MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Dizanteri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

16.10.2021 11:17:52

Kedilerde Dizanteri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde dizanteri tanımlaması zor durumlardan biri olduğundan kedi sahiplerinin bu konuda çok dikkatli olması gerekmektedir. Dizanteri, kedilerin yaşam kalitesini düşüren çok önemli bir hastalıktır. 

Kedilerde Dizanteri Nedir?

Genellikle halk arasında “kanlı ishal” olarak bilinen dizanteri, su, besin ve elektrolitlerin emiliminin azalmasına bağlı olarak bağırsak hareketlerinin daha sık ve gevşek bir şekilde olmasıyla kendini gösteren bir hastalıktır. Pek çok farklı sebepten ötürü ortaya çıkabilecek bu rahatsızlık kedinizin büyük ağrılar çekmesine neden olabilir.

Kedilerde Dizanteri Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde ishal dizanterinin en sık ve net olarak görülen sebeplerinin başında gelmektedir. Hastalığın hafif olduğu durumlarda genellikle dışkısının biraz yumuşak olması dışında kedinizin rutininde herhangi bir değişim gözlenmeyebilir. Bu durumda veterinere gitmek önce bir sonraki dışkısını beklemeniz doğru olacaktır.
İştah kaybı Letarji veya depresyon
Ağrı veya rahatsızlık
Kedinin dışkısında kan: Rengi ne olursa olsun dışkıda kan görmek çok ciddi bir durumun habercisi olabileceğinden vakit kaybetmeden veterinere başvurmak gerekmektedir. Kakada kan kimi zaman tespiti zor olan bir durumdur. Bu durumda kum kabının kenarında ya da dışkının üst ucunda pembe veya kırmızı noktalar tespit edebilirsiniz.
Çoğu kedi günde bir kere dışkı yapar ve dışkısı rahat bir şekilde çöp kutusuna atılacak sertlikte olur. Eğer kedinizin dışkısı yumuşaksa ve kediniz günde birden fazla dışkı yapmaya başladıysa dizanteriden şüphelenmelisiniz.
Anal bölgede tahriş
Saklanma ve kaçma gibi davranışlar sergileme
Tuvalete çıktığında acıdan dolayı miyavlama
Karın yalama ve miyavlama davranışında artış

Kedilerde Dizanteri Nasıl Tedavi Edilir?


Kedilerde dizanteri tedavisi geç kalınmadan yapılmalıdır. Aksi takdirde kedinizde çok ciddi ve kalıcı problemler ortaya çıkabilir. Veteriner ile iletişime geçildiğinde ilk olarak 24 saat boyunca yiyecekleri kesmenizi ve az miktarda hafif ve sindirimi kolay yiyeceklerle, suyu kesmeden beslemenizi tavsiye edebilir. Bu durumlarda genellikle bağırsaklardaki lif dengesini sağlayacak haşlanmış pirinç, haşlanmış derisiz tavuklu makarna gibi besinler önerilmektedir.

Veteriner tarafından dizanteri teşhisi yapıldıktan sonra çoğunlukla ishal önleyici ilaçlarla tedavi süreci ilerlemektedir. Bu ilaçlar tehlikeli olabileceği için veteriner kontrolü olmadan kullanılmamalıdır. Aynı zamanda bağırsak florasının doğal haline kavuşmasını sağlamak amacıyla kedilerin kullanımına uygun probiyotikler de tedavi sürecinde kullanılabilmektedir.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar