek ve gelişecekler, ancak bir dizi tehdide karşı hassaslar. Artık rahmin dışında, bir yavru kedi sıcaklığa, yiyeceğe ve bulaşıcı hastalıklardan ve parazitlerden (pire gibi) korunmaya ihtiyaç duyacaktır.

1. Hafta: Küçük Yavru Kediler

Yeni doğan yavru kedi sadece ons ağırlığındadır ve avucunuzun içine kolayca sığar. Göbek bağı iki üç gün içinde düşecek ama gözleri ve kulak kanalları henüz açılmayacaktır.

Yavru kediler bu yaşta çok çaresizdir, ancak anne kedi içgüdüsel olarak ihtiyaçlarını bilir. Onları besler, ısınmak için yakınında tutar ve kaba diliyle banyo yaptırır, bu da sindirimlerini uyarır, idrar yapmalarına ve dışkılamalarına yardımcı olur. Anne kediler yavrularına karşı çok koruyucudur ve insanlar yuvaya çok fazla girerse onları başka bir yere taşırlar.

2. Hafta: Büyümek ve Gelişmek

Yavru kediniz günde en az 10 gram şaşırtıcı bir hızla büyümesini sürdürüyor. Anne kedi, emzirme yoluyla kaybettiği besinleri geri kazanmasına yardımcı olmak için kaliteli bir konserve yavru kedi maması ile beslenmelidir. Daha sonra yavru kediler aynı mamayla tanıştırılacaktır.

Gözleri açılmaya başlayacak ve dokuz ila 14 günlükken tamamen açılacaktır.? Tüm kedi yavruları gözleri mavidir ve haftalarca öyle kalacaktır. İlk başta görmeleri bulanık olacaktır ve gözbebekleri kolayca genişlemez ve küçülmezler, bu nedenle parlak ışıklardan uzak tutulmaları gerekir.

3. Hafta: Farkındalık Gelişiyor

Kulak kanalları tamamen açılacak ve işitme duyuları hala gelişiyor olacaktır. Ancak, yavru kedi yüksek seslerden irkilebilir. Kulakları bu yaşta tamamen dik olabilir.

Göz renkleri, tüm yavru kedilerin paylaştığı maviden yetişkin tonuna kadar değişmeye başlayabilir. Koku alma duyuları iyi gelişmiş olacaktır. Anne kedi, yavruları tımar becerilerini öğrenene kadar onları temizlemeye devam edecektir.

4. Hafta: Ayakta Durma ve Sallanma

Yavru kediler üçüncü ve dördüncü haftalar arasında bir süre ayakta durmaya başlayacak ve ilk hareketleri çok titrek olmasına rağmen yürümeye çalışacaklar.? Bedenleri onların nihai yetişkin durumuna orantılı dışındadır. Küçük kuyruklar çok kısadır ve "çubuk gibidir" ve kafaları vücutları ve bacakları için orantısız şekilde büyüktür. Ancak bu, "deniz bacaklarını" alıp etrafta dolaşmaya başladıklarında değişecektir.

Ufkunu genişletmeye çalışan yavru kedilerin yuvalama alanlarından kaçmalarına şaşırmayın. Ayrıca, cinsiyet temelli olabilecek veya olmayabilecek “ittifaklar” kurma noktasına kadar yuva arkadaşlarıyla daha fazla etkileşime girecekler.

5. Hafta: Sütten Kesme Sürecinin Başlatılması

Yavru kediler bu dönemde özgürce dolaşacaklar ve kardeşleriyle oynamaya başlayacaklar. Anneleri ya da arkadaşları çok başıboş olmasalar da onlar bağımsızlık anlamında gelişeceklerdir. Bu onların insanlarla sosyalleşmeleri için çok iyi bir zaman olacaktır.

Yavru kediler bu dönemde konserve mama ile tanıştırılabilir. İlk bileşen olarak adlandırılmış bir et kaynağına sahip kaliteli bir yavru kedi maması markası seçin. İdeal olarak, yavru kediler annelerinin mamasını çabucak barındıracakları ve yiyeceklerinden, anne kediye verilen aynı yavru kedi maması verilmelidir. Sığ bir mama kabı kullanın ve ilk deneyimlerinin dağınık olmasını normal karşılayın.

6. Hafta: Tüm Hızıyla Sosyalleşme

Sosyalleşme becerileri devam ediyor ve bunların canlı, aktif, yetişkin kediler olmak için çok yakında büyüyecek yavru kediler olduğuna şüphe yoktur. Koşabilir, sıçrayabilir ve kendilerini ve insan gözlemcilerini sonsuz bir şekilde eğlendirebilirler.

Yavru kediler, insanlarla sosyalleşmede anne kedilerinin liderliğini takip edecekler. Hayatındaki insanlarla rahat bir ilişkisi varsa, yavru kedilerin de olacaktır. Bununla birlikte, yavru kediler altı haftaya kadar insan muamelesine alışmazlarsa, onları daha sonra eğitmek uzun, yavaş bir süreç olabilir ve böyle bir kedi asla bir "kucak kedisi" olmayabilir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar