MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerin Parazit Kontrolü Belirtileri ve Çeşitleri

29.09.2020 13:02:32

Küçücük boyutlarına rağmen evcil dostlarımıza ve sokaktaki canlarımıza zarar veren bu parazitlerin verdikleri zararlar son derece tehlikeli olabiliyor. Kendileri ufak ama etkileri son derece kedilerin yaşam kalitesini düşüren bu varlıkların kontrol altına alınması ve tespit edilmesi adına birçok yöntem bulunuyor. Parazit kontrolü ve temel zararlı kedi parazitlerini başlıklar altında inceleyelim.

Parazit Kontrolü ve Belirtileri

Küçücük ebatlarına rağmen en sık görülen ve bilinen parazitleri kene, pire kalp kurdu ve bağırsak kurtları olarak listeleyebiliriz. Verdikleri zararlar şaşırtıcı olmakla beraber evcil dostunuzu fiziksel ve psikolojik olarak sıkıntıya sokabilirler. En ufak pire ya da kene ısırığının alerjik reaksiyon oluşturması ve cilt sorunlarını beraberinde getirmesi görülebilir. Kalp kurtçukları sadece köpeklerde olmayıp kedilerde de görülen bir sorundur. Bu parazitin larvalarını taşıyan bir sinek tarafından ısırılması zamanla yetişkin hale gelerek iç organlarında kendine yer edinir. Tedavi ve müdahale edilmediği zaman ise iştah kaybı ve halsizliğin yanında solunum güçlüğü çekebilirler. Bu belirtilerin devamında ise kalp yetmezliği gibi ölümcül bir sorunla yüzleşebilirsiniz.

Pire ve Kene Sorunu

Pire ısırıkları genelde aşırı kaşıntıyla kendini belli ediyor. Ayrıca kürk kontrolü esnasında da gözle görülebiliyor. Veteriner kontrolüne bağlı olarak tıbbi çözümlerin yanında, pire tasması ve buna uygun yıkama şampuanları gibi ulaşabileceğiniz birçok alternatif ürün bulunmaktadır. Özellikle dışarıya çıkan kedilerde pire ve kene sorunu sıklıkla görülmektedir. Gerektiği taktirde ev ve bahçe ilaçlaması da düşünmeniz gereken çözümler arasında yer almalıdır.

Kalp Kurtları Sorunu

Kedilerin de bu rahatsızlığa karşı fazlasıyla hassas olması yüzünden göz ardı edilmemesi gereken bir sorun. Veteriner hekiminiz tarafından yapılan rutin kontrolleri sonrası yapılan parazit tedavisi bu sorunun rutin olarak kontrol altında kalmasını sağlıyor. Akciğer ve kalbi hedef alan bu rahatsızlığın özellikle buralarda ağır tahripler yaratabilecek iltihaplar oluşturması son derece tehlikelidir. Kilo kaybı iştah azalması hızlı nefes alma öksürük gibi temel semptomları bulunmaktadır. Her kedi belirti göstermeyedebilir. Daha çok köpeklerde görülen bu problem karşısında kedileriniz konusunda da hassas olmalı ve veteriner ziyaretlerini aksatmamalısınız.

Bağırsak Parazitleri

Özellikle yavru kedilerin rutin aşılarının yapılması bu tip sorunlar yaşamamaları adına öneriliyor. Aşı sayesinde yuvarlak ve kancalı kurtlardan kurtulması adına veteriner hekiminizle görüşüp gerekli aşı takvimine başlamanız yeterli olabiliyor. Yetişkin kedilerde özellikle dışarı çıkıyorsa bu aşıların veteriner gözetiminde yapılması uygun görülüyor. İç parazit olarak da bilinen bu durum 2 başlık altında incelenebilir.

Tenyalar: Bağırsak duvarına yapışırken ishal şişkinlik ve nadir de olsa tüylerin zarar görülmesiyle kendisini belli eder. Dışkılarda görülebilmekte olup pirinç tanesini andırır.

Yuvarlak Kurtlar: Genelde yavru kedilerin bağırsakların bulunan ve çoğalan parazitlerdir. Bağırsak tıkanıklığı gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Dostlarımızın dışkısında ve anüs kısmında yumurtaların varlığını görerek tespit edilebilir.

Her ne şartta olursa olsun alternatif tedavi ve çözüm yöntemlerinin aksine önceliğinizin veteriner hekimler olması kedilerin sağlığı açısından en birinci yoldur. Onların yönlendirmesi ve kesin teşhisleri sayesinde sağlık sorunlarımızın çözülebileceği aşikâr olup, verdiğimiz bilgilerin çoğu tavsiye niteliğindedir. Rutin bakımları, veteriner kontrolleri ve aşıları zamanında yapılan kedilerin bu tip sorunlarla karşılaşması ise son derece düşük ihtimaldir.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar