MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerdeki Kıskançlığı Kontrol Etme Yolları

11.12.2020 11:38:20

Kıskançlık evcil dostlarımızda çok sık görülen bir duygusal davranıştır. Yaşadıkları duyguların şiddeti ve sebepleri biz insanlara nazaran aynı olmasa da yaptıkları hareketlerle bize bu konuda çok kolay mesaj verebilirler. Eve başka bir köpek geldiğinde misafiriniz geldiğinde ya da tüm ilgiyi üzerine çekebilecek bir bebek geldiğinde onlardaki değişimleri çok daha net görebilirsiniz.

Çok sakin ya da karakteri konusunda aşırılık yaptığına hiç şahit olmadığınız evcil dostunuz böyle bir olay gelişmesi halinde sizin de anlam veremediğiniz şekilde kıskançlık krizi yaşayabilir. Bastıramadıkları bu duygu yüzünden onlara kızmanız onun bu davranışı engellemesi açısından asla çözüm değildir. Bazı köpek ırkları daha sosyal ve sıcakkanlıyken bazı köpek ırkları bu konuda çok daha fazla tutucu olup hırçınlık da gösterebilir.

Köpekleriniz Arasında Kıskançlık Çözümü

Bu dostlarımız konuşamasa da hareketleriyle yaşadıkları duygusal değişimi gösterebilirler. Karakterlerinin dışında gösterdikleri her davranış da zaten dikkatimizi çekmeye yetecektir. Kıskançlık yaşayan köpeklerin genelde agresif, endişeli, soğuk, sizi ya da eşyasını sahiplenici tavırlar sergilemesi normaldir. Kıskandığı kişiye ya da haylaması çok normal olup, kendine ait eşyalara zarar verme eğilimi de gösterebilir. Köpeklerde kıskançlığı önlemeye dair bazı ipuçları ise şu şekildedir.

Liderliğinizi Hissettirin

Kıskançlığı konusunda yanlış yaptığınızı düşünmeyin. Zamanla alışabileceği bu durum karşısında sizi etkisi altına almaya çalışması huzur bozucudur. Ona sevginizi ve ilginizi göstermediğiniz taktirde daha önce gördüğü bu davranışları tekrar yaşanmasını normal şekilde bekler. Kıskanç olduğunda baskın olmaya çalışması ve size istediğini yaptırmaya çalışmasına izin vermeyin. Fakat bunu yaparken de daha önceki rutinlerine ve ilginizin azalmasına da neden olmayın.

Kıskançlığa Neden Olan Hayvan, Obje veya İnsanla Tanıştırın

Yaşamınıza yeni bir köpek, kedi ya da bebeğinizin katılması ya da hiçbiri olmamasına rağmen evinize kısa süreliğine misafir gelmesi ve tüm ilgiyi onların çekmesi köpeklerde kıskançlık yaşamalarına neden olabilir. Bu durum geçici olabileceği gibi kalıcı da olabilir ama evcil dostunuzun bu davranışı geçici olarak göstermesi ve alışması önemlidir. Arkadaşınız ya da bebeğiniz geldiyse onu tanımasına, koklamasına ve aileden biri olduğuna ikna edin. Başka bir evcil hayvan sahiplendiyseniz mama kapları, kişisel eşyaları ve hatta odalarını bir süre ayırın.

Ona Ayırdığınız Vakti Azaltmayın

Odağınızın ondan ayrılması ve kıskançlık yaratan kişi ya da nesneye odaklanmanız evcil dostunuzu son derede mutsuz edecektir. Eskisi gibi yine ona vakit ayırıp en azından kısa sürede olsa oyunlar oynayın. Bebeğinizin olması tüm vaktinizi haklı olarak onun ihtiyaçlarına ayırmaya gideceği gibi köpeğinizin bunu anlamasını beklemeyin. Onu ödül mamalarıyla mutlu ederek hala gözdesi olduğunu hissetmesini sağlayın.

Farklı Bir Köpek Geldiyse Dost Olmalarını Sağlayın

Ortada kavgacı bir rekabet ortamı oluşması kıskançlığı fazlasıyla tetikler. Konu bir süre sonra ev içerisinde liderlik çatışmasına kadar gider. Köpeğiniz kendi bölgesinde yeni birini istemeyeceği için sürtüşmeler ve akabinde şiddet ortaya çıkar. Her ikisine de eşit mesafede olmalı ve bu konuda bir tanesi ayrıcalık göstermemelisiniz.

 

 

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar