MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Van Kedisi Hakkında Bilgi Özellikleri ve Bakımı

19.07.2019 13:58:45

Öyle ki kedi ve köpekler, evcil hayvan denildiğinde akla ilk gelen hayvanlardır. Toplumun büyük çoğunluğu bu iki cinsi kendilerine ev arkadaşı olarak almaktan keyif duyarlar. Kedilerin köpeklere göre karakteristik özellikleri oldukça çeşitlidir. Kendilerine özgü tavırları ve karakterleri vardır. Van kedileri diğer kediler arasında en sevilen kedi cinslerinden birisidir.

Van kedilerinin tarihine bakacak olursak; İlk ortaya çıkışları M.Ö 3000- 2200 yılları arasında olarak bilinmekte olan bu sevimli can dostlarının tüm dünyaya Habeşistan bölgesinden yayıldığı tahmin edilmektedir. Van kedilerinin kim olduğu, nereden ortaya çıktığı yani tarihçesi hakkında birçok rivayet öne sürülmüş olmasına rağmen en çok bilineni Nuh'un gemisinden atlayıp yüzerek kıyıya ulaştıkları ve soylarını devam ettirmiş olduklarıdır. Bu rivayetin en bilinen ve mantıklı gelmesine neden olan sebep şu ki, doğaları ve derilerinin yapısı sebebiyle zorunda olmadıkça yıkanmaması gereken kedilerin içinde Van Kedileri, sadece kendilerinde bulunan tüy yapıları sayesinde suya rahatlıkla girebilir ve su onlar için zarar teşkil etmez. Aynı zamanda diğer nesildaşlarına göre daha hızlı kuruyabilirler.

Tarihçeleri hakkında kesin bir kanıya varamadığımız bu kedi türü, gördüğümüzde tanıyabileceğimiz bir fiziksel özelliğe sahiptir. Van kedilerinin bembeyaz tüyleri ve biri mavi diğeri kehribar renk olan gözleri vardır. Göz renkleri farklı renk olmakla birlikte aynı renk olarak da nadiren görülebilmektedir. Van kedileri vahşi Felis Silvestiris Lybica türünün evcilleştirilmiş hali olduğu da düşünülmekte ve Felis Catus (evcilleştirilmiş kedi) familyasına ait olduğu bilinmektedir fakat yine de kesin bir familya bilgisine erişilmesi pek mümkün değildir.

3

Van Kedilerinin Karakteristik Özellikleri

Genel olarak sevimli ve cana yakın canlılardır. Aile ortamını severler. Temizlik duyguları yoğundur. Avcılık duyguları üst düzeydir, etrafta buldukları böcekleri yakalar ve yerler. Sevilmekten çok hoşlanırlar. Kıskanç canlılardır. Aile üyelerini diğer canlılardan kıskanırlar. Van kedileri daha önceleri yaz aylarını dış mekanlarda (dağlar, sokaklar ve ormanlar), kış aylarını da evlerde geçirirlerdi. Bunun nedeni yaz aylarını avlanma dönemi olarak benimsemeleriydi. Van kedileri diğer hemcinsleriyle ve insanlar ile haberleşme amaçlı bazı sesler çıkarırlar. Bu seslerin onların hislerine göre yüksekliği ve frekansları değişiklik gösterir. Sevindiklerinde genelde yüksek sesle miyavlar, acıktığında mutfak kapısına giderek miyavlar, yiyeceği verildiğinde de minnetini göstermek için sahibine sürtünür. Kapıları açabilme özellikleri de bulunuyor.

Van Kedisi Bakımı

Van kedisinin kürkünün uzun olması bakımı konusunda her ne kadar gözünüzü korkutsa da oldukça kolaydır. Her hafta düzenli halde birkaç kez taramanız van kedinizi hem tüy dökmesini engelleyecek hem de rahatlatacaktır.

Kediniz yaşlı ise tarama etkinliğini artırmanız önerilir. Sebebi ise yaşlı van kedilerinde tüy yoğunluğu daha fazladır. Suyla arası iyi olan Van kedisinin yüzmeyi çok sevdiği bilinir. Yıkanma ile bir problemi yoktur. Suyu çok seven bu ırk iki aylıktan itibaren sıcak havalarda olmak şartıyla yıkanabilir. 

Van kedileri kalın tüylerinin aksine soğuk havalarda üşeyen hayvanlardır. Van kedisinin nesli tükenmekle karşı karşıya kaldığından Van Yüzüncı Yıl Üniversitesi tarafından üretimi ve yetiştiriciliği yaparak tür koruma altına alınmıştır. Van halkı tarafından da oldukça sevilen bu ırk, şehrin sokaklarında, dükkanlarında ve evlerinde oldukça sevilip değer görürler.

Van Kedisi Vücut Yapısı ve Gözleri

Van kedilerinin vücut yapısından bahsedecek olursak; ırk genel olarak uzun boylu güçlü ve kaslıdır. Burnu ise orta büyüklükte olan bu cinsin kulakları büyük ve geniş yapıdadır. Yüz yapısı ise hafifçe yuvarlaktır. Bembeyaz tüyleri olan van kedisinin başında yada kuyruğunda kahverengi-sarı tonlarında tüyler gözükebilir. Tıpkı tilki kuyruğuna benzer şekilde kuyrukları kabarıktır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar