MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Ergenlik Dönemi ve Fiziksel Gelişim

26.10.2023 12:05:41

Ergenlik sorunları, ergen dönemi, ergenlik dönemindeki psikolojik davranış bozukluları maalesef ki sadece insanlara özgü değildir. Yavru köpeklerin de bu dönemden çıkıp büyümeye doğru yol aldığında bu durağa uğrayarak kimi zaman olumsuz kimi zaman eğlenceli davranışlar gösterecektir. Bazı ırklarda bu süreç daha geç görülse de ortalama bir köpekte 6-8 aylık döneme denk gelen ergen dönemi dostunuzun artık yavruluktan çıkıp yetişkinliğe doğru adım atmasını ve hayatında yeni bir sayfayı açmasının başlangıcına tekabül eder.

Hem kendi hem sizin sınırlarını test etmeye başlayan dostunuz, çok fazla inatçı, zaman zaman sizinle dikleşerek istediğini yaptırma ve hormonsal olarak gelişme çağının etkisiyle itaatkarlık konusunda gerileme yaşayabilir.

Köpeklerde Ergenlik Dönemi

Bu döneme giriş ve çıkış her köpekte farklılık gösterebilir. İri ve büyük ırk köpeklerde daha geç gelip daha geç bitebileceği gibi mini-orta ırk köpeklerde daha erken başlayıp, yaşı dolarken bitebilir. Farklı gelişim hızları fiziksel açıdan da gelişimin farklı olacağına işaret eder. Büyüme ve gelişim köpek ırkları arasında mutlaka farklılıklar gösterecektir. Fakat ergenlik döneminin bitiminde muhtemelen dostunuz fiziksel gelişim açısından büyüyeceği maksimum noktaya da ulaşacaktır. Yavruluktan ergenliğe geçiş fiziksel olarak çok fazla değişim gösterecektir. Yavruluk dişlerinin artık düşmesi ve yerlerine yenileri olan yetişkin dişlerinin gelmesi, onlara yüksek miktarda ateş ve hırçınlık getirecektir. Ayrıca ergenlik döneminin ortalarına doğru artık kızgınlığa girmeye başlayacak ve karşı cins bir köpekle çiftleşme isteği baskın gelerek, sözünüzü dinleme konusunda artık başına buyruk çok fazla hareketler içerisine girmeye çalışacaktır.

Genç erişkinlik dönemi genele bakarsak 6-15 aylık dönemlerde gerçekleşir diyebiliriz. Bu dönem içerisinde çok daha enerjik, dinamik ve sağa sola koşturacak bir köpekle yaşayacağını göz ardı etmemelisiniz.

Ergenlik Dönemindeki Bir Köpekle Anlaşma

Bu tip dönemler genelde dostunuzun enerjisini atabileceği yürüyüş, gezintiler sayesinde kolaylıkla atlatılabilirken bunun yanında mutlaka fazlasıyla sosyalleşebilmesine yardımcı olmalısınız. Başka insanlarla, başka köpeklerle ve gerekirse hayvanlarla arkadaş olmalı, çevresini keşfedebilmeli ve akşam eve dönünce yorgunluktan bitap hale düşünceye kadar özgürce koşturup, tüm enerjisini üzerinden atabilecek kıvama gelmelidir. Her zaman yazılı olmayan ama tecrübeli köpek sahipleri tarafından bilinen “yorgun köpek, mutlu köpektir” sözünü anımsamalısınız. Bu dönemde itaat eğitimlerini de sıklıkla tekrar etmeli, hırçın ve agresif olduğu anlarda ona dostça yaklaşarak olumsuz davranışlarında gerekli tavrı koymalı ve olumlu davranışlarında onu ödüllendirerek, davranışını desteklemelisiniz. Yavru köpekler büyürken hata payı yüksek, söz dinlememe seviyesi en tepelerde de olsa ergenlikteki bir köpek tüm bunların yanı sıra ekstra inatçılık ortaya koyacaktır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar