MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Leptospiroz Enfeksiyonu

11.05.2022 10:32:09

Köpeklerde Leptospiroz Enfeksiyonu

Bu hastalık bakteri kaynaklı bir hastalıktır. Bu hastalığa neden olan bakteriler ise yay ya da spiral biçimli olduğundan dolayı bu isimlerle anılmaktadır. Bütün memeli canlılar üzerinde rastlanan bakteriyel hastalıktır. Hayvanlardan insanlara geçme olasılığı yüksektir. Bu hastalığın yayılmasında ki en büyük etken ise enfeksiyon kapmış olan hayvanın idrar ya da dokularında bulunan leptospira bakterisi büyük rol oynamaktadır. Köpeklerde leptospirosis hastalığına yakalanan canlı dostlarımızın muhakkak kliniğe yatırılması gerekmektedir.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde bu enfeksiyon bazen kendini göstermeyebilir. Bundan dolayı da köpekler kendiliğinden iyileşebilmektedir. Fakat bazı zamanlarda hastalığın şiddeti artarsa sonucu ölüme kadar gidebilir. Vücuda giriş yapan bakteri sonrasında iç organlara dağılarak 4 ila 10 gün sonra çoğalmaya başlamakta olur. Çoğalmanın sonunda, böbreklere etki edebilir ve bunun sonucunda ise böbrek yetmezliği hastalığı meydana çıkabilir. Karaciğerin etkilenmesi durumunda sarılık, akut hepatit veya kronik aktif hepatit görülebilir. İştahsızlık, halsizlik, kaslarda ağrı, dehidrasyon, sık idrara çıkma,  titreme, kanlı idrar, ateş, yüksek ateş, göz akıntıları, vücudun bazı bölgelerinde lekeler, tükürük bezlerinden gelen kan, bacak şişmeleri ve burun kanamaları gibi belirtilerin biri veya birkaçı görünmesi durumunda vakit kaybı yaşamadan mutlaka veteriner kliniğine gitmek gerekmektedir.

Hastalığın Teşhisi Nasıl Koyulur?

Bu hastalığın tanısı genel olarak klinik semptomlarına göre belirlenmektedir. Leptospira biyolojik sıvılarında mikroskop altında görülebilmektedir. Bu nedenden dolayı ana tanı yöntemi kan ve idrar çalışmalarıdır. Sıvılarda ki mikroorganizmaların varlığının belirlenmiş olması, antijenlerin ve antikorların varlıkları için PCR testi yapılması, idrarda bilirubin, protein seviyesinin belirlenmesi, organların lezyon derecesini belirlemek için ise ultrasongrofi gerekmektedir. Tanı konulduktan sonra ise hangi evrede olduğu ve şiddetine göre tedavi yöntemleri seçilmektedir.

Hastalığın Tedavisi Nedir?

Sevimli dostlarımızda Leptospirosis hastalığının tedavisinde antibiyotik ve çeşitli destek tedaviler önerilmektedir. Sevimli dostlarımızın hastalıklarını erken fark etmek köpeğimizin bu bakteriyel hastalıktan daha kolay kurtulmasına yardımcı olur. Veteriner hekim günlük antibiyotik miktarını, yapılacak olan tedavi yöntemini ayrıntılı bir şekilde atlatıp tedavisine başlamış olacaktır. Kendi başımıza herhangi tedavi yöntemi uygulamamamız gerekmektedir. Aksi takdirde vereceğimiz yanlış bir ilaç patili dostlarımızda başka hastalıklara yol açabilir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar