MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kediler Neden Ensesinden Tutulmamalıdır?

6.07.2020 11:05:44

Doğadaki en vahşi ve yırtıcı kediden evlerimize misafir olan evcil kedilere kadar tüm kedigillerin ortak özellikleri ve hareketleri kesinlikle dikkatinizi çekmiştir. Uyku hareketleri esnemeleri av gördüklerindeki davranışlarının değişimleri birçok davranış büyük küçük fark etmeden hemen hemen her kedide aynıdır. Fakat asıl konumuz olan enseden taşıma konusuna eğilmek istiyoruz. Büyük kedilerde de anne kedi yavrularını aynı şekilde taşıyabiliyor fakat bu davranışın ya da hareketin altında asıl gerçekler nedir? Bizlerin bu şekilde taşımaları onlara zarar verir mi?

Anne Kedilerin Yavru Kedileri Taşıması

Doğru bilinen yanlış konulardan birisi olan bu durum aslında annelerin kendini korumayan ve tek başlarına hareket edemeyen yavrularını taşımaları konusunda bir problem çıkarmıyor. En hızlı ve güvenilir şekilde anne kedinin yavrusunu taşıması gerektiği durumlarda ensesinden tutarak ağzıyla taşır. Bu davranış hareketi yavru kedimiz büyüyene kadar devam etmekte olup zamanla kaybolur.

Yavru kedi ise bu duruma uyum sağlamış olup eğer hareket eder ya da kıpırdarsa hem kendisinin düşebileceğinin hem de tehlike içerisinde kalabileceğinin farkındadır. Yavru kediler annesinin ağzında iken içgüdüsel olarak bacak ve vücutlarını kasar. Kendisini hareketsiz hale getirir ve yapılan araştırmalar neticesinde kalp atışının hızının dahi düştüğü görülmüştür. Yavru kedinin sakin ve hareketsiz kalmasının sebebi de budur.

İnsanlar da Kedileri Aynı Şekilde Taşıyabilir mi?

İnsanların kedileri aynı anneleri gibi taşıması sakıncalıdır. Yavru kedilerde bir nebze problem çıkmazken yetişkin kedilerde durum istenmeyen sonuçların çıkmasına neden olabilir. Siz fark etmeseniz dahi annesinin uyguladığı güç ve hareketleri tam olarak veremediğiniz için geçici felç yaşama riskini artıyor. Ayrıca kas gelişiminin yanında bazı kas dokularına zarar verebilme ihtimaliniz de ortaya çıkıyor. Anne kedilerin uyguladığı basınç için diş ve çeneleri ayarlamayı yapabilirken bizlerin parmakları bu hassas konuda kedilere zarar verebiliyor.

Yavru kedilerin bu şekilde insanlar tarafından taşınması bile büyük problemlere yol açabilirken yetişkinliğe girmiş kedilerin yani ağırlıkları üst noktaya ulaşmış kedilerin bu şekilde taşınması ya da tutulması bu riski fazlasıyla artıyor. Belirli ağırlığa ulaşmış kedilerde insan eli ve parmaklarıyla yapılan bu orantısız taşıma ve kaldırma hareketi kendi vücut kontrollerini kuramayacak olan yetişkin kedilerde kas ve omurilik zedelenmelerine yola açabilmektedir. Anne kedilerin yavrularını taşımalarında yavru kediler ağırlıklarını sabitleyebilir. İşler genelde 2-3kg ve üzerine çıktıklarından değişmektedir. Kedi kendisini toparlayamadığı için bu hareket ona zarar verebilmektedir. İstisna olarak veteriner hekimler tedavi esnasında kediyi kontrol etmek ve sakinleştirmek için kediyi hareket ettirmeden ve taşımadan bu enseden tutma işlemine başvurmak durumunda kalabilmektedir. Zapturapt altına almak olarak ifade edilen bu durum kedinin hareket ederek yapılan tıbbi işlemden zarar görmesini önlemek ve hareketsiz kalmasını sağlamak için kullanılabilir fakat asla taşıma ve bir yerden bir yere taşımak için kullanılmaz.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar