MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Minik Bir Tür: Maltese Terrier

22.07.2019 13:52:17

Küçük boyutlu, tüy dökmeyen, sahibine düşkün bu cins, apartman yaşantısına en uygun köpeklerden biridir. İlk kez köpek sahibi olacaklar için özellikle tavsiye edilir. Beyaz pofuduk tüylü yapısıyla çok sevimli görünen Maltese Terrier, ülkemizde yaygın olarak yetiştirilir. Tüy dökmediği için alerjik kişiler için de uygundur. Oyuncu, zeki ve çok hareketlidir. Günümüzün popüler gösteri köpeği; aynı zamanda köpek güzellik yarışmalarının aranılan yıldızıdır.

Kraliçelerin Baştacı Maltese Terrier

Malta köpeği veya diğer adıyla Maltese Terrier, yaklaşık 2800 yıl önce Malta'da üretilmiş bir süs köpeği cinsidir. Günümüzde evde beslenen süs köpekleri içinde en popüleridir. Ülkemizde de en çok tercih edilen cinslerdendir. En eski köpek ırklarından biri olduğu için kökeni hakkında net bilgi vermek mümkün değildir. Hangi cinslerin karışımından elde edildiğine dair iki farklı görüş vardır. İlki, Spaniel ve Poddle cinslerinin birleşimi olduğudur. İkinci görüş ise Tibet Terrier ve Pomeranya türlerinden geldiğidir. Maltese Terrier, İtalyan kökenli kabul edilmektedir.

Eski Roma İmparatorluğu döneminde Malta Valisi olan Publuis’in, Maltese cinsi köpeğine olan sevgisini resimlerini yaptırıp, adına şiirler yazdırarak gösterdiği söylenir. 20. yüzyılda bu cinse Maltese Terrier adı verilmeden önce, farklı isimlerle anılmıştır. Haçlı seferlerinden dönen şövalyeler tarafından İngiltere’ye getirilmiş; kısa sürede aristokrat kesimin gözdesi olmuştur. İngiltere Kraliçesi Mary ve Kraliçe Elizabeth tarafından beslenmiştir. Fransa sarayında da popüler olan bu süs köpeği, Marie Antoinette ve Napolyon Bonaparte’ın eşi Josephine’in tercihi olmuştur. Amerika'ya ilk defa 1870'de getirilen bu cins, günümüzde köpek güzellik yarışmalarında boy göstermektedir.

Maltese Terrier Karakter Yapısı

Apartmanda yaşayan ve ilk kez köpek sahibi olacak ailelere özellikle tavsiye edilir. Oyuncu bir köpek olan Maltese Terrier, insanlara karşı sıcakkanlıdır. Çok hareketli, öğrenmeye meraklı, cesur ve yüksek enerjilidir. Sahibine son derece sadıktır. Şımartılırsa sahibini diğer insanlardan kıskanabilir. Genel olarak iyi huylu ve sevecendir. Kucağa alınmayı sever. Aile bireylerinden özellikle çocuklarla iyi anlaşır ve onlarla oyun oynamaya bayılır. Yeni şeyler öğrenmeyi seven bu cins, oldukça zekidir. Gürültücü bir köpek değildir, çok fazla havlamaz. Evde başka bir köpek yaşıyorsa onunla iyi anlaşabilir. Sosyalleşmeyi sevdiklerinden dışarda yürüyüşe çıktıklarında karşılaştıkları köpeklerle de iyi anlaşır. Hatta kedilerle bile iyi geçinirler. Yabancı seslere duyarlı olduğundan, yabancı biri yaklaştığında havlayarak sahibini uyarır. Dünyanın en küçük köpek cinsleri arasında yer alırlar.

Fiziksel Özellikler

Uzun, beyaz renkte, oldukça yumuşak ve düz şekilli tüyleri vardır. Tüyleri 20-25 cm uzayabilir. Baş çevresinde oldukça fazla tüy vardır. Bazı Maltese Terrier sahipleri, bu tüyleri toka ile toplamayı severler. Kulakları düşük ve beyaz tüylerle kaplıdır. Altta fazladan tüy katmanının olmaması tarama kolaylığı sağlar. Tüyleri çok uzadığında veterinere götürülerek tıraş ettirilebilir. İdeal ağırlığı 3-4 kg, küçük boyutlu bir köpektir. Yetişkinlerin boyu yaklaşık 11-13 cm’dir. Siyah renkli ve yuvarlak gözleri vardır. Küçük ve siyah burnu, geniş yapıdadır. Sırtının üzerinde tuttuğu bol tüylü kuyruğu ile çok sevimli görünür. Ayakları küçük ve yuvarlaktır. Bu cins, küçük boyutlu olmasına karşın sağlam yapıdadır. Tüylerinin özelliğini korumak için bahar ve yaz aylarında yağmurdan sakınmak gerekir.

Alerjisi Olanlar Bile Besleyebilir

Tüy dökmedikleri için alerjisi olanların besleyebileceği bir cinstir. Boyutunun küçük olması, tüy dökmeme özelliği, çok havlamaması, bu cinsi apartmanda yaşayanlar için ideal köpek yapar.

Eğitim Nasıl Verilmeli?

Hassas ve duygusal yapıda olan bu türü eğitirken çok sabırlı olmalıdır. Tuvalet eğitimleri kolay değildir. Köpeğine göre değişmekle birlikte bir ay sürmektedir. Bu nedenle motive edici ve şefkatli yaklaşım gösterilmelidir. Sabır gösterildiğinde küçük numaralar öğrenebilir.

Bakımı Nasıl Olmalı?

Tüy dökmezler ama yine de derideki ölü tüyler tarayarak alınmalıdır. Günde bir kez taranmaları idealdir. Bu aksatılırsa tüyler karışarak düğüm haline gelebilir. Bazı köpek sahipleri, bakımını rahat yapmak için tüylerini tıraş ettirir. Bu cinsin tüyleri 20-25 cm kadar uzayabilir. Rutin temizliği yapılırken göz çevresi ve kulak içleri dikkatlice temizlenmelidir. Kulak içinde uzayan tüyler de tıraş edilmelidir. Nemli ortamları sevmez. Soğuk havalarda üşütüp soğuk algınlığına yakalanabilirler. Yaşadıkları ortamdaki ısı fazla ise oldukça rahatsız olurlar. Dişlerini düzenli olarak fırçalanması ağız kokusunu önler. Tırnakları her ay kesilmelidir. Ayda bir kez kaliteli köpek şampuanları ile yıkanmalıdır.

Beslenmesi

Veteriner tavsiyesi ile uygun özellikte kuru mamalar ile günde 2 öğün beslenmelidir. Yemek konusunda seçici davranır. Balık, tavuk ve et-kemik parçaları kesinlikle verilmemelidir. Bu yiyecekleri yutamadıkları için ölümlerine yol açabilir.

Egzersiz ve Yürüyüş İhtiyacı

Günlük egzersiz için her gün dışarıda gezdirilmesi önerilir. Ama yürüyüşleri uzun tutmanıza gerek yoktur. Hareketli yapısıyla evde oynadığı oyunlar bile günlük egzersiz ihtiyacının çoğunu karşılar.

Olası Sağlık Sorunları

Her köpek cinsinin yatkın olduğu hastalıklar farklıdır. Maltese Terrier’lerin yatkın olduğu hastalıklar; diz kapağı çıkığı, bıngıldağın açık kalması, Hipoglisemi, Hidrocephalus, deri problemleri, göz problemleri, solunum sıkıntıları, diş çürükleri ve sağırlıktır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar