MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedi ve Köpeklerde Diş Taşı Oluşumu

14.09.2019 09:54:48

Kedi ve köpeklerde diş taşları diğer adıyla diş tartarı, diş bakımının düzenli yapılmaması nedeniyle salyadaki kalsiyum karbonat ve fosfat gibi kristaloitlerin dişler üzerinde birikmesiyle oluşan diş sorunudur. Bu kristaloitler yiyecek kalıntıları ile birlikte diş üzerinde ve mukoza epitellerinde birikerek diş taşlarını meydana getirir. Kedi ve köpeklerde diş bakımının düzenli yapılmaması veya yanlış diş bakımı diş taşlarının başlıca sebeplerindendir. En az 6 ay arayla kedi ve köpeklerin diş bakımlarının hekim tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Hekimin gerekli görmesi halinde diş temizliğinin yapılması ağız sağlığı bakımından çok önem arz etmektedir.  Özellikle yumuşak besinlerle beslenen kedi ve köpeğin çene yapısında ve dişlerinde problemler ile karşılaşılabilmektedir. Bu gibi durumlarda diş temizliğinin yaptırılması önerilmektedir.

Kedi ve Köpeklerde Diş Taşları Oluşumunun Önüne Geçmek

Kedi ve köpeklerde diş taşları oluşumunun önüne geçmek için sert gıdalarla beslemek gerekmektedir. Kuru mamalar bunun en kolay yoludur. Kuru mamalara rağmen diş taşının oluşabildiği görülmektedir. Bu sebeple diş etinde kan dolaşımını sağlamak için hazırlanmış oyuncaklar, diş ipleri ve özel bisküviler bulunmaktadır. Bu saydıklarımızın da kullanımı diş sağlığı bakımından yararlı olacaktır. Diş taşları genellikle orta yaş ve üzeri kedi ve köpeklerde görülmektedir. Diş üzerindeki taşlar belirgin olarak görülür. Diş taşlarının oluşumundan itibaren özellikler dişlerin dışa bakan kısımlarında sarıdan siyaha kadar farklı renklerde taş oluşumları izlenmektedir. Bazı durumlarda sınırlı olsa da genelde dişi kapsayabilir.  Diş taşları başlangıçta fark edilemeyebilir. Ancak diş etlerinin çekilmesi ile birlikte diş aralarında biriken yiyecek artıklarının ve bakteri üremesinin meydana gelmesi ile ciddi derecede ağız kokusu hissedilmeye başlanır. Tam da bu aşamada diş taşı oluşumu fark edilir. Bununla birlikte yemek yerken güçlük, salya akıntısı, diş etlerinde kızarıklık ve diş etlerinde kanamalar da diş taşı oluşumunun belirtileri arasındadır. İlerleyen aşamalarda diş çürümelerine ve diş dökülmelerine rastlanılabilmektedir.

Veteriner Hekime Danışmalısınız

Kedi ve köpeklerde diş taşları tedavisi veteriner hekim tarafından yapılmalıdır. Hayvan sahibi kendi başına evde tedavi uygulamamalıdır. Hekimin öncelikle diş taşı temizliği yapması gerekmektedir. Bunun için cavitron denilen alet veya rujin kullanılabilir. Diş taşı temizliği sonrası veteriner hekimin önerisiyle bir müddet antiseptik solüsyonlar ve antibiyotik kullanımı ağız sağlığı bakımında önemlidir. Her şeyden önemlisi, yazımız içeriğinde belirttiğimiz üzere, kedi ve köpeklerde diş fırçalanması en önemli faktörlerdendir. Bunun yanında, orta yaş ve üzeri kedi ve köpeklerde sık görülen diş taşının önüne geçebilmek maksadıyla, düzenli olarak veteriner hekim tarafından kontrolü yapılmalıdır.   Bununla birlikte kötü ağız kokusunun fark edilmesi, diş tartarı oluşumunun başladığına işarettir. Bu sebepten dolayı hiç vakit kaybetmeden evcil hayvanı veteriner hekime götürüp diş kontrolünün sağlanması, ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir.  Son aşamada diş çürükleri görüldüğünde yine hekim tarafından uygun yöntemlerle diş çekiminin sağlanması diğer dişler ve ağız sağlığı açısından erken tedavi ve korunma yöntemidir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar